Proiect UE: BCE trebuie să ia în considerare lansarea unei monede digitale publice

Proiect UE: BCE trebuie să ia în considerare lansarea unei monede digitale publice
scris 6 nov 2019

Banca Centrală Europeană (BCE) trebuie să ia în considerare lansarea unei monede digitale publice, potrivit unui proiect de document al Uniunii Europene, după reacția ostilă a autorităților de reglementare mondiale la planul Facebook de a introduce anul viitor pe piață criptomoneda Libra, transmite Reuters.

Franța și Germania au anunțat în septembrie că Libra reprezintă un risc pentru sectorul financiar și și-au exprimat în schimb sprijinul pentru o alternativă publică, scrie News.ro.

Daniel Dăianu: Libra este foarte periculoasă; ar fractura în mod aproape iremediabil sistemul monetar CITEȘTE ȘI Daniel Dăianu: Libra este foarte periculoasă; ar fractura în mod aproape iremediabil sistemul monetar

Proiectul european, obținut marți de Reuters, prevede ca blocul comunitar să dezvolte o abordare comună a criptomonedelor, inclusiv posibila interzicere a proiectelor considerate prea riscante.

În forma actuală, documentul, care ar putea fi adoptat luna viitoare de miniștrii de Finanțe din UE, ar escalada o campanie a autorităților de reglementare din UE împotriva criptomonedelor, care au fost până în prezent numai parțial reglementate, în unele state membre.

”BCE și alte bănci centrale din UE ar putea explora în mod folositor oportunitățile precum și dificultățile de a emite monede digitale, inclusiv prin analizarea unor pași concreți în această direcție”, potrivit proiectului prefătit de președinția finlandeză a uE, care ar putea fi dispus unor amendamente.

Așa-numitele stablecoins, cum este și cazul Libra, de regulă au la bază bani tradiționali și alte titluri, în timp ce criptomonedele de tipul bitcoin nu. Ambele sunt criptomonede.

Textul proiectului ar putea fi discutat de miniștrii de Finanțe din UE vineri, potrivit programului reuniunii, cu intenția ca acesta să fie adoptat la o reuniune din 5 decembrie.

viewscnt
Afla mai multe despre
bce
moneda digitala