ULTIMA ORĂ Senatul semnează proiectul care dă dreptul BNR să aplice amenzi de până la 1 milion lei și să suspende activitatea prestatorilor de servicii de plată pentru nerespectarea limitelor la comisioanele interbancare

ULTIMA ORĂ Senatul semnează proiectul care dă dreptul BNR să aplice amenzi de până la 1 milion lei și să suspende activitatea prestatorilor de servicii de plată pentru nerespectarea limitelor la comisioanele interbancare
scris 5 dec 2018

Senatul a aprobat miercuri un proiect de lege în acest sens, prin care Banca Națională a României (BNR) va putea aplica amenzi de până la 1 milion de lei și chiar dispune suspendarea activității prestatorilor de servicii de plată pentru nerespectarea limitelor prevăzute pentru comisioanele interbancare. BNR este astfel desemnată autoritate competentă responsabilă cu asigurarea respectării reglementărilor europene de către prestatorii de servicii de plată care emit și/sau acceptă plata cu cardul, persoanele juridice în calitate de beneficiari ai plăților, schemele de plată cu cardul și de către entitățile de prelucrare a tranzacțiilor. 

Proiectul de lege fusese adoptat la finele lunii octombrie de către Guvern, care l-a și inițiat. 

BNR va supraveghea practic Regulamentul european aplicat începând cu 8 iunie 2015 și în baza căruiasunt limitate la 0,2% comisioanele interbancare pentru tranzacțiile efectuate cu carduri de debit și la 0,3% cele pentru cardurile de credit.

Respectarea reglementărilor în relația dintre prestatorii de servicii și consumatori va fi supravegheată, în schimb, de către Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor.

În situația încălcării dispozițiilor regulamentului UE, proiectul de lege stabilește regimul de sancțiuni și măsuri de remediere pe care BNR le poate aplica, în raport cu gravitatea încălcărilor constatate, astfel încât sancțiunile aplicate să aibă un efect descurajant.

EXCLUSIV BNR, reacție la noua inițiativă a senatorului Zamfir: Impreviziunea nu poate fi stabilită prin lege, amendamentale propuse deturnează scopul Legii dării în plată și sunt neconstituționale CITEȘTE ȘI EXCLUSIV BNR, reacție la noua inițiativă a senatorului Zamfir: Impreviziunea nu poate fi stabilită prin lege, amendamentale propuse deturnează scopul Legii dării în plată și sunt neconstituționale

Astfel, în cazul constatării unor nereguli, BNR poate aplica prestatorilor de servicii următoarele sancțiuni administrative: avertisment scris, avertisment public, amendă între 10.000 lei și 100.000 lei aplicabilă prestatorilor de servicii de plată sau între 200.000 lei și 1.000.000 lei aplicabilă schemelor de plată.

În situația în care deficiențele constatate nu sunt remediate, amenda poate ajunge până la de două ori valoarea profiturilor obținute sau a pierderilor evitate de către persoana responsabilă, în măsura în care acestea pot fi determinate.

Amenzile aplicabile beneficiarilor plăților, entităților care furnizează servicii de prelucrare a tranzacțiilor de plată și prestatorilor de servicii tehnice având legătură cu cardurile sunt cuprinse între 1.000 și 50.000 de lei.

EXCLUSIV BCR Asigurări de Viață VIG, inculpată într-un dosar cu prejudiciu estimat la 6 milioane de euro CITEȘTE ȘI EXCLUSIV BCR Asigurări de Viață VIG, inculpată într-un dosar cu prejudiciu estimat la 6 milioane de euro

De asemenea, proiectul de lege prevede și posibilitatea sancționării prestatorilor de servicii de plată cu suspendarea dreptului lor de a presta serviciile respective sau suspendarea dreptului de acces la sistemele de plăți.

Sancțiunile administrative menționate pot fi aplicate concomitent cu dispunerea de măsuri de remediere sau independent de acestea.

Proiectul de lege, care va fi transmis spre aprobare acum Camerei Deputaților, prevede și procedura de contestare a măsurilor de remediere și a sancțiunilor dispuse de BNR.

viewscnt
Afla mai multe despre
comisioane
interbancare
plati
card
prastatori
schema
proiect
lege
guvern
bnr
amenda
suspenda