XTB despre reglementările ESMA

XTB despre reglementările ESMA

Omar Arnaout, CEO al XTB

Parteneri Profit.ro
Parteneri Profit.ro
scris 13 iun 2018

2018 va fi un an extrem de important pentru piața europeană a brokerajului de retail. Intervenția ESMA privind instrumentele financiare derivate de tipul contractelor pentru diferență și opțiunilor, vine cu reglementări care probabil că vor influența semnificativ industria brokerajului european în anii ce urmează. Pentru început, aceste reglementări par limitări, iar din punctul de vedere al majorității traderilor, chiar acesta este realitatea. Pentru multe companii de brokeraj aceste schimbări prezintă provocări enorme, însă companiile puternice pot avea un avantaj în această situație. Analiza următoare prezintă costul reglementărilor, impactul posibil al acestora asupra pieței OTC și asupra companiei XTB în sine.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Ce este ESMA?

European Securities and Markets Authority (ESMA) este o instituție a Uniunii Europene care urmărește protejarea investitorilor și care asigură integritate, stabilitate și o bună funcționare a piețelor financiare. Din moment ce piața OTC (over the counter) reprezintă o zonă care se bucură din ce în ce mai mult de atenția consumatorilor de servicii financiare de retail, interesul Autorității europene de reglementare către o mai strictă supraveghere și reglementare a acestei piețe, apare oarecum natural. Reglementările ESMA trebuie aplicate fiecărei piețe a Uniunii și prin urmare, sunt de o importanță majoră pentru grupul XTB. Vă reamintim că grupul nostru are o prezență locală în piață în țări precum Cehia, Franța, Germania, Polonia, Portugalia, Slovacia, Spania sau România

Ce vizează noile reglementări?

ESMA a hotărât să folosească noul mecanism denumit “intervenție asupra produsului”, care urmărește să protejeze investitorii de retail. Cele mai importante aspecte ale acestor noi reglementări sunt exprimate în cea mai mare parte în termeni de limite de levier, deși documentul în sine este mult mai amplu:

  1. Intervenția introduce interzicerea opțiunilor binare, in­strumente care au fost clasificate ca fiind prea riscante pentru investitorii de retail. Managementul XTB consideră această modificare de o importanță secundară pentru companie, dată fiind adresabilitatea redusă a acestor instrumente și ponderea scăzută pe care acestea o aveau în rulajul total la nivel de grup.
  2. O altă serie de modificări sunt cele referitoare la contractele pentru diferență (CFD), un produs important în oferta noastră. Levierul financiar maxim a fost limitat la 30:1, însă pentru mulți traderi această limitare va fi mai severă, scăzând chiar până la 2:1. Limita superioară de levier de 30:1 a fost stabilită pentru perechile valutare majore, cea de 20:1 pentru alte perechi valutare, aur și indicii majori de acțiuni, 10:1 pentru alți indici de acțiuni și alte mărfuri, 5:1 pentru alte instrumente nespecificate, iar 2:1 pentru CFD-uri cu suport pe monede virtuale. Studiul făcut de portalul Comparic arată că peste 90% din traderi se opun unor astfel de limitări severe. ESMA a afirmat că a primit 18.500 de răspunsuri la invitația la consultare publică, iar majoritatea acestora au venit din partea investitorilor și a traderilor individuali. Asta sugerează că modificările nu sunt neapărat unele binevenite în rândul comunităților de traderi și că nu vor fi pe placul acestora. Aceste modificări vor necesita niveluri crescute ale sumelor depuse pentru menținerea unei anumite expuneri în piață, iar acest lucru este costisitor deoarece fondurile blocate astfel pot fi investite cu scop lucrativ în alte părți. XTB vede aceste schimbări ca fiind unele radicale și potențial contraproductive. Dacă traderii aleg să părăsească jurisdicția UE în căutarea unor condiții de tranzacționare îmbunătățite, nu vor mai avea parte de protecția europeană.
  3. Va exista o regulă de închidere în marjă la nivel de cont, care va duce la declanșarea închiderii pozițiilor cu sold nega­­tiv, dacă nivelul marjei va scădea sub 50% din valoarea originală (la nivel de cont). XTB consideră acest nivel ca fiind unul fezabil.
  4. Intervenția asupra produsului introduce obligativitatea protecției împotriva balanței negative. Asta înseamnă că o pierdere a unui trader de retail nu va putea depăși sub nicio formă balanța contului. Autoritatea dorește să ofere astfel o protecție adițională traderilor de retail, pentru evitarea unor situații similare celei din anul 2015, când Banca Elveției a renunțat la pragul de susținere pentru Francul Elvețian, declanșând astfel unde de șoc în piețele valutare globale. Grupul XTB sprijină pe deplin această măsură – de altfel, XTB a implementat deja această practică înainte să fie abordată de către ESMA.
  5. Reglementările mai limitează o serie de stimulente care pot fi oferite în legătură cu tranzacțiile CFD. XTB aprobă acest principiu, însă managementul companiei vede totuși unele beneficii în existența unei forme de stimulente, în ceea ce privește consolidarea unei relații pe termen lung între un broker și clienții acestuia.
  6. În cele din urmă, Autoritatea europeană introduce intervenția privind standardizarea avertismentelor cu privire la riscuri, măsură pe care XTB o aprobă întru totul, întrucât asigură o mai bună transparență și crește awareness-ul consumatorului de servicii financiare de retail cu privire la riscul ridicat asociat investițiilor în instrumente financiare derivate cu levier.

