Tendința de revenire se frânge la BVB. Corecții abrupte pe acțiunile BRD și OMV Petrom

Tendința de revenire se frânge la BVB. Corecții abrupte pe acțiunile BRD și OMV Petrom

Sursa foto: ProductionPerig / dreamstime.com

Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 5 mar 2020

Reluarea climatului de stres pe piețele financiare internaționale a imprimat un nou impuls negativ bursei românești, unde au dominat vânzările pe titlurile tradițional preferate de investitorii străini.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Cedarea poziției de lider în competiția pentru desemnarea de candidat al Partidului Democrat în cursa pentru Casa Albă a lui Bernie Sanders – cu o platformă socialistă – către fostul vicepreședinte american Joe Biden a creat miercuri condițiile unei detensionări în piețele financiare internaționale unde investitorii interpretează putermic negativ programul senatorului de Vermont cu înăsprirea regimului de taare pentru mediul corporativ, dar și pentru tranzacțiile în regim bursier.

A fost doar o răsuflare de ușurare preț de o zi, pentru că tendința negativă care marchează piețele de la jumătatea lunii trecute pe fondul știrilor negative legate de coronavirus s-a reluat. Indicele Dow Jones Average Industrial a pierdut peste 700 de puncte, iar în Europa închiderile au fost negative pe linie: -1,67% pentru indicele Euro Stoxx 50, -1,62% pentru indicele FTSE de la Londra, -1,90% pentru indicele CAC40 de la Paris, -1,51% pentru indicele DAX30 de la Frankfurt. -2,05% pentru indicele WIG20 de la Varșovia, -1,66% pentru indicele BUX de la Budapesta și -1,65% pentru indicele PX de la Praga.

Profitul anual al Electrica SA a scăzut cu peste 10%, pe fondul scumpirii energiei CITEȘTE ȘI Profitul anual al Electrica SA a scăzut cu peste 10%, pe fondul scumpirii energiei

Probabil nu întâmplător, contaminarea de la Bursa de Valori București s-a realizat prin 2 titluri preferate de investitorii instituționali nerezidenți, inclusiv în perioada de „boom” din anii 2005-2007. Astfel, titlurile BRD Groupe Société Générale (BRD) au coborât cu 3,49%, până la prețul de 14,94 lei/acțiune, pe tranzacții de 4,44 milioane lei, iar titlurile OMV Petrom (SNP) au suferit un recul sever, de 4,70%, până la prețul de 0,3850 lei/acțiune, pe fondul unor schimburi.

Este mișcarea care a tras în jos întreaga piață: -1,67% pentru indicele compozit BET Plus, -2,73% pentru indicele energetic BET-NG și -1,77% pentru indicele reprezentativ BET care a închis la nivelul de 9.594,01 puncte. Profit.ro semnealează în graficul de mai jos o serie de indicatori tehnici care să ajute investitorii să navigheze mai bine în această etapă de volatilitate, distingând ce este reper de preț pentru regruparea cumpărătorilor sau vânzătorilor.

Tendința de revenire se frânge la BVB. Corecții abrupte pe acțiunile BRD și OMV Petrom

Sub aspectul volumelor, interesul pentru piață în aceste zile rămâne ridicat. Rulajul pieței de acțiuni s-a ridicat la 67,97 miloane lei (14,13 milioane euro), fiind asigurat în proporție de aproape o treime de titlurile Băncii Transilvania (TLV), care s-au corectat cu 0,60%, semnificativ sub media pieței, până la prețul de 2,4900 lei/acțiune, care încă mai conferă instituției de credit o capitalizare bursieră de 12,99 miliarde lei (2,70 miliardce euro).

Tot pe segmentul financiar, titlurile Fondul Proprietatea (FP) au reușit chiar o închidere pozitivă, +0,37%, la prețul de 1,35 milioane lei, pe transferuri de 17,41 milioane lei. Emitentul încheie pe data de 13 martie perioada de subscriere pentru oferta publică de răscumpărare realizată pentru 200,00 milioane titluri proprii, reprezentând 2,62% din capitalul social, și derulată la un preț superior celui din piață, de 1,3900 lei/acțiune. Performanța Fondului explică și declinul mai atenuat, de 1.09%, al indicelui BET-FI, ce măsoară evoluția titlurilor fondurilor închise de investiții listate la BVB și care a închis la nivelul de 48.142,21 de puncte.

EXCLUSIV Borbely, Hidroelectrica, revenit din Marea Britanie: Compania poate fi listată până la Crăciun. Interes mare la Londra CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Borbely, Hidroelectrica, revenit din Marea Britanie: Compania poate fi listată până la Crăciun. Interes mare la Londra

Pe al 3-lea rulaj al zilei, de 3,31 milioane lei, titlurile Romgaz Mediaș (SNG) s-au corectat cu 1,43%, până la prețul de 34,35 lei/acțiune. La același capitol energetic, titlurile Transgaz (TGN) au scăzut cu 3,97%, până la prețul de 290,00 lei/acțiune, pe tranzacții de 1,66 milioane lei, iar titlurile Nuclearelectrica (SNN) au pierdut 1,56%, până la prețul de 15,14 lei/acțiune, pe volume echivalente cu 1,65 milioane lei.

O activitate echivalentă cu 2,08 milioane lei, peste media obișnuită a respectivului emitent, am înregistrat pe titlurile TeraPlast Bistrița (TRP), care au s-au depreciat cu 1,21%, după recuperarea masivă din față de sesiunea precedentă, și au închis la prețul 0,3260 lei/acțiune.

viewscnt
Afla mai multe despre
banca transilvania
bvb
bursa
brd
omv petrom
fondul proprietatea
romgaz
digi