Una dintre sesiunile cu cele mai generalizate scăderi de pe bursa românească. Toate simbolurile au închis „pe roșu”, iar 17 acțiuni au avut scăderi de peste 10%

Una dintre sesiunile cu cele mai generalizate scăderi de pe bursa românească. Toate simbolurile au închis „pe roșu”, iar 17 acțiuni au avut scăderi de peste 10%

Sursa foto: Nontapan Nuntasiri / dreamstime.com

Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 9 mar 2020

Într-un context negativ în piețele financiare internaționale legat de impactul epidemiei cu coronavirus asupra economiei mondiale, dar și al unui șoc major în piața petrolului, la BVB am consemnat o ședință cu vânzări agresive în care cele mai tranzacționate 3 acțiuni au avut deprecieri mai mari de 5%, ar titlurile OMV Petrom s-au prăbușit cu aproape 14%. Indicii au pierdut 7-8%.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Bursele lumii au avut una din cele mai agitate zile din istorie, cu prăbușire de 25% a prețului petrolului și căderi precipitate ale cotațiilor acțiunilor, pe fondul știrilor negative legate de coronavirus. Investitorii s-au activat la vânzare încă din sesiunea asiatică, iar acesta este contextul în care și pe bursa de la București debutul a fost unul foarte negativ. 9 emitenți au avut nevoie de predeschidere pentru că prețul format deja depășea volatilitată obișnuită a respectivelor titluri.

Unul dintre acestea a fost cel al OMV Petrom (SNP), care în primele minute de tranzacționare se tranzacționa în limita coridorului dur de 25% pentru o zi de scărere. Investitorii au reacționat la mișcările din piața țițeiului care ar urma să aibă efect asupra bilanțului societății, însă pe parcursul sesiunii sentimentul de aversiune s-a mai temperat. Finalul zilei a găsit titlurile celei mai importante companii petroliere românești la țul de 0,3265 lei/acțiune, cu 13,85% sub referință, în contextual unor schimburi însumând 12,07 milioane lei.

Guvernul a împrumutat 801 milioane de lei. Randamentele sunt în creștere CITEȘTE ȘI Guvernul a împrumutat 801 milioane de lei. Randamentele sunt în creștere

Nu a fost singurul simbol cu o deviație atât de mare față de sesiunea precedentă. Nu mai puțin de 17 acțiuni au avut scăderi de peste 10%, într-o piață în care niciun titlu nu a închis „pe verde” sau în staționare.

Deși cu mișcări ceva mai atenuate, cele mai lichide acțiuni au avut, de asemenea, o zi foarte negativă. Astfel, pe volume excepționale, echivalente cu 41,25 milioane lei, titlurile Băncii Transilvania (TLV) au coborât cu 5,98%, până la prețul de 2,2800 lei/acțiune, iar titlurile Fondul Proprietatea (FP) s-au corectat agresiv, cu 5,22%, până la prețul de 1,2700 lei/acțiune, pe transferuri de 25,78 milioane lei, într-o zi la finalul căreia emitentul a raportat că fondurile de pensii administrate NN au ajuns la o deținere echivalentă cu 10,01% din drepturile de vot.

Vânzarea pachetului majoritar de la Facos aduce un profit-record pentru BRK Financial Group CITEȘTE ȘI Vânzarea pachetului majoritar de la Facos aduce un profit-record pentru BRK Financial Group

Ziua cu un rulaj de 135,15 milioane lei (28,05 milioane euro) a fost drastică, în ansamblu, și când o măsurăm la nivelul indicilor: -7,51% pentru indicele BET Plus, -8,64% pentru indicele energetic BET-NG, -7,78% pentru indicele financiar BET-FI și -7,53% pentru indicele reprezentatiiv BET care a închis la nivelul de 8.733,96 puncte.

Sub aspect tehnic, indicele celor mai tranzacționare titluri românești a dat multiple semnale negative: a trecut sub media mobilă de 200 de zile (EMA200), cea care definește trendul, a depășit ultimul nivel de retragere Fibonacci aferent mișcării din perioada mai 2019 – februarie 2020, cel de 61,8%, iar mediile mobile de viteză s-au intersectat transmițând mesaj de scădere, așa cum se vede pe graficul atașat.

Una dintre sesiunile cu cele mai generalizate scăderi de pe bursa românească. Toate simbolurile au închis „pe roșu”, iar 17 acțiuni au avut scăderi de peste 10%

Tendința a fost de vânzare pe panică și de fluctuații extreme. Mecanismul de întrerupere a volatilității s-a declanșat de aproape 70 de ori. Deprecierile au fost drastice chiar și pentru acțiuni lichide: -8,47% în cazul BRD Groupe Société Générale (BRD), -8,99% pentru titlurile Nuclearelectrica (SNN), -6,33% pentru titlurile Electrica (EL), -7,30% în cazul titlurilor Transgaz (TGN), -8,68% pentru titlurile SIF Oltenia (SIF5).

Ceva mai atenuat, -5,20%, a fost declinul titlurilor Romgaz Mediaș (SNG), care au închis la prețul de 31,90 lei/acțiune o sesiune în care a adunat cel de-al 3-lea rulaj al pieței, de 17,41 milioane lei.

viewscnt
Afla mai multe despre
banca transilvania
bvb
bursa
brd
omv petrom
fondul proprietatea
romgaz
transgaz