Merită să rămâi client al unui broker European?

Pe scurt: Da, cu siguranță. Deși tranzacționarea CFD-urilor cu brokeri din Europa va necesita depuneri mai mari, traderii ar trebui să acorde importanță în primul rând siguranței lor.

XTB subliniază faptul că unii brokeri care oferă condiții de tranzacționare potențial atractive, fie nu sunt reglementați, fie sunt reglementați în jurisdicții obscure, îndepărtate, și prin urmare, banii clienților ar putea fi expuși unui risc ridicat de contrapartidă. În plus, chiar dacă un broker are o licență, distanța mare și diferența mediilor de reglementare și de supraveghere pot face aproape imposibilă exercitarea drepturilor clientului. Mai mult decât atât, traderii ar trebui să observe că în niciuna dintre țările din afara UE, nu li se oferă protecție împotriva balanței negative.

În același timp, XTB subliniază problema brokerilor nereglementați sau aflați la limita legii, care își oferă serviciile în Europa din exteriorul acesteia. Multe dintre aceste companii folosesc tehnici agresive de marketing și vânzări, oferind o viziune a profiturilor rapide, dar, în realitate, încurajând clienții să-și asume riscuri excesive. Aceste societăți au un impact negativ asupra integrității piețelor financiare în Europa, iar activitățile acestora ar trebui să fie examinate de către ESMA.

Asigură-te că verifici cu atenție licența brokerului

Este evident că investiițile prin intermediul un broker de încredere și reglementat ar trebui să fie o prioritate pentru fiecare trader. XTB recomandă întotdeauna verificarea licenței nu numai pe site-ul companiei, ci și pe un site web al unei autorități de reglementare. În plus, investitorii s-ar putea asigura că o casă de brokeraj nu se află pe listele ce conțin avertismente publice. Traderii ar trebui să fie conștienți de faptul că licențe diferite oferă niveluri diferite de securitate pentru clienți. Unele licențe off-shore pot oferi o protecție mai redusă decât licențele din țările Uniunii Europene.

Levier mai mare pentru traderii professional

Merită reținut că limitele introduse prin reglementările ESMA fac referire la clienții de retail. Clienții caselor de brokeraj, inclusiv XTB, pot lua în calcul să devină traderi professional, în măsura în care întrunesc criteriile impuse de autoritatea europeană. Chiar ESMA a subliniat această posibilitate în declarațiile sale:

“Dacă îți dorești să continui tranzacționarea CFD-urilor fără limitele de levier introduse prin intervenția asupra produsului, sau dacă dorești să continui tranzacționarea de opțiuni binare, poți discuta cu brokerul tău, luând cu atenție în considerare reclasificarea ca trader professional.” – ESMA Q&A, întrebări legate de intervenția asupra produsului

