Un maxim istoric este eclipsat de listarea Premier Energy

Un maxim istoric este eclipsat de listarea Premier Energy

Sursa foto: BVB

Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 28 mai 2024

Indicele BET a escaladat o valoare-record într-o zi cu lichiditate bună, dar în care volumele au fost debalansate către cel mai nou emitent de la cota pieței locale.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 iunie - Medika TV - Maratonul Sănătății dentare. Parteneri: Corina Dent, Excedent, Maxilomed, Regina Maria Dental Clinics
27 iunie - Maraton Profit News TV - Maraton Made in Romania (ediția a II-a). Parteneri: Auchan, Kaufland, Liberty Steel
25 iulie - Maraton Medika TV - Sanatatea Aparatului Urinar

În linia unor mișcări neconcludente în apropșierea maximelor istorice care au caracterizat jumătatea lunii mai, indicii principali de la New York, Londra, Paris și Frankfurt au consemnat o zi de corecții. La BVB, investitorii au ignorat acest parcurs și s-au activat la cumpărare, împingând piața în sus.

Indicele compozit BET-XT a urcat cu 0,94%, indicele financiar BET-FI a avansat cu 0,26%, până la nivelul de 58.448,21 de puncte, indicele energetic BET-NG a câștigat 0,75% și indicele reprezentativ BET a crescut cu 0,86%, până la un nou maxim de 17.933,12 de puncte.

Un maxim istoric este eclipsat de listarea Premier Energy

Dincolo de această forțare a unor noi culmi, optismul din piață a fost dat de listarea titlurilor Premier Energy (PE). Acestea au închis la nivelul de 21,15 lei/acțiune, cu 8,46% deasupra prețului de 19,50 lei/acțiune al ofertei publice de listare. La respectiva cotație, capitalizarea bursieră a furnizorului de electricitate se ridică la 2,64 miliarde lei (531,31 milioane euro).

Acționarii Purcari aprobă un dividend cu randament de 4%. Schimbări în Consiliul de Administrație CITEȘTE ȘI Acționarii Purcari aprobă un dividend cu randament de 4%. Schimbări în Consiliul de Administrație

Combinația între obiectivul de dobândire pachetelor-țintă după condițiile de suprasubscriere din ofertă și tendința de marcare de profit a dat o lichiditate pronunțată pe acest simbol. Tranzacțiile de 47,04 milioane lei (9,45 milioane euro) cu acțiuni Premier Energy au reprezentat nu mai puțin de 42,74% din rulajul de 110,06 milioane lei (22,12 miliaone euro) al întregii piețe de acțiuni.

Directorul general al Premier Energy, José Martin Garza, a semnalat forța investitorilor de retail care în operațiunea de listare au aglomerat ordine din care a rezultat o alocare pentru acțiuni în valoare de 118,61 milioane lei (23,83 milioane lei). Dintre aceștia, cei care au dobândit acțiunile după subscrieri din primele zile ale ofertei și au beneficiat de discountul de 5%, au în portofolii, la finalul primei zile în ring a titlurilor cu simbolul PE, un câștig de 14,14%, ceea ce se traduce printr-unh randament anualizat de aproape 250%.

Simtel – contracție a afacerilor cu 30%, dar triplare a profitului net CITEȘTE ȘI Simtel – contracție a afacerilor cu 30%, dar triplare a profitului net

Deși eclipsate de noua „jucărie” de la BVB, titlurile Băncii Transilvania (TLV) au adunat volume consistente, echivalente cu 10,23 milioane lei într-o sesiune în care acestea au crescut până la un nou maxim de 31,70 lei/acțiune. Cealaltă acțiune bancară lichidă de la cota BVB, cea a BRD Groupe Société Générale (BRD), a avut un ricoșeu de 2,45%, până la prețul de 19,22 lei/acțiune, după puseul de vânzare din ședințele precedente. Emitentul a adunat și acum transferuri de 6,51 milioane lei.

Tot pe segmentul financiar, titlurile Fondul Proprietatea (FP) au pierdut 1,12%, până la prețul de 0,4598 lei/acțiune, pe tranzacții de 4,75 milioane lei. Au supraperformat semnificativ pieței, titlurile MedLife (M) care au avut un salt de 4,47%, până la prețul de 4,91 lei/acțiune, în condițiile unor schimburi de 6,75 milioane lei, și titlurile Romgaz (SNG), care, pe o activitate de 5,13 milioane lei. au crescut cu 3,92%, până la prețul de 6,10 lei/acțiune, la care producătorul de gaze naturale are o capitalizare-record, de 23,51 miliarde lei (4,72 miliarde euro).

Decizie în instanță - Impact Developer & Contractor primește 10 milioane lei despăgubiri de la Municipiul Cluj-Napoca CITEȘTE ȘI Decizie în instanță - Impact Developer & Contractor primește 10 milioane lei despăgubiri de la Municipiul Cluj-Napoca

Tot pe sectorul energetic, titlurile Hidroelectrica (H2O) s-au retras cu 0,15%, până la prețul de 137,00 lei/acțiune, pe al 3-lea rulaj al pieței, de 8,23 milioane lei, titlurile OMV Petrom (SNP) s-au corectat cu 0,21%, până la prețul de 0,7035 lei/acțiune, pe volume echivalente cu 3,10 milioane lei, și titlurile Nuclearelectrica (SNN) s-au apreciat cu 0,81%, până la prețul de 49,60 lei/acțiune, pe transferuri de 2,70 milioane lei.

După deprecierile abrupte care au survenit raportării de la T1, titlurile Transport Trade Services (TTS) au avut o revenire de 5,26%, până la prețul de 24,00 lei/acțiune, pe tranzacții de 2,54 milioane lei. O activitate apropiată de reperul de 2 milioane lei am mai consemnat pe titlurile Digi Communcations (DIGI), care au avansat cu 0,30%, până la prețul de 67,80 lei/acțiune, nivel la care capiutalizarea bursieră a societății se ridică la 6,78 miliarde lei (1,36 miliarde euro).

În rest, reperul unor schimburi de 1 milion de lei a mai fost depășit de unitățile de fond ale ETF-ului lansat de Patria Asset Management și SSIF TradeVille, ce replică structura indicelui reprezentativ BET (TVBETETF) și de titlurile One United Properties (ONE), care au câștigat 1,52%, până la prețul de 0,8700 lei/acțiune.

viewscnt
Afla mai multe despre
banca transilvania
bvb
bursa
brd
hidroelectrica
tts
medlife
premier energy
omv petrom
fondul proprietatea
romgaz
nuclearelectrica