Turcia îi surprinde pe economiști, raportând excedent de cont curent

Turcia îi surprinde pe economiști, raportând excedent de cont curent
Profit.ro
Profit.ro
scris 14 nov 2023

Turcia a raportat în septembrie excedent de cont curent, fiind a doua oară de la finalul lui 2022 când reușește o astfel de performanță, în condițiile în care atenuarea deficitului comercial sprijină consolidarea finanțelor externe, transmite Bloomberg.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Datele publicate luni de Banca Centrală a Turciei arată că excedentul de cont curent a ajuns la 1,9 miliarde de dolari în septembrie, în timp ce analiștii intervievați de Bloomberg se așteptau la 1,4 miliarde de dolari. Datele pentru august au fost revizuite în scădere, indicând un deficit de cont curent de 357 milioane de dolari, scrie Agerpres.

Investițiile străine directe s-au redus CITEȘTE ȘI Investițiile străine directe s-au redus

Datele din septembrie arată cum înăsprirea politicii monetare a dus la reducerea cererii pentru bunurile din străinătate, prin majorarea costurilor de împrumut și limitarea creșterii creditării pe plan intern. Guvernul se așteaptă anul acesta la un deficit de cont curent de 4% din PIB, înainte de a se atenua la 3,1% din PIB în 2024.

În 27 octombrie, Banca Centrală a Turciei a decis să majoreze dobânda de referință de la 30% până la 35%. Economistul Liam Peach de la Capital Economics se așteaptă ca Banca Centrală a Turciei să continue la următoarele două reuniuni din acest an majorarea dobânzii cu 500 puncte de bază, ceea ce ar avea ca rezultat îmbunătățirea dezechilibrelor macroeconomice.

În ultimii doi ani, lira s-a depreciat cu aproape 70%, după ce președintele Tayyip Erdogan a demis patru guvernatori la Banca Centrală a Turciei în patru ani, a făcut presiuni pentru reducerea dobânzii, în pofida inflației ridicate, care a depășit 85% anul trecut.

Restabilirea încrederii în lira turcească este de asemenea o necesitate pentru reducerea achizițiilor de aur, care mult timp au fost o frână a contului curent, susțin analiștii de la QNB Finansbank.

Grecia a vândut 9% din acțiunile Alpha Bank către Unicredit CITEȘTE ȘI Grecia a vândut 9% din acțiunile Alpha Bank către Unicredit

Încetinirea importurilor de aur a fost sprijinită de creșterea dobânzilor la depozitele în lire în septembrie, conform economiștilor de la Goldman Sachs Group Inc. Importurile nete nemonetare de aur au scăzut de la aproximativ trei miliarde de dolari în august la 1,4 miliarde de dolari în septembrie.

Pe ansamblul anului trecut, deficitul de cont curent al Turciei a ajuns la 48,7 miliarde de dolari, iar pentru acest an economiștii se așteaptă la un nivel de 45 miliarde de dolari.

Secțiune realizată în parteneriat cu ING

Să ai un business de succes înseamnă, printre altele, să-ți alegi un partener de drum care te înțelege și te însoțește cu soluții potrivite pentru fiecare etapă de dezvoltare.

ING îți susține afacerea cu soluții variate: de la informații despre cum accesezi fonduri europene, la consultanță de business și produse bancare. Asta înseamnă banking și mai și de la ING.

viewscnt
Afla mai multe despre
turcia
excedent de cont curent