INTERVIU Călin Bichir, Acvatot: Reintroducerea în salarii a contribuției la asigurările sociale de sănătate generează o creștere semnificativă a costurilor pentru lucrările de construcții, nu toate companiile o pot absorbi integral

INTERVIU Călin Bichir, Acvatot: Reintroducerea în salarii a contribuției la asigurările sociale de sănătate generează o creștere semnificativă a costurilor pentru lucrările de construcții, nu toate companiile o pot absorbi integral
Profit.ro
Profit.ro
scris 13 feb 2024

Reintroducerea în salarii a contribuției la asigurările sociale de sănătate generează o creștere semnificativă a costurilor pentru lucrările de construcții, o schimbare legislativă ce i-a determinat pe constructori să-și reevalueze bugetele și să identifice soluții pentru a gestiona creșterea de costuri, dar nu toate companiile pot absorbi integral această creștere de costuri, semnalează, într-un interviu pentru Profit.ro, Călin Bichir, administrator și director general Acvatot.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

Totuși, în pofida prognozelor generale privind scăderea sectorului construcțiilor, perspectivele pentru firmele specializate în construcții inginerești, precum Acvatot, par a fi robuste și orientate spre creștere.

Compania Acvatot are în desfășurare mai multe proiecte multianuale, finanțate din fonduri europene, iar în paralel desfășoară lucrări inclusiv pentru unul dintre cei mai importanți furnizori de gaze naturale din România.

Ce impact vă așteptați să aibă asupra pieței și asupra afacerilor Acvatot noile măsuri fiscale adoptate de guvern?

Începând cu 1 noiembrie 2023, salariul minim în ramura construcțiilor a crescut la 4.582 lei,  aceasta fiind o modificare pe care ne-am dorit-o, ca sa nu pierdem puținul personal calificat, care încă nu a plecat din țară și pe care l-am atras foarte greu.

Din păcate, începând cu aceeași dată, a fost reintrodusă contribuția la asigurările sociale de sănătate, de 10%. În cazul nostru, introducerea în salariu a contributiei pentru asigurările sociale de sănătate, facilitate care ar fi trebuit să fie valabilă până în 2028, înseamnă aproximativ 20% în plus la fondul de salarii, deoarece ACVATOT a ales să își susțină angajații și, ca urmare, a decis să suporte cheltuielile cu CASS pentru aceștia.

Creșterea costurilor lucrărilor de construcții prin reintroducerea contribuției la asigurările sociale de sănătate a afectat contractele în derulare. Cum se adaptează companiile de construcții la această situație? Pot absorbi această creștere de costuri?

Într-adevăr, reintroducerea în salarii a contribuției la asigurările sociale de sănătate generează o creștere semnificativă a costurilor pentru lucrările de construcții. Această schimbare legislativă i-a determinat pe constructori să-și reevalueze bugetele și să identifice soluții pentru a gestiona creșterea de costuri.

Astfel, companiile au adoptat mai multe strategii pentru a face față acestei situații. În primul rând, s-au concentrat pe optimizarea eficienței operaționale și gestionarea mai riguroasă a resurselor disponibile. Acest proces implică identificarea potențialelor economii și optimizarea proceselor de construcție pentru a reduce costurile neesențiale.

În al doilea rând, au încercat să negocieze cu furnizorii pentru a obține prețuri mai avantajoase pentru materialele de construcție și echipamentele necesare proiectelor în derulare. Colaborarea strânsă cu partenerii din lanțul de aprovizionare a devenit crucială pentru a asigura eficiența financiară în condițiile noilor costuri impuse de majorarea contribuției la asigurările sociale de  sănătate.

În plus, unii constructori au adoptat strategii de diversificare a portofoliului pentru a compensa creșterea costurilor într-un anumit proiect. Astfel, prin participarea la proiecte cu marje de profit mai mari sau extinderea activității în sectoare complementare, colegii mei încearcă să echilibreze impactul financiar negativ al contribuției la asigurările sociale de sănătate.

Cu toate acestea, este important să subliniem că, în ciuda eforturilor întreprinse, nu toate companiile pot absorbi integral această creștere de costuri și, în special, cele care au contracte cu statul, unde prețurile pot fi ajustate numai în anumite condiții și numai dacă sunt prevăzute în contracte.

Care sunt principalii declanșatori ai creșterii costurilor lucrărilor de construcții în 2024? Există așteptări în privința unei domoliri a scumpirilor pe parcursul acestui an?

În primul rând, costurile construcțiilor diferă în funcție de tipul acestora și de materialele folosite. Construcțiile imobiliare depind de beton, cărămidă, fier beton, etc, construcțiile de infrastructură de apă depind de prețul conductelor, agregatelor, echipamentelor, etc, iar costurile din infrastructura de drum depind de prețul agregatelor și al mixturilor asfaltice. Toate aceste materii prime provin din diverse surse, mai mult sau mai puțin influențate de situația politică și economică din țara noastră și de contextul geopolitic complicat.

Prețurile cresc atunci când cererea este mai mare decât oferta. În cazul în care vor fi multe lucrări de infrastructură, ceea ce este foarte probabil în condițiile atragerii în creștere a fondurilor europene și datorită faptului că ne aflăm în an electoral, s-ar putea resimți și o creștere a prețurilor materialelor de construcții necesare, respectiv conducte de PEID sau PVC, agregate, beton, mixturi asfaltice, echipamente din import, ș.a.m.d.

De asemenea, este important să luăm în considerare creșterea costurilor cu forța de muncă calificată în industrie. Într-un mediu economic în care competiția pentru atragerea de personal calificat este intensă, angajarea și menținerea personalului specializat devin din ce în ce mai costisitoare, ținând cont și de cererea externă pentru același tip de personal.

