Senatorul Florin Cîțu: Puterea pregătește naționalizarea pensiilor private. Opționalizarea banilor acumulați la Pilonul II, improbabilă

Senatorul Florin Cîțu: Puterea pregătește naționalizarea pensiilor private. Opționalizarea banilor acumulați la Pilonul II, improbabilă
Adrian Dumitrache
Adrian Dumitrache
scris 17 apr 2018

Guvernul pregătește o ordonanță de urgență prin care banii acumulați de români în conturile de pensii private obligatorii (Pilonul II) vor fi transferați în visteria statului, a declarat senatorul liberal Florin Cîțu, președintele Comisiei economice din Senat, la finele întâlnirii cu administratorii de pensii private.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

“Vă spun în premieră că săptămâna viitoare va fi o ordonanță de urgență, care va avea o variantă urâtă, spre naționalizarea pensiilor private, a Pilonului II, iar o astfel de intervenție înseamnă volatilitate pe piețele financiare, înseamnă dobânzi mai mari pentru bugetul statului, înseamnă costuri mai mari pentru toată lumea. Ceea ce ne spun ministrul Finanțelor, ministrul Muncii și, în general, PSD-ul, înseamnă costuri mai mari pentru toți cei care muncesc astăzi în România, doar pentru a plăti niște pensii pe care ei le-au mărit din pix, niște pensii speciale, niște pensii nesimțite. Vorbim de banii privați acumulați la Pilonul II, vorbim de 42 de miliarde de lei, adică 5% din PIB-ul României, pe care cei de la putere vor să-i ia cu japca ca să plătească tot ce au promis în campania electorală”, a afirmat Cîțu.

EXCLUSIV ASF a decis să impună plăți rapide administratorilor de pensii private. Jucători: este în seria acțiunilor care vizează destabilizarea Pilonului II CITEȘTE ȘI EXCLUSIV ASF a decis să impună plăți rapide administratorilor de pensii private. Jucători: este în seria acțiunilor care vizează destabilizarea Pilonului II

El a adăugat că opționalizarea banilor acumulați în conturile aferente Pilonului II, măsură avansată de Guvern, este prea puțin probabilă, pentru că acești bani sunt privați și legislația “nu prea permite”.

“Puterea actuală ar da dovadă de prostie să-și arunce singură casa în aer, deja se strâng nori negri asupra României, inflația e în creștere, deficitul comercial la fel, deficitul bugetar a urcat, toate arată că economia României este supraîncălzită. Să încerci singur să îți arunci casa în aer printr-o volatilitate crescută pe piața financiară înseamnă dovadă de prostie, ceea ce nu m-ar mira din partea PSD și ar fi o dovadă publică de prostie. Absența colegilor PSD la întâlnirea cu administratorii de pensii private o înțeleg acum pentru că ei știau deja ce se va întâmpla, că Pilonul II va dispărea și nu vedeau oportunitatea acestei discuții”, a spus senatorul.

EXCLUSIV Guvernul pregătește un nou atac la pensiile private: vrea să taie jumătate din contribuțiile viitoare la Pilonul II. 7 milioane de români afectați CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Guvernul pregătește un nou atac la pensiile private: vrea să taie jumătate din contribuțiile viitoare la Pilonul II. 7 milioane de români afectați

Întrebat cum se va realiza naționalizarea pensiilor private, Cîțu a afirmat că banii acumulați în Pilonul II vor fi mutați în Pilonul I, adică acolo de unde se plătesc acum pensiile de stat.

“Este ceea ce am văzut în Polonia și, parțial, în Ungaria, lucrurile astea s-au întâmplat în modelele de țări pe care le are Liviu Dragnea în prezent. Urmează România”, a spus senatorul.

Cîțu a mai spus că, dacă Guvernul va naționaliza banii acumulați la Pilonul II, românii au posibilitatea să dea statul în judecată.

“Da, o pot face, dar să vedem dacă vor câștiga. Pe de altă parte, vor pierde timp și bani, ceea ce este o prostie din partea statului că îi impinge în această direcție”, a mai spus Cîțu.

viewscnt
Afla mai multe despre
pensii private
naționalizare
guvern
pilonul ii