Tranzacție cu 8% din acțiunile Conpet. Bursa românească, o insulă „verde” într-o mare „roșie”

Tranzacție cu 8% din acțiunile Conpet. Bursa românească, o insulă „verde” într-o mare „roșie”
Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 23 oct 2018

Indicele reprezentativ de la BVB a câștigat aproape o treime de procent într-o zi marcată de aversiune la risc pe piețele financiare internaționale. O tranzacție cu peste 8% din acțiunile transportatorului de țiței prin conducte a reprezentat peste jumătate din rulajul pieței de acțiuni.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Bursa de Valori București a traversat o sesiune dominată de tranzacțiile speciale din piața deal a căror valoare s-a ridicat la 79,68 milioane lei (17,07 milioane euro) și au reprezentat 66,29% din rulajul de 120,20 milioane lei (25,75 milioane euro) al pieței de acțiuni.

Cel mai important schimb a fost realizat cu aproximativ 723.000 de acțiuni Conpet Ploiești (COTE), reprezentând 8,35% din capitalul social al transportatorului de petrol prin conducte. Efectuat la prețul de 84,80 lei/acțiune, cu 0,24% sub referință, schimbul s-a ridicat la 61,32 milioane lei. În primele luni ale anului tranzacții succesive cu pachete mari s-au realizat pe acest emitent, din acționariat ieșind fondul finlandez KJK și intrând Dedeman cu o deținere de 7,41%, după ce un pachet reprezentând 6,5% din titlurile companiei au trecut și către SIF Banat Crișana (SIF1).

La prețul transferului de astăzi, capitalizarea de piață a Conpet se ridică la 734,16 milioane lei (157,31 milioane euro).

Un fond speculativ bazat pe criptomenede și CEO-ul său trebuie să plătească 2,5 milioane de dolari pentru fraudă CITEȘTE ȘI Un fond speculativ bazat pe criptomenede și CEO-ul său trebuie să plătească 2,5 milioane de dolari pentru fraudă

Nu au fost singurele tranzacții de tip deal, piața schimbând pachete mari și pe alți emitenți într-o zi în care valul de vânzări de pe bursele mari s-a reluat. În mod particular, piețele europene au fost de un „roșu” aprins: -1,54% pentru indicele Euro Stoxx 50, -1,24% pentru indicele FTSE100 de la Londra, -1,69% pentru indicele CAC40 de la Paris, -2,17% pentru indicele DAX de la Frankfurt, -2,06% pentru indicele WIG20 de la Varșovia, -0,80% pentru indicele BUX de la Budapesta și -1,94% pentru indicele PX de la Praga.

La BVB, prin contrast, indicele compozit BET Plus a urcat cu 0,27%, iar indicele reprezentativ BET s-a apreciat cu 0,30%, până la nivelul de 8.641,52 de puncte. Din punct de vedere tehnic, indicele evoluează deasupra mediilor mobile în proporții Fibonacci care desemnează evoluția pe termen scurt, respectiv media mobilă exponențială de 5 zile (EMA5) și media mobilă simplă de 8 zile (SMA8), așa cum se vede pe graficul atașat.

Tranzacție cu 8% din acțiunile Conpet. Bursa românească, o insulă „verde” într-o mare „roșie”

În piața reglementată, pe primul loc în clasamentul tranzacțiilor, cu schimburi însumând 14,19 milioane lei, s-au aflat titlurile Băncii Transilvania (TLV) care au crescut cu 0,42%, până la prețul de 2,3650 lei/acțiune, nivel la care capitalizarea bursieră a instituției de credit se ridică la 11,38 miliarde lei (2,44 miliarde euro). Pe același emitent, în piața deal au fost efectuate tranzacții de 9,41 milioane lei.

Cealaltă acțiune bancară de la cota BVB, cea a BRD Groupe Société Générale (BRD), s-a apreciat cu 1,21%, până la prețul de 13,40 lei/acțiune pe volume echivalente cu 1,91 milioane lei.

ULTIMA ORĂ Țintoiu, subiectul celei mai dure amenzi aplicate pe fondul scandalului politic privind naționalizarea pensiilor private, a câștigat procesul cu ASF. Posibilitate de atac CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Țintoiu, subiectul celei mai dure amenzi aplicate pe fondul scandalului politic privind naționalizarea pensiilor private, a câștigat procesul cu ASF. Posibilitate de atac

Al 2-lea rulaj al zilei, respectiv 7,30 milioane lei în piața reglementată și transferuri de tip deal în valoare de 7,87 milioane lei, l-am consemnat pe titlurile OMV Petrom (SNP), care, cu un avans de 0,38%, s-au menținut, la prețul de 0,3950 lei/acțiune, în zona maximelor locale. Unul din factorii care a contribuit la evoluția pozitivă a cotației, alături de așteptările privind un vot favorabil la legea exploatațiilor off-shore, creșterea prețului petrolului, a avut o zi de impas. În a 2-a parte a sesiunii londoneze, cotația țițeiului de tip Brent a coborât către un minim al ultimei luni și jumătate sub reperul de 77 dolari/baril.

Indicele energetic BET-NG de la BVB a urcat cu 0,20%. Cel mai lichid emitent din structura sa în ultimii ani, Romgaz Mediaș (SNG) a pierdut 0,14% la nivelul capitalizării bursiere, prețul de închidere fiind de 34,50 lei/acțiune, pe fondul unor schimburi de 5,01 milioane lei. Pe același segment, titlurile Transgaz (TGN) s-au apreciat cu 0,28%, până la prețul de 356,00 lei/acțiune pe tranzacții de 4,30 milioane lei, iar titlurile Electrica (EL) și-au continuat parcursul de revenire cu un salt de 1,29%, până la prețul de 10,96 lei/acțiune, pe volume echivalente cu aproximativ 940.000 de lei. Pe același emitent, în piața deal a fost efectuat un transfer special cu 100.000 de acțiuni și a cărui valoare s-a ridicat la 1,08 milioane lei.

Fondul Proprietatea (FP), care la sfârșitul anului trecut a încasat suma de 752 milioane lei de la Electrica pentru vânzarea pachetelor de acțiuni deținute la subsidiarele distribuitorului de energie electrică, a avut o sesiune „verde”. Cotația a închis cu 0,21% peste referință, la nivelul de 0,9460 lei/acțiune, o sesiune în care schimburile pe acest emitent s-au cifrat la 1,61 milioane lei. Prin contrast, titlurile SIF au avut o zi slabă, fapt pentru care indicele financiar BET-FI a avut o închidere pe contrasens față de restul pieței, -0,85%, la nivelul de 36.613,15 puncte.

viewscnt
Afla mai multe despre
conpet
bvb
bursa
omv petrom
banca transilvania
brd
electrica
romgaz
kjk