Warren Buffett: Este o nebunie să te împrumuți ca să cumperi acțiuni. Între graba de a te îmbogăți mai rapid și riscurile de a ajunge falit

Warren Buffett: Este o nebunie să te împrumuți ca să cumperi acțiuni. Între graba de a te îmbogăți mai rapid și riscurile de a ajunge falit
Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 28 feb 2018

Investitorul legendar Warren Buffett afirmă că nu este un alt motiv de a te împrumuta pentru a face achiziii pe bursă decât graba de a te îmbogăți mai rapid, însă riscurile aferente sunt mari pentru a ajunge falit. „Este o nebunie, în viziunea mea, să te împrumuți ca să cumperi instrumente financiare.”

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Miliardarul american Warren Buffett afirmă că, după împrumuturile în marjă de 10% care au precipitat criza financiară din anul 1929, acum există din nou un apetit pentru împrumuturile cu efect de pârghie în vederea unor plasamente în piețele financiare internaționale. „Oamenilor le place să joace”, a declarat Buffett pentru CNBC.

Avertizează și asupra pericolului

Buffett, în vârstă de 87 de ani, și-a câștigat reputația în piețele financiare internaționale prin plasamentele în acțiuni în baza evaluărilor fundamentale și a făcut din Berkshire Hathaway Inc., o obscură companie din industria textilă aproape de faliment la jumătatea secolului trecut, un vehicul financiar cu o capitalizare bursieră care depășește 500 miliarde dolari. În tot acest răstimp, amintește investitorul, au fost etape în care acțiunea Berkshire Hathaway s-a prăbușit chiar și 40-60%. A supraviețuit pentru că nu depindea de bani împrumutați.

Elveția se pregătește să reglementeze ofertele de criptomonede, inclusiv ca active financiare CITEȘTE ȘI Elveția se pregătește să reglementeze ofertele de criptomonede, inclusiv ca active financiare

„Este o nebunie, în viziunea mea, să te împrumuți ca să cumperi instrumente financiare”, spune Buffett. „Nici nu știi dacă bursa se deschide a 2-a zi.”

În timpul Primului Război Mondial, bursa de la New York a stat închisă pentru aproximativ jumătate de an.

Posesor al unei averi nete de 87,5 miliarde dolari, investitorul legendar a afirmat că unii oameni împrumută bani pentru a se îmbogăți mai repede, dar sunt și căi bune de a face bani mai încet și care pot fi la fel de distractive. Dacă ai 100.000 de dolari și nu ești fericit, atunci nici dacă ai 1 milion de dolari nu vei fi. Cel mult, te vei uita în jur după cei care au 2 milioane de dolari.

Buffett a amintit butada partenerului său Charle Munger, potrivit căreia un om inteligent poate pierde bani doar în 3 feluri: lichiorul, femeile și efectul de pârghie. „Este o nebunie să riști ceea ce îți trebuie pentru ceva de care nu ai nevoie”, zice Buffett, care afirmă că la el vin uneori oameni care spun că și-au revenit și s-au îmbogățit din a 2-a încercare, după ce anterior pierduseră toți banii. „Nu sunt impresionat! De ce a trebuit să-și piardă prima avere?!”

Buffett își rezumă intervenția: „Nu este motiv de împrumuta bani decât graba de a te îmbogăți, dar riști să rămâi falit, cu toate implicațiile care se răsfrâng asupra familiei tale.”

viewscnt
Afla mai multe despre
warren buffett
bursa
berkshire hathaway