Tranzacție specială de aproape 72 milioane lei cu 4% din acțiunile Transelectrica la bursă. Volumele se reduc în piața reglementată

Tranzacție specială de aproape 72 milioane lei cu 4% din acțiunile Transelectrica la bursă. Volumele se reduc în piața reglementată
Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 1 nov 2018

După ce la începutul săptămânii am consemnat o tranzacție de 88 milioane lei pe acțiunile Transgaz, iar recent fondurile sectoriale Utilico au mutat între vehicule financiare din diverse jurisdicții 8,35% din acțiunile Conpet Ploiești, acum titlurile Transelectrica au făcut obiectul unui transfer de tip deal de 71,82 milioane lei.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

După o etapă de deprecieri mai consistente și alte câteva sesiuni de revenire însoțite de volume în creștere, bursa românească pare a se fi „răcit” puțin astăzi, când rulajul de pe segmentul regular a coborât sub reperul de 15 milioane lei.

Și ședința confuză la nivel european este posibil să fi reprezentat o cauză a indeciziei de la București. Într-o zi destul de agitată pe piețele valutare, indicii principali din Europa au avut evoluții divergente: +0,21% pentru indicele Euro Stoxx 50, -0,19% pentru indicele FTSE100 de la Londra, -0,15% pentru indicele CAC40 de la Paris și +0,18% pentru indicele DAX de la Frankfurt.

Profit Energy.forum: BRM anunță că poate lansa o platformă de produse energetice derivate până la finele anului CITEȘTE ȘI Profit Energy.forum: BRM anunță că poate lansa o platformă de produse energetice derivate până la finele anului

La BVB, însă, din punctul de vedere al dinamicii cotațiilor, piața a păstrat suflul. Indicele compozit BET Plus a câștigat 0,49%, iar indicele reprezentativ BET a urcat cu 0,48%, până la nivelul de 8.560,18 de puncte. Din punct tehnic, indicele titlurilor blue-chip încă nu a găsit forța pentru a se despinde de o zonă în care se aglomerează media mobilă exponențială de 21 de zile (EMA21) și mediile mobile care desemnează tendința pe termen scurt, așa cum se vede pe graficul atașat.

Tranzacție specială de aproape 72 milioane lei cu 4% din acțiunile Transelectrica la bursă. Volumele se reduc în piața reglementată

În acest tablou mai puțin spectaculos, se remarcă o tranzacție specială realizată în piața deal cu 3,15 milioane acțiuni Transelectrica (TEL), reprezentând 4,34% din capitalul social al transportatorului energetic. Efectuat la prețul de 22,55 lei/acțiune schimbul are valoarea de 71,82 milioane lei și situează capitalizarea bursieră a companiei la 1,65 miliarde lei (354,42 milioane euro).

Este a 3-a tranzacție majoră pe un emitent de pe segmentul energetic și de utilități. Marți s-a realizat un transfer special în valoare de 88,01 milioane lei pe titlurile Transgaz (TGN), iar săptămâna trecută au fost schimbate 8,35% din acțiunile transportatorului de țiței prin conducte Conpet Ploiești (COTE). Tranzacția de tip deal în valoare de 61,32 milioane lei s-a dovedit a fi post-factum doar o mutare a unui pachet de acțiuni deținut de administratorul de fonduri sectoriale Utilico pe entitatea aflată sub jurisdicție britanică de pe vehiculul financiar al grupului înregistrat în insulele Bermude. Utilico raportase că are atât dețineri Transgaz, cât și o participație la Transelectrica.

Tranzacție pe piața de birouri: SIF Banat Crișana a lansat procedurile pentru achiziția fostului sediu din București al Bank of Cyprus CITEȘTE ȘI Tranzacție pe piața de birouri: SIF Banat Crișana a lansat procedurile pentru achiziția fostului sediu din București al Bank of Cyprus

Primul rulaj al zilei din piața reglementată, de 5,37 milioane lei, s-a înregistrat pe titlurile BRD Groupe Société Générale (BRD), care s-au apreciat cu 0,92%, până la prețul de 13,16 lei/acțiune. Cealaltă acțiune bancară lichidă de la cota BVB, cea a Băncii Transilvania (TLV), a crescut cu 0,86%, până la prețul de 2,3400 lei/acțiune, pe volume echivalente cu 1,68 milioane lei. La același preț s-a realizat și un transfer special în piața deal, în valoare de 1,09 milioane lei.

Tot la capitolul financiar, titlurile Fondul Proprietatea (FP) au urcat cu 0,96%, până la prețul de 0,9500 lei/acțiune, pe tranzacții de 1,22 milioane lei. Este un avans care a tras în sus indicele financiar BET-FI, ce a supraperformat pieței, cu o apreciere de 0,72%, până la nivelul de 36.241,38 de puncte.

Acțiunile OMV Petrom cresc pe un ecou al unei creșteri a petrolului care acum este în mare parte reversată

Prin contrast, indicele energetic BET-NG a închis cu 0,17% peste referință. Cel mai important emitent din structura sa, OMV Petrom (SNP), a avut o creștere de 0,51%, până la prețul de 0,3915 lei/acțiune, pe tranzacții de 1,13 milioane lei. Titlurile celei mai mari companii petroliere românești păstrează suflu după saltul de 2,50% de ieri, antrenat de raportarea financiară care a indicat majorarea cu 44% a profitului net la 9 luni, la 2,6 miliarde lei, față de 1,84 miliarde lei în perioada similară a anului trecut.

În această perioadă, titlurile OMV Petrom au avut un trend ascendent robust, susținut atât de așteptările investitorilor legate de votarea legii off-shore, cât și de evoluția favorabilă a cotațiilor internaționale ale petrolului, care au atins maxime ale ultimilor 4 ani. Astăzi, am remarcat o mișcare de sens contrar. Către finalul sesiunii londoneze, cotația țițeiului de tip Brent a suferit un recul de peste 3%, coborând chiar și sub reperul de 73,00 dolari/baril, cea mai coborâtă de la sfârșitul lunii august și până în prezent.

Mai ieftin de la KFC decât cu un an în urmă

Pe al 2-lea rulaj al zilei, de 1,68 milioane lei, titlurile Sphera Franchise Group (SFG), compania care operează lanțurile de alimentație publică Pizza Hut, Pizza Hut Delivery, KFC și Taco Bell, au scăzut cu 0,89%, până la prețul de 22,30 lei/acțiune, cu aproape un sfert sub cel al ofertei publice de listare derulată în urmă cu un an.

viewscnt
Afla mai multe despre
transelectrica
transgaz
bvb
fondul proprietatea
banca transilvania
brd
omv petrom
sphera