UE pregătește introducerea unui euro digital pe care nimeni nu îl așteaptă

UE pregătește introducerea unui euro digital pe care nimeni nu îl așteaptă
Profit.ro
Profit.ro
scris 28 iun 2023

Comisia Europeană urmează să prezinte cadrul legislativ pentru viitorul euro digital, un proiect care generează teorii conspiraționiste și ostilitatea băncilor fără a răspunde însă la o veritabilă așteptare a cetățenilor, transmite AFP.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

"Pentru moment, euro digital pare o soluție în căutarea unei probleme pe care să o rezolve", ironizează eurodeputatul german, Markus Ferber. Potrivit acestuia, Comisia Europeană și Banca Centrală Europeană "trebuie încă să explice în mod convingător de ce am avea nevoie", scrie Agerpres.

BCE va continua să majoreze dobânzile CITEȘTE ȘI BCE va continua să majoreze dobânzile

Pentru BCE, dematerializarea crescută a plăților, în special în contextul exploziei comerțului electronic, necesită crearea unui euro digital, în caz contrar existând riscul ca moneda unică să fie concurată din ce în ce mai mult de criptomonede sau de versiunile digitale ale monedelor străine.

Instituția cu sediul la Frankfurt a demarat în luna iulie 2021 un studiu cu privire la furnizarea de monede și bancnote sub formă electronică, începând din 2027 sau 2028.

Proiectul de act normativ ce va fi prezentat miercuri ar urma să stabilească cadrul juridic necesar. Acest proiect va fi negociat timp de mai multe luni cu statele membre și Parlamentul European.

Euro digital generează înainte de toate incertitudini alimentate de campaniile de dezinformare. Pe rețelele sociale au apărut zvonuri că se intenționează eliminarea banilor gheață pentru a permite o supraveghere generalizată a cetățenilor, prin intermediul controlului achizițiilor și tranzacțiilor lor financiare.

Cu toate acestea, moneda electronică nu va fi decât o opțiune de plată suplimentară, care va completa numerarul. Stocat pe un card sau pe telefonul mobil, euro digital va oferi o opțiune de plată care va conserva anonimatul.

Damen Shipyards Mangalia lansează o amplă campanie de recrutare CITEȘTE ȘI Damen Shipyards Mangalia lansează o amplă campanie de recrutare

Însă micile companii și anumite asociații cu scop nelucrativ vor putea refuza să accepte plăți cu euro digital, la fel ca și persoanele fizice în cadrul tranzacțiilor lor personale, potrivit unei versiuni de a lucru a proiectului de reglementare consultat de AFP.

Euro digital "nu va înlocui numerarul" iar cetățenii europeni vor fi liberi să îl utilizeze sau nu, a precizat săptămâna trecută François Villeroy de Galhau, membru în Consiliul guvernatorilor BCE. Va avea aceleași caracteristici ca și banii lichizi și va garanta respectul vieții private, a dat asigurări François Villeroy de Galhau într-o conferință organizată la Paris.

China testează deja la scară largă un yuan digital. SUA și Marea Britanie au și ele în vedere o versiune electronică a monedelor lor.

"Atunci când totul devine digital, de ce moneda băncii centrale să fie singura care rămâne sub formă de hârtie?", se întreabă François Villeroy de Galhau.

Partizanii subliniază că un euro electronic va asigura un serviciu universal și gratuit, beneficiind de o garanție publică. Va fi accesibil celor patru milioane de europeni care în prezent nu au un cont bancar în condițiile în care plățile online devin o nevoie fundamentală. Biroul european al Uniunii Consumatorilor s-a declarat și el foarte favorabil acestui proiect.

Însă băncile sunt îngrijorate de posibilele pierderi de venituri și de riscurile pentru stabilitatea financiară dacă persoanele particulare își vor retrage masiv depozitele din conturile curente pentru a le depozita în euro digital. La fel ca și monedele și bancnotele, stocurile de euro digital nu ar mai fi înscrise în bilanțurile lor.

FOTO O lucrare de Adrian Ghenie vândută la Londra pentru aproape 1,5 milioane euro CITEȘTE ȘI FOTO O lucrare de Adrian Ghenie vândută la Londra pentru aproape 1,5 milioane euro

Pentru a liniști instituțiile financiare, textul Comisiei prevede că BCE "va dezvolta instrumente pentru a limita utilizarea euro digital ca rezervă de valoare". Practic, BCE va impune fiecărei persoane particulare un plafon pentru euro digital. În luna mai un responsabil de la BCE sugera un plafon de 3.000 de euro.

Utilizatorii "nu vor avea o relație contractuală cu BCE", se mai arată în proiectul de reglementare. Euro digital va fi distribuit de bănci care îl vor putea integra în serviciile existente.

viewscnt
Afla mai multe despre
comisia europeană
euro digital