Tranzacțiile cu obligațiuni și deal-urile au salvat rulajul de azi de la BVB

Tranzacțiile cu obligațiuni și deal-urile au salvat rulajul de azi de la BVB
Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 12 apr 2016

Bursa de la București a adunat astăzi schimburi depășind cu puțin 10 milioane euro, însă numai cu puțin peste o treime dintre acestea s-au realizat în piața reglementată de acțiuni. „Discutăm de un tărâm aproape fără investitori”, spune analistul financiar Liviu Moldovan.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Într-o zi cu fluctuații modeste la nivelul cotațiilor, Bursa de Valori București a însumat tranzacții de 47,80 milioane lei, în creștere față de cele 33,16 milioane lei rulate în sesiunea precedentă. Totuși, din această lichiditate, 14,70 milioane lei au provenit din tranzacțiile pe segmentul obligațiunilor (peste 10 milioane lei pe titlurile emise de Raiffeisen), în timp ce deal-urile s-au ridicat la 11,72 milioane lei.

Cea mai importantă tranzacție specială, în valoare de 9,57 milioane lei, s-a realizat cu 12,66 milioane acțiuni Fondul Proprietatea (FP). „Dacă eliminăm deal-ul acela rămânem în aceeași zonă letargică din punctul de vedere al activității de tranzacționare”, a declarat pentru Profit.ro Liviu Moldovan, observator al bursei românești și a piețelor financiare internaționale de aproape 20 de ani. „Discutăm de un tărâm aproape fără investitori”, afirmă Moldovan.

El spune că vede piața locală „cu ochi triști”. Nu se referă numai la volumele de tranzacționare, ci și la dinamică. Observația sa este că ecartul în care s-a mișcat indicele BET a fost de numai 30 de puncte, ceea ce arată un interes slab al investitorilor. Cu atât mai mult este un semnal de alarmă că indicele principal nu a reușit să se desprindă de referință, cu cât indicele DAX din Germania și cel din Franța au avut aprecieri de 0,8%, iar cel din Anglia de 0,7%. „Nu stăm bine din punctul acesta de vedere”, a adăugat Moldovan, care timp de peste 5 ani de zile a fost realizator de emisiuni TV pe teme economice și bursiere.

Cumpărăm acțiuni OMV Petrom? CITEȘTE ȘI Cumpărăm acțiuni OMV Petrom?

Indicele BET a coborât cu 0,06%, până la nivelul de 6.707,98, iar indicele BET Plus a pierdut 0,10%. Primii doi emitenți în clasamentul tranzacțiilor au consemnat, însă, aprecieri. Titlurile OMV Petrom (SNP) au urcat cu 0,43%, până la prețul de 0,236 lei/acțiune, pe transferuri de 6,19% într-o zi cu aprecieri consistente pe cotațiile internaționale ale țițeiului. Moldovan invită la precauție față de perspectivele acțiunile companiei petroliere românești pentru acerst an, în condițiile în care cea mai mare a rapoartelor din piețele internaționale încă vorbesc de prețuri de 35 dolari/baril. Astăzi petrolul Brent a depășit nivelul de 44 dolari/baril pe zvonurile privind înțelegeri legate de opriri ale producției. „Esențială va fi întâlnirea de la Doha de duminică. Până atunci se pompează speranțe”, spune Moldovan. Așteptările în piață sunt că țițeiul va rămâne pozitiv corelat cu bursele.

Cum va arăta BVB fără Fondul Proprietatea? Un răspuns primit astăzi

Pe locul doi în topul rulajelor din piața regular, cu schimburi de 5,33 milioane lei, s-au situat titlurile Fondului Proprietatea, care au închis la prețul de 0,761 lei/acțiune, în urcare cu 0,13% față de sesiunea precedentă. Dacă adunăm acestora activitatea din piața deal, rezultă că astăzi FP a asigurat jumătate valoarea de tranhzacționare pe piața de acțiuni.

Sobolewski, despre perspectiva lichidării Fondului Proprietatea: Nu trebuie să fim îngrijorați CITEȘTE ȘI Sobolewski, despre perspectiva lichidării Fondului Proprietatea: Nu trebuie să fim îngrijorați

Este realitatea care îl face pe Moldovan să pună cu atât mai mult sub semnul întrebării declarațiile acordate pentru Profit.ro de directorul general al BVB Ludwik Sobolewski, potrivit cărora dispariția treptată a Fondului din peisajul bursier românesc nu ar fi o pierdere foarte mare. Moldovan spune că premisa potrivit căreia pachetele deținute de FP vor intra în piață și vor deveni free-float nu este susținută. Respectivele pachete parcate acum la FP vor fi parcate în altă parte, fără a fi la tranzacționare, ceea ce oarecum se verifică prin faptul că pachetele înstrăinate până acum de FP nu au condus la o lichiditate mai mare pe respectivii emitenți. „Acum 5 ani Fondul Proprietatea a fost prezentat ca steaua pieței de capital din România, iar acum ni se spune că nu este o problemă dacă pleacă. Ori una ori alta nu poate fi adevărată”, a mai spus interlocutorul nostru.

Bursele mari, la începutul unei perioade de raportări trimestriale cu estimări mediocre

Pe Banca Transilvania (TLV) schimburile au însumat 1,91 milioane lei, într-o zi în care cotația a coborât cu 0,91% până la prețul de 2,725 lei/acțiune. Transferuri de 1,41 milioane lei s-au realizat și pe titlurile producătorului de gaze Romgaz Mediaș (SNG) care au închis la prețul de 26,80 lei/acțiune, în urcare cu 0,195 față de ședința precedentă. Indicele energetic BET-NG în componența căruia acesta se află a fost singurul care a închis „pe verde” (+0,25%). În rest niciun alt emitent de la cota BVB.

Piața locală ar urma să fie influențată în continuare de parcursul burselor mature. Moldovan amintește că începe sezonul raportărilor trimestriale. „Estimările sunt mediocre”, spune el, amintind că acest context creează premisele ca surprizele să fie mai degrabă pozitive decât negative. Pe de altă parte, se întețesc mesajele de avertisment ale unor instituiții financiare internaționale precum FMI și Banca Mondială privind scăderea dinamicii economiei globale.

Este contextul în care și în SUA nu se mai apasă pe pedala mesajelor privind întărirea politicii monetare. „La Fed nu mai planează la fel de mult vulturi”, a spus Moldovan despre cei favorabili ridicărilor de dobândă. „Au revenit cu picioarele pe pământ în ceea ce privește ridicările de dobânzi viitoare”, a conchis Moldovan, timp ce peste 8 ani de zile broker lși trader la o casă de brokeraj din România.
 

viewscnt
Afla mai multe despre
liviu moldovan
bursa
bvb
fondul proprietatea
omv petrom
romgaz
banca transilvania