Tranzacții de peste 120 milioane lei cu acțiuni Fondul Proprietatea

Tranzacții de peste 120 milioane lei cu acțiuni Fondul Proprietatea

Sursa foto: Tsung-lin Wu | Dreamstime.com

Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 6 sep 2023

Indicele BET a câștigat 2 procente într-o sesiune dominată clar de titlurile FP.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Tendința de vânzare care a caracterizat și prima zi a săptămânii pe marile burse ale lumii s-a menținut și în sesiunea precedentă, conducând la închideri negative pentru indicii principali de la Londra, Paris și Frankfurt, în timp ce la New York Stock Exchange corecțiile erau, la jumătatea orarului de tranzacționare, de o amplitudine mai mare decât deprecierile din Europa.

În acest peisaj, la BVB am consemnat o sesiune pozitivă potențată de povești locale. Cea mai importantă dintre acestea este acordarea dividendului special de către Fondul Proprietatea (FP) și care a atras „la butoane” investitorii înaintea datei de înregistrare. Tranzacțiile pe acest emitent s-au ridicat la 123,49 milioane lei, reprezentând nu mai puțin de 58,37% din rulajul de 211,56 miliaone lei (42,64 milioane euro) al pieței de acțiuni. Cotația a urcat cu 3,44%, până la prețul de 1,9840 lei/acțiune. Prețul de referință ajustat cu dividendul pentru sesiunea următoare este de 0,2615 lei/acțiune.

EXCLUSIV Guvernul a renunțat la intenția de a înjumătăți cotele de impunere asupra câștigurilor la bursă, din transferul titlurilor de valoare CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Guvernul a renunțat la intenția de a înjumătăți cotele de impunere asupra câștigurilor la bursă, din transferul titlurilor de valoare

Un salt comparabil de 3,45%, până la prețul de 21,60 lei/acțiune, l-au avut titlurile Băncii Transilvania (TLV) ,care au cumulat schimburi de 18,29 milioane lei. Este o mișcare de reacție după declinul abrupt din ședința anterioară precipitat de informații privind introdeucerea unei taxe de solidaritate pentru sistemul bancar. Într-o secvență similară se află și titlurile BRD Groupe Société Générale (BRD), ce au ricoșat cu 1,97%, până la prețul de 14,48 lei/acțiune, pe volume echivalente cu 5,30 milioane lei.

Sunt mișcările care au adus un „verde aprins”pe tabloul indicilor: +1,78% pentru indicele compozit BET-XT, +1,36% pentru indicele financiar BET-FI care a închis la  nivelul de 49.905,77 de puncte, +1,04% pentru indicele energetic BET-NG și +1,98% pentru indicele reprezentativ BET care la nivelul de 13.476,21 puncte a ajuns în zona maximelor recente și unde este la doar 1,50% distanță de vârful istoric al pieșței din ianuarie 2022, îănregistrat înainte de invadarea Ucrainei de către Federația Rusă.

Tranzacții de peste 120 milioane lei cu acțiuni Fondul Proprietatea

În direcția pieței, dar cu aprecieri de amplitudine mai mică au fost acțiunile prioncipalilor producători de energie: +1,83%, până la prețul de 41,65 lei/acțiune, pentru titlurile Romgaz (SNG), ce au întrunit cea de-a 2-a activitate a zilei, de 25,36 milioane lei, +0,89%, până la prețul de 113,70 lei/acțiune, pentru titlurile Hidroelectrica (H2O), care au adunat transferuri de 7,76 milioane lei și +1,00%, până la prețul de 0,5555 lei/acțiune, pentru titlurile OMV Petrom (SNP), ce au cumulat tranzacții de 3,17 milioane lei.

Pe contrasens față de restul pieței, titlurile SafeTech Innovations (SAFE) au suferit un recul de 4,14%, până la prețul de 2,7800 lei/acțiune, pe volume echivalente cu 1,96 milioane lei. În rest, reperul unor schimburi însumând 1 milion de lei a mai fost depășit de un instrument de tip turbo emis de BRK Financial Group având activ suport indicele american Dow Jones Industrial Average și de titlurile Electrica (EL) ce au staționat la prețul de 9,40 lei/acțiune.

viewscnt
Afla mai multe despre
banca transilvania
bvb
bursa
brd
omv petrom
fondul proprietatea
romgaz
hidroelectrica