Președintele Patronatului Tinerilor Întreprinzători din Regiunea Sud-Est, Radu Oprea (35 de ani), devenit antreprenor în Galați după ce a lucrat o perioadă la cabinetul primarului din Los Angeles, Antonio Villaraigosa (primar 8 ani, până în iunie 2013) și la firma de consultanță Burr Consulting din Los Angeles, unde s-a ocupat de dezvoltarea serviciilor publice în diferite orașe și regiuni din California, a vorbit la Profit LIVE.
Structura pe care o conduce este o asociație patronală fondată de tineri în vârstă de până în 40 de ani care sunt administratori sau asociați în diferite firme din Galați, Brăila, Buzău, Vrancea, Tulcea, Constanța. Și Oprea a inițiat o afacere în Galați, deschizând primul spațiu de evenimente și socializare dedicat antreprenorilor gălățeni în septembrie 2012, la scurt timp după ce a încercat să ocupe, la alegerile locale, ca independent, un post de consilier municipal.
CITEȘTE ȘI VIDEO Manuel Costescu la Profit LIVE: Guvernul va promova conceptul "Made in Romania"; taximetristul îmi spune că nu mai producem piulițe cum făceam odatăCunoscut ca un tehnocrat, Radu Oprea a fost vehiculat, la finele anului trecut, ca viitor prefect al județului Galați.
11 septembrie - Maratonul Impactul fiscalitații în economie. Parteneri: ARB, CEC Bank, CITR
24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a. Parteneri: ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro e-commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a. Parteneri: CEC Bank, ContentSpeed
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-al Parteneri: Raiffeisen Bank
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris Romania
Doctorand în Economie, Radu Oprea este unul dintre cei 150 de tineri care au primit bursa specială "Guvernul României", un program de 6 milioane de euro creat de Guvernul Năstase, pentru a studia în străinătate și a reveni în țară să lucreze în administrație, dar căruia, la întoarcere, nu i-a mai fost repartizat un post în sectorul public, așa cum au pățit absolut toți cei 150 de tineri bursieri, din cauza dezinteresului statului și a angajărilor pe relații personale și clientelare.
Ca o condiție să primească bursa în cuantum cuprins între 20.000-30.000 euro/an pentru o perioadă de studii de până la 3 ani, tinerii au fost obligați de către autorități să semneze un contract prin care s-au angajat ca, la finalizarea studiilor, să se întoarcă în țară și să lucreze în sectorul public, pentru o perioadă minimă cuprinsă între trei și cinci ani. Dacă nu respectă această obligație, absolvenții sunt obligați să restituie statului suma aferentă bursei, dar să plătească și dobânzi și penalizări.
Deși pentru acest program au fost nominalizați 149 de beneficiari, niciunul dintre absolvenții studiilor în străinătate nu a fost angajat de stat.
Unul dintre aceștia este actualul antreprenor Radu Oprea, între timp fondatorul metodei SMART de politici publice recunoscute ca model de bună practică de democrație participativă în Consiliul Europei.