Zi de corecții la bursă. Piața se repliază în ritm cu piețele de acțiuni europene. Tranzacții de tip deal cu acțiuni OMV Petrom

Zi de corecții la bursă. Piața se repliază în ritm cu piețele de acțiuni europene. Tranzacții de tip deal cu acțiuni OMV Petrom
Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 12 iun 2019

Indicii principali de la BVB au pierdut jumătate de procent într-o zi în care și bursele europene au avut deprecieri de o amplitudine apropiată. Aprecieri consistente pe volume sporite pentru acțiunile Bittnet Systems și oscilații neconcludente ale titlurilor Digi.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară

Bursa românească a escaladat la debutul lunii iunie noi maxime ale anului, iar indicii rămân în această zonă, cu perspective încă intacte pentru trendul de creștere. Piața chiar a avut puterea de a surmonta ajustările ex-dividend și să se ancoreze la cele mai ridicate valori de la promovarea în decembrie a așa-numitei „taxe pe lăcomie” care a precipitat picajul bursier de la cumpăna dintre ani.

Astăzi, însă, am consemnat o sesiune de corecții, în care piața locală a fost trasă în jos de mișcarea negativă a burseloor europene, cu indicii continentali și regionali a având scăderi pe linie: -0,43% indicele Euro Stoxx 50, -0,42% pentru indicele FTSE100 de la Londra, -0,62% pentru indicele CAC40 de la Paris, -0,33% pentru indicele DAX30 de la Frankfurt, -0,56% pentru indicele WIG20 de la Varșovia, -1,56% pentru indicele BUX de la Budapesta și -0,93% pentru indicele indicele PX de la Praga.

Hidroelectrica și-a numit un nou Directorat cu “expunere sindicală și politică” pe 4 ani: Nicolae Badea a fost reconfirmat în funcția de președinte și CEO. Unul dintre obiective - listarea la bursă CITEȘTE ȘI Hidroelectrica și-a numit un nou Directorat cu “expunere sindicală și politică” pe 4 ani: Nicolae Badea a fost reconfirmat în funcția de președinte și CEO. Unul dintre obiective - listarea la bursă

La București, indicele compozit BET Plus a coborât cu 0,46%, iar indicele reprezentativ BET a suferit un recul de 0,49%, până la nivelul de 8.591,06 de puncte. Sub aspect tehnic, ședința de astăzi nu schimbă cu nimic tabloul de ansamblu, care indică o tendință de creștere, cu secvența de maxime și minime din ce în ce mai ridicate, conform teoriei lui Dow, și cu mediile mobile relevante în urcare. Cotația doar s-a repliat pe media mobilă exponențială de 5 zile (EMA5), care a mai funcționat ca suport dinamic și în ultimele 2 săptămâni, așa cum se vede pe graficul atașat.

Zi de corecții la bursă. Piața se repliază în ritm cu piețele de acțiuni europene. Tranzacții de tip deal cu acțiuni OMV Petrom

Titlurile Băncii Transilvania (TLV), cele care indică cel mai bine sentimentul investitorilor față de piața românească, s-au corectat cu 0,22%, până la prețul de 2,3200 lei/acțiune, pe fondul unor schimburi de 12,07 milioane lei. La actuala cotație, capitalizarea bursieră a instituției de credit se ridică la 11,17 miliarde lei (2,36 miliarde euro).

Cealaltă acțiune bancară lichidă de la cota BVB, cea a BRD Groupe Société Générale (BRD), a alunecat cu 0,17%, până la prețul de 12,08 lei/acțiune, pe volume echivalente cu 7,01 milioane lei.

La Transgaz pică dividendul mare „al lui Dragnea” și trece dividendul mic „al statului paralel”. Acțiunile companiei scad la bursă. Avertisment că statul ar putea ieși din era dividendelor „generoase” CITEȘTE ȘI La Transgaz pică dividendul mare „al lui Dragnea” și trece dividendul mic „al statului paralel”. Acțiunile companiei scad la bursă. Avertisment că statul ar putea ieși din era dividendelor „generoase”

Povestea zilei s-a consumat în piața deal. Tranzacții speciale cu 85,00 milioane acțiuni OMV Petrom (SNP) au fost efectuate la prețul de 0,3950 lei/acțiune, similar cu cel de referință, ceea ce ridică valoarea acestora la 33,57 milioane lei. În același timp, în piața reglementată, titlurile companiei petroliere s-au depreciat cu 0,25%, până la prețul de 0,3940 lei/acțiune, pe transferuri de 9,73 milioane lei. Activitatea de tranzacționare pe acest emitent a reprezentat peste jumătate din rulajul de 81,12 milioane lei (17,17 milioane euro) al pieței de acțiuni, foarte apropiat de cel din ședința anterioară. „Este o piață lichidă”, a subliniat pentru Profit.ro Marcel Murgoci, director de operațiuni la SSIF Estinvest Focșani.

Statul își blochează singur accesul la cei minim 200 milioane dolari din privatizarea Rompetrol Rafinare, pe care și-i bugetează pe hârtie din 2016 încoace CITEȘTE ȘI Statul își blochează singur accesul la cei minim 200 milioane dolari din privatizarea Rompetrol Rafinare, pe care și-i bugetează pe hârtie din 2016 încoace

În linia unei lichidități sporite din ultima perioadă, care a însoțit saltul pe noi maxime, titlurile Fondul Proprietatea (FP) au staționat la prețul de 1,02 lei/acțiune, pe tranzacții de 5,98 milioane lei. Pe același segment al fondurilor închise de investiții, titlurile SIF au avut o zi pozitivă, ceea ce a contribuit la o creștere de 0,63% a indicelui financiar BET-FI, până la nivelul de 38.320,23 de puncte.

Celălalt indice sectorial, cel energetic BET-NG, a coborât cu 1,08%, până la nivelul de 718,80 de puncte. Din structura sa, titlurile Romgaz Mediaș (SNG) s-au depreciat cu 1,53%, până la prețul de 32,10 lei/acțiune, iar titurile Nuclearelectrica (SNN) au continuat tendința negativă de după data de înregistrare pentru încasarea dividendelor și au coborât cu 3,10%, până la prețul de 10,62 lei/acțiune.

Schimburi peste media obișnuită a respectivilor emitenți am consemnat, pentru a 2-a zi consecutivă, pe titlurile Digi Communications (DIGI) și Bittnet Systems (BNET). Astfel, pe volume echivalente cu aproximativ 4,74 milioane lei, titlurile Digi au suferit un declin de 0,36%, până la prețul de 27,30 lei/acțiune, deși pe parcursul celei mai mari părți a sesiunii s-au tranzacționat peste nivelurile de referință. Respectiva cotație încă este cu 31,75% sub prețul de 40,00 lei/acțiune al ofertei publice de listare derulată în mai 2017.

Pe sistemul alternativ de tranzacționare AeRO, titlurile Bittnet Systems au avut o creștere de 5,61%, până la prețul de 2,2600 lei/acțiune, după un alt salt de 9,60%, în ședința precedentă. Schimburile pe titlurile companiei din domeniul IT listată în primăvara anului 2017 s-au cifrat la 1,54 milioane lei.

viewscnt
Afla mai multe despre
banca transilvania
bvb
bursa
brd
omv petrom
fondul proprietatea
romgaz
digi
bittnet systems