Volumele revin pe bursă. Indicii nu își revin și închid la minimul ultimelor 10 luni. „Roșu aprins” pe acțiunile Digi și Compa Sibiu

Volumele revin pe bursă. Indicii nu își revin și închid la minimul ultimelor 10 luni. „Roșu aprins” pe acțiunile Digi și Compa Sibiu
Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 12 dec 2017

Piața de acțiuni și-a continuat declinul, pe fondul unei lichidități în creștere. Într-o zi cu oscilații puternice pe piața petrolului, indicele energetic a pierdut aproape 1%, iar, din componența sa, titlurile Electrica au coborât cu prețul de listare.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Bursa românească nu a găsit suflu nici într-o zi „verde” în Europa și de reveniri consistente pe piețele regionale pentru o recuperare la nivelul indicilor, care au avut închideri negative pe linie. Piața nu a avut o direcție concludentă, închiderile fiind divergente pentru cele mai tranzacționate 5 acțiuni. Întâlnirea într-o zonă de interes a cumpărătorilor și vânzătorilor a stimulat volumele. Rulajul de 68,94 milioane lei (13,79 milioane euro) al pieței de acțiuni, unul dintre cele mai ridicate de la începutul lunii.

La BVB, indicele compozit BET Plus a coborât cu 0,35%, prin contrast cu aprecierile pe linie ale indicilor europeni: +0,51% pentru indicele Euro Stoxx 50, +0,63% pentru indicele FTSE100 de la Londra, +0,75% pentru indicele CAC40 de la Paris, +0,46% pentru indicele DAX de la Frankfurt, +1,12% pentru indicile WIG20 de la Varșovia, +1,18% pentru indicele BUX de la Budapesta și +0,14% pentru indicele PX de la Praga.

Avertisment: Bursa trimite un puternic semnal negativ. „Trecerea morții” este marcată pe parametri tehnici importanți ai principalului indice CITEȘTE ȘI Avertisment: Bursa trimite un puternic semnal negativ. „Trecerea morții” este marcată pe parametri tehnici importanți ai principalului indice

Indicele reprezentativ BET și-a continuat parcursul descendent, cu un recul de 0,30%, până la nivelul de 7.591,18 puncte, într-un impuls imprimat de respingerea cotației dintr-o zonă de aglomerare de rezistențe, date de pragul de referință de 7.860 de puncte, mediile mobile exponențiale de viteză în proporție Fibonacci, de 21 de zile (EMA21) și de 55 de zile (EMA55), dar și o linie de trend descendent conturată începând cu luna august. Este un declin care alertează investitorii. Brokeri din piață au declarat pentru Profit.ro că tot mai des clienții îi sună pentru a-i întreba de ce scad acțiunile.

Volumele revin pe bursă. Indicii nu își revin și închid la minimul ultimelor 10 luni. „Roșu aprins” pe acțiunile Digi și Compa Sibiu

Pe primul loc în clasamentul tranzacțiilor, cu schimburi însumând 10,03 milioane lei, s-au aflat titlurile Fondul Proprietatea (FP), care au staționat la prețul de 0,8450 lei/acțiune. Indicele financiar BET-FI a avut un declin apropiat de media pieței, de 0,25%, până la nivelul de 39.038,41 de puncte. Din structura sa, titlurile SIF Transilvania (SIF3), au coborât cu 0,41%, până la prețul de 0,2450 lei/acțiune, pe volume echivalente cu 2,40 milioane lei.

Scăderi peste medie pe segmentul energetic

O depreciere mai consistentă, de 0,91%, a avut-o indicele energetic BET-NG, într-o zi marcată de volatilitate foarte puternică pentru cotația internațională a țițeiului Brent. După ce a atins la începutul sesiunii londoneze un maxim al ultimelor 28 de luni de 65,80 dolari/baril, prețul petrolului Brent a suferit un picaj de 3,80%, până la un nivel de 63,30 dolari/baril.

Cea mai importantă companie petrolieră românească, OMV Petrom (SNP), a pierdut 0,36% la nivelul capitalizării bursiere, cotația de închidere fiind de 0,2800 lei/acțiune. Acțiunile au rezistat bine unei informații negative la nivel de grup. O explozie s-a produs astăzi la unul dintre cele mai importante terminale de gaze naturale din Europa, de la Baumgarten, din Austria, deținut în proporție de 51% de grupul petrolier austriac OMV, acționarul majoritar al OMV Petrom.

EXCLUSIV Noul director general al Bursei este Adrian Tănase, cel care a avut în administrare fondurile de pensii ale NN și ING. Cum a fost înclinată balanța CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Noul director general al Bursei este Adrian Tănase, cel care a avut în administrare fondurile de pensii ale NN și ING. Cum a fost înclinată balanța

Cel mai lichid emitent pe acest sector a fost Electrica (EL), cu transferuri însumând 4,65 milioane lei. Scăderea s-a accelerat cu un declin cu încă 1,08%, până la un nou minim local, de 10,98 lei/acțiune, cu un pas de cotare sub prețul de 11,00 lei/acțiune al ofertei publice din iunie 2014 care a adus acest emitent la cota BVB.

Încă de la începutul lunii trecute, când prețul era încă la 12,26 lei/acțiune cu 11,66% peste nivelurile actuale, Profit.ro semnala că ieșirea din consolidare constituia un semnal tehnic negativ pentru preț. Scoaterea de cash din societate, respectiv suma de 752 milioane lei pe care Electrica îi plătește Fondului Proprietatea pentru deținerile de pachete minoritare pe care Fondul le avea la subsidiarele distribuitorului de electricitate, are impact negativ pentru acțiunile companiei, așa cum se întâmplă și pe bursele mature, unde investitorii tind să penalizeze prin vânzări corporația care face o achiziție.

Pe același segment energetic titlurile Romgaz (SNG) au suferit un declin de 0,79%, până la prețul de 31,25 lei/acțiune, pe tranzacții de 1,73 milioane lei. Într-o zi cu multe necunoscute despre alimentarea cu gaz a Europei după explozia din Austria, titlurile transportatorului energetic Transgaz au scăzut cu 1,57%, până la prețul de 375,00 lei/acțiune, un nou minim al ultimelor 5 luni, pe volume echivalente cu 2,17 milioane lei. Astăzi în Adunarea Generală Extraordinară a Acționarilor Transgaz a avizat înființarea SRL-ului prin care vrea să cumpere Vestmoldtransgaz, compania din Republica Moldova care administrează gazoductul Iași-Ungheni.

Revenire pe acțiunile bancare, exacerbare a vânzărilor pe Digi

Al 2-lea rulaj al zilei, de 9,66 milioane lei în piața reglementată, cărora li se mai adaugă o tranzacție specială în valoare de 1,24 milioane lei în piața deal, l-au avut titlurile Băncii Transilvania (TLV), care s-au apreciat cu 0,71%, până la prețul de 2,1150 lei/acțiune.

Cealaltă acțiune bancară lichidă de la cota BVB, cea a BRD Groupe Societe Generale (BRD), s-a apreciat cu 0,80%, până la prețul de 12,60 lei/acțiune, pe fondul unor transferuri de 3,80 milioane lei, în timp ce în piața deal s-a înregistrat o tranzacție specială în valoare de 1,75 milioane lei. Cotația de închidere de astăzi este cu 11,39% sub maximul acestui an de 14,22 lei/acțiune, consemnat la începutul lunii august și cu 6,06% peste ultima valoare de tranzacționare de 11,88 lei/acțiune a anului trecut.

„Roșu aprins” pe acțiunile Digi și Compa Sibiu

Pe fondul unor tranzacții de 1,54 milioane lei, titlurile Digi Communications (DIGI) și-au accelerat picajul, cu un declin de 2,37%, până la nivelul de 33,00 lei/acțiune, cu 17,50% sub prețul de 40,00 lei/acțiune al ofertei publice care a adus operatorul telecom la cota Bursei de Valori București în luna mai a acestui an. „Digi se duce. Îl văd tot mai jos”, declara pentru Profit.ro Claudiu Cazacu, Chief Strategist la furnizorul de servicii de tranzacționare forex X-Trade Brokers România. „Nu dă semne de liniștire. Pare slăbit.”

Un puseu negativ am consemnat și pe titlurile Compa Sibiu (CMP), care au căzut cu 8,42%, până la prețul de 0,9140 lei/acțiune, pe un rulaj de aproximativ 833.000 de lei, semnificativ peste media obișnuită a acestui emitent. Producătorul de componente auto a raportat la 9 luni un profit net de 30,43 milioane lei, cu 28,20% sub cel de 42,38 milioane lei obținut în perioada similară a anuui trecut. Închiderea de astăzi este cu aproape 25% sub valorile de tranzacționare din jurul reperului de 1,20 lei/acțiune din cea mai mare parte a acestui an.

viewscnt
Afla mai multe despre
banca transilvania
electrica
bvb
bursa
fondul proprietatea
electrica
omv petrom
transgaz