Subscrierile în oferta de titluri de stat s-au apropiat de reperul de 60 milioane euro. Cea mai slabă însă participare de la relansarea programului

Subscrierile în oferta de titluri de stat s-au apropiat de reperul de 60 milioane euro. Cea mai slabă însă participare de la relansarea programului

Sursa foto: Rigamondis | Dreamstime.com

scris 29 nov 2021

Subscrierile în programul Fidelis sunt încă timide în pofida creșterilor de dobândă și s-au concentrat pe obligațiunile guvernamentale cu maturitate de 1 an.

Ce așteptări au băncile în legătură cu veniturile clienților în perioada următoare,  produsele bancare ale viitorului, ce se va întâmpla pe bursă și cu RCA anul viitor, alături de multe alte teme, va fi anunțat la Videoconferința Profit Financial.forum - Finanțăm repornirea economiei - Ediția a IV-a.

Videoconferința, programată pentru 8 decembrie, va fi organizată cu sprijinul Garanti BBVA, Philip Morris România, UniCredit Bank, Alpha Bank, Banca Transilvania, CEC Bank, ING Bank și Grupul Nordis, urmând să fie transmisă în direct și la PROFIT NEWS TV.

Detalii AICI

Cu numai 5 zile de subscriere până la închiderea ofertei, pe data de 10 decembrie, investitorii au o participare reținută la oferta de titluri de stat derulată de Ministerul Finanțelor Publice. În total, au fost introduse aproape 2.800 de ordine, interesul fiind mai redus pe instrumentele cu scadențe extinse și care sunt mai sensibile ca preț la eventuale noi ridicări de dobândă.

Cel mai mare apetit este pentru emisiunea cu maturitate în decembrie 2022 (R2212A), având o dobândă de 4,00%, și care a adunat cu puțin peste 2.000 de ordine pentru un număr de 2,00 milioane de unități cu o valoare agregată de 200,00 milioane lei (40,41 milioane euro).

Nuclearelectrica, evaluată pentru prima dată de Fitch, a fost încadrată la \ CITEȘTE ȘI Nuclearelectrica, evaluată pentru prima dată de Fitch, a fost încadrată la "investment grade", dar cu perspectivă negativă

Un comportament care nu a existat în cazul precedentelor exerciții de piață, diferențialul de interes este foarte mare. un număr de 473 de români au subscris pentru un număr de aproximativ 384.000 de titluri cu scadența în decembrie 2024 (R2412A) și având o rată anuală a dobânzii de 4,60%. Valoarea totală a acestor ordine este de doar 38,43 milioane lei (7,76 milioane euro).

Nu este doar o reticență față de dobânzile la lei. Prudența se manifestă  și pentru emisiunea denominată în moneda unică europeană cu maturitate în decembrie 2026 (R2612AE) și purtând un cupon anual de 1,80%. Cele doar 312 de ordine sunt exprimate pentru numai aproximativ 109.000 de titluri cu o valoare de 10,92 milioane euro. Numărul subscrierilor s-ar putea mări către ziua finală, respectiv 10 decembrie, inclusiv printr-un aport suplimentar din portofoliile investitorilor care au de încasat bani din titlurile scadente pe 4 decembrie (R2112A).

viewscnt
Afla mai multe despre
titluri de stat
bursa
bvb