Volumele se retrag brusc la BVB

Volumele se retrag brusc la BVB

Sursa foto: Lext / dreamstime.com

Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 14 iun 2024

După o etapă cu lichiditate foarte bună, activitatea de tranzacționare de la BVB s-a redus la niveluri mai apropiate de media ultimilor ani într-o sesiune de corecții.

Cele mai importante burse din Europa continentală au fost puternic scuturate la acest sfârșit de săptămână: -1,44% pentru indicele DAX40 de la Frankfurt și -2,66% pentru indicele CAC40 de la Paris. Este o contraperformanță care survine în deplină contradicție cu escaladarea în aceste zile a unor noi maxime istorice de către indicele de tehnologie Nasdaq100 de la New York.

Urmărește-ne și pe Google News

BVB nu s-a putut sustrage mișcării piețelor europene și a avut o sesiune cu „roșu” pe linie: -0,93% pentru indicele BET-XT, -0,61% pentru indicele financiar BET-FI, care a închis la nivelul de 58.449,30 de puncte, -0,47% pentru indicele de energie BET-NG și -0,88% pentru indicele reprezentativ BET care, la nivelul de 17.703,59 de puncte apare ca blocat între mediile mobile de viteză în proporții Fibonacci, respectiv media mobilă exponențială de 21 de zile (EMA21) și media mobilă exponențială de 55 de zile (EMA55), așa cum se vede pe graficul atașat.

Evenimente
24 octombrie - IMM-urile, oxigen pentru România
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

Volumele se retrag brusc la BVB

Este un recul care survine pe fondul unei lichidități în retragere. Rulajul pieței de acțiuni a fost de 51,95 milioane lei (10,44 milioane euro), inclusiv prin aportul unui transfer special din piața deal în valoare de 3,21 milioane lei, cu acțiuni Hidroelectrica (H2O). Titlurile producătorului de energie hidro au avut cel mai mare interes și pe piața reglementată, unde au adunat schimburi de 6,78 milioane lei.

CONFIRMARE Prețul cu discount oferit de JT Grup Oil este, de facto, prețul ofertei. Compania vine la cota bursei după o operațiune de piață de aproape 20 milioane lei, subscriere de doar 36% CITEȘTE ȘI CONFIRMARE Prețul cu discount oferit de JT Grup Oil este, de facto, prețul ofertei. Compania vine la cota bursei după o operațiune de piață de aproape 20 milioane lei, subscriere de doar 36%

Acestea au fost urmate, cu tranzacții de 6,16 milioane lei, de titlurile Băncii Transilvania (TLV), care s-au corectat cu 1,56%, până la prețul de 31,60 lei/acțiune, nivel la care capitalizarea bursieră a instituției de credit se ridică la 25,16 miliarde lei (5,05 miliarde euro). Tot pe segmentul financiar, titlurile grupului bancar austriac Erste (EBS), listate secundar la BVB, au suferit un recul de 4,08%, în acord cu mișcarea de pe piața principală din Viena, și titlurile Fondul Proprietatea (FP) au alunecat cu 0,05% sub referință, până la prețul de 0,4280 lei/acțiune, fiecare cumulând volume echivalente cu 2,46 milioane lei.

Pe sectorul energie au mai atras o lichiditate relevantă 3 simboluri care s-au desprins decisiv de reperele de tranzacționare ale ședinței precedente: -0,60%, până la prețul de 0,7500 lei/acțiune, pentru titlurile OMV Petrom (SNP), ce au întrunit cel de-al 3-lea rulaj al pieței, de 5,64 milioane lei, -0,11%, până la prețul de 45,00 lei/acțiune, pentru titlurile Nuclearelectrica (SNN), care au adunat transferuri de 5,09 milioane lei, și staționare la prețul de 5,7100 lei/acțiune, pentru titlurile Romgaz (SNG), ce au însumat schimburi de 3,60 milioane lei.

GRAFICE Acțiunile Sphera au ajuns până în vară cu darul lui Moș Crăciun CITEȘTE ȘI GRAFICE Acțiunile Sphera au ajuns până în vară cu darul lui Moș Crăciun

Aflate pe o creștere parabolică, titlurile Antibiotice Iași (ATB) s-au corectat violent, cu 6,07%, până la prețul de 2,9400 lei/acțiune, în contextul unor tranzacții de 4,60 milioane lei. Într-o zi cu volatilitate puternice pe bursele europene, interesul investitorilor a fost canalizat și către unitățile de fond ale ETF-ului administrat de Patria Asset Management și SSIF TradeVille (TVBETETF).

În rest, reperul unor volume echivalente cu 1 milion de lei a mai fost depășit de 2 simboluri, respectiv de titlurile companiei de IT 2B Intelligent Soft (BENTO), care au avut în piața AeRO un salt de 6,38%, până la prețul de 15,00 lei/acțiune, și de titlurile Evergent Investments (EVER), care au stagnat la prețul de 1,3950 lei/acțiune.

viewscnt
Afla mai multe despre
banca transilvania
bvb
bursa
brd
hidroelectrica
omv petrom
fondul proprietatea
romgaz
nuclearelectrica