Factorii menționați anterior, alături de incertitudinile din mediul global, creează un cadru complex și dificil de anticipat.

Sectorul construcțiilor intră într-o perioadă de scădere, potrivit mai multor prognoze. Cât de grav preconizați că vor fi afectate firmele de construcții de această contracție a pieței?

În ciuda prognozelor generale privind scăderea sectorului construcțiilor, perspectivele pentru firmele specializate în construcții inginerești, precum Acvatot, par a fi robuste și orientate spre creștere. Performanța solidă înregistrată în primele 11 luni ale anului 2023, cu o creștere semnificativă de 32% a volumul lucrărilor de construcții în domeniu, potrivit datelor publice prezentate de Institutul Național de Statistică, denotă o reziliență a sectorului în ansamblu.

Această ascensiune remarcabilă poate fi atribuită în mare măsură strategiilor progresive adoptate și, în special, focusului pe infrastructura rutieră și rețelele de apă, canalizare și gaze naturale, finanțate din surse europene, proiecte care au consolidat poziția sectorului construcțiilor inginerești.

Exemplul concret al consolidării poziției Acvatot în domeniul construcțiilor inginerești, cu o cifră de afaceri de peste 380 de milioane de lei în 2023 și o prognoză optimistă pentru 2024, reflectă nu doar rezistența companiei noastre în context economic, dar și capacitatea de adaptare și anticipare a nevoilor pieței.

Dezvoltatorii imobiliari sunt reticenți în a începe proiecte noi de amploare în 2024. Vă așteptați ca proiectele generate de autoritățile statului să compenseze scăderile din sectorul privat?

Dezvoltatorii imobiliari sunt reticenți în a începe proiecte noi, pentru că se adresează în special persoanelor fizice, care se confruntă cu temerile legate de dobânzile la credite, majorarea costurilor cu coșul zilnic și altele asemenea.

În ceea ce ne privește, peste 90% dintre beneficiari sunt autorități publice, pentru că tipurile de lucrări pe care le executăm -  alimentări cu apă, canalizări, alimentări cu gaze, lucrări termice, drumuri, etc - sunt proiecte dezvoltate din fonduri de la bugetul de stat sau fonduri europene. Asta face să scadă semnificativ riscul, cu condiția ca proiectele lansate în licitații să fie bine evaluate și actualizate. Numai în acest mod se pot obține beneficii de ambele părți: beneficiarul câștigă un proiect bine executat, pe care poate să-l exploateze fără probleme, iar executantul asigură lucrări pentru un număr mai mare sau mai mic de angajați și rămâne cu un profit rezonabil. Ca urmare, înainte de a depune oferte noi, analizăm cu atenție evaluarea lucrării, sursa de finanțare și, nu în ultimul rând, seriozitatea beneficiarului.

Cum au evoluat afacerile Acvatot în 2023 și ce așteptări aveți pentru acest an? Pe ce contracte vă bazați afacerile din 2024?

Avem în desfășurare mai multe proiecte multianuale, finanțate din fonduri europene, care au ca scop reabilitarea și extinderea rețelelor de apă și canalizare în Pantelimon și Brănești, reabilitare și extindere canalizare în Cartierul Independenței din Bragadiru, precum și reabilitare și extindere rețele de alimentare cu apă și canalizare în Petrăchioaia, Cernica, Glina, beneficiar Apă Canal Ilfov.

De asemenea, suntem implicați în implementarea unor acorduri-cadru pe o perioadă de patru ani, care au ca obiect: Lucrări de întreținere și reparații străzi pentru Administrația Domeniului Public Sector 1, executarea lucrărilor de semnalizare rutieră orizontală și verticală pe străzile administrate de ADP Sector 1, modernizarea și repararea infrastructurii urbane din Sectorul 1 al Municipiului București, proiectarea și execuția lucrărilor de reparații și modernizări străzi, alei și parcări în Sectorul 4,  lucrări de întreținere și mentenanță străzi, alei, parcări pe raza Sectorului 4, Lucrări de drumuri în Sectorul 6, servicii de proiectare tehnică, execuție lucrări de extindere rețele alimentare cu apă, canalizare menajeră și pluvială, precum și servicii de asistență tehnică în Sectorul 6.

În paralel, desfășurăm lucrări de sistematizare și optimizare a sistemului de distribuție a gazelor naturale, inclusiv terasamente pentru remedierea defecțiunilor, pentru unul dintre cei mai importanți furnizori de gaze naturale.

Simultan, am demarat proiecte noi, cum ar fi extinderea rețelelor de alimentare cu apă și extinderea rețelelor de canalizare în orașul Fundulea și comuna Ileana, județul Călărași, pentru Ecoaqua Călărași,  precum și înființarea și extinderea rețelelor cu apă și canalizare în Băleni, Bucșani, Finta din județul Dâmbovița, pentru Compania de apă Târgoviște.

Printre alte contracte semnificative, se numără proiectarea, asistența tehnică și execuția lucrărilor pentru înființarea sistemului de distribuție a gazelor naturale în comuna Vulturu din județul Vrancea, beneficiar comuna Vulturu și extinderea sistemului de distribuție a gazelor naturale în Târgu Secuiesc, beneficiar Târgu Secuiesc. Totodată, derulăm proiecte de reabilitare a sistemului de termoficare în Capitală, al căror beneficiar este Municipiul București.

Contractele în derulare, evaluate la peste 500 de milioane de lei, indică o perspectivă puternică pe termen mediu, câteva dintre ele desfășurându-se pe următorii trei ani.

Pentru anul 2024, ne vom concