Statul s-a împrumutat pe un an de la bănci cu un miliard de lei, la un randament mediu de 0,68% pe an

Statul s-a împrumutat pe un an de la bănci cu un miliard de lei, la un randament mediu de 0,68% pe an
scris 21 mar 2016

Ministerul Finanțelor a vândut luni certificate de trezorerie în valoare de un miliard de lei (223,8 milioane euro), scadente la 22 martie 2017, pentru care băncile primesc un randament mediu anual de 0,68%, arată datele publicate de Banca Națională a României (BNR).

Cele nouă bănci participante la licitație au oferit 2,34 miliarde lei, de peste două ori mai mare decât suma cerută de stat, scrie News.ro

Certificatele de trezorerie nu au dobândă, randamentul fiind calculat ca diferență între prețul de vânzare, mai mic decât valoarea nominală, și valoarea pe care statul o va plăti la scadență, care este chiar valoarea nominală.

Randamentul mediu ponderat este de 0,68% pe an.

IHS și Markit fuzionează într-o tranzacție evaluată la peste 13 miliarde de dolari CITEȘTE ȘI IHS și Markit fuzionează într-o tranzacție evaluată la peste 13 miliarde de dolari

Statul a încasat 999,985 milioane lei, iar valoarea nominală care va fi plătită la termen este 1,006 miliarde lei.

Certificatele de trezorerie sunt împrumuturi pe termen scurt și foarte scurt, de maximum un an.

Pentru anul 2016, programul de împrumuturi al României prevede atragerea a 48-50 de miliarde lei prin vânzarea de obligațiuni pe piața internă. Pentru luna martie, Ministerul Finanțelor a anunțat că vrea să împrumute 3,7 miliarde de lei de pe piața internă, la care s-ar putea adăuga 405 milioane de lei din alocări suplimentare.

viewscnt
Afla mai multe despre
bnr
ministerul finantelor