Trebuie reținut că anumite condiții trebuie să fie îndeplinite pentru a putea deveni un trader professional. Mai exact, clientul trebuie să îndeplinească în mod cumulat, 2 dintre următoarele 3 condiții:

  1. Clientul a executat în medie cel puțin 10 tranzacții în ultimele 4 trimestre, având o valoare nominală de cel puțin 50.000 euro.
  2. Clientul deține în portofoliul său total instrumente financiare și dețineri cash de cel puțin 500.000 euro
  3. Clientul are cel puțin un an de experiență profesională în sectorul financiar, pe o poziție care necesită cunoștințe despre piețele financiare

ESMA amintește că deși clienții professional nu vor avea restricții de levier, aceștia vor trebui să renunțe la un anumit grad de protecție care le este oferit clienților de retail.

Cum vor afecta reglementările ESMA compania XTB?

Societatea noastră este pregătită pentru o scădere temporară a volumelor tranzacționate, însă suntem convinși de viabilitatea business-ului pe termen mai lung. În primul rând, clienții își vor ajusta strategiile de tranzacționare în timp. În al doilea rând, XTB se așteaptă ca piața europeană să se consolideze. Reglementările ESMA pot face ca acest business să fie mai puțin atractiv pentru companiile care urmăresc un profit rapid și care nu au o bază stabilă de clienți. Companiile cu o ofertă generoasă de instrumente financiare și cu o diversificare solidă ar putea profita de acest proces și și-ar putea crește cota de piață. Managementul XTB observă aceste oportunități și are obiective ambițioase în acest sens.

Cea mai mare schimbare atât pentru traderi, cât și pentru business-ul de brokeraj din Europa este limitarea efectului de levier pentru retail. Traderii vor fi nevoiți să depună sume mai mari pentru fiecare tranzacție, și în consecință, să-și revizuiască metodele de tranzacționare. Când vine vorba despre piața OTC în Europa, aceasta ar putea marca un început al consolidării pieței, în care, companiile care au un business bine diversificat (din punct de vedere geografic și al produselor), așa cum este XTB, au șansele cele mai mari să reziste. - Omar Arnaout, CEO al XTB

Nu oferim doar instrumente CFD – XTB reintroduce în ofertă acțiuni clasice și ETF-uri

XTB consideră necesar să le ofere investitorilor și traderilor o gamă extinsă de oportunități de investiții, toate accesibile într-o singură platformă de tranzacționare. O astfel de soluție asigură nu doar confortul, ci și eficiența utilizării capitalului. Investitorii nu au nevoie să transfere bani de la un cont la altul pentru a tranzacționa acțiuni, ETF-uri sau instrumente financiare derivate. Având în vedere acest lucru, XTB a reintrodus în oferta sa acțiuni de pe 16 piețe importante ale lumii, alături de ETF-uri sau CFD-uri. Aceste piețe includ NYSE, NASDAQ, LSE, Deutsche Borse și multe altele. Acest lucru le va permite investitorilor să-și creeze portofolii echilibrate, bine diversificate. Trebuie să subliniem faptul că acestea sunt acțiuni clasice și ETF-uri clasice, și nu instrumente derivate de tip CFD. Managementul XTB este convins că o astfel de ofertă vastă, însoțită de o tehnologie de ultimă generație, este viitorul tradingului și al investițiilor.

Le oferim clienților noștri peste 1500 de acțiuni listate pe 16 burse majore. Adițional, am introdus ETF-uri și le vom oferi clienților acces la peste 200 de fonduri. Acestea le permit investitorilor să implementeze numeroase strategii, utilizând o singură platformă integrată de trading. Astfel, se vor reduce considerabil costurile de tranzacționare și timpul de execuție. - Omar Arnaout, CEO al XTB

În prezent, toți clienții XTB pot realiza 5 tranzacții gratuite în fiecare lună în limita valorii nominale de 30.000 euro.

Tranzacționarea de instrumente financiare derivate este riscantă. Pierderile pot depăși marja blocată.

viewscnt
Afla mai multe despre
xtb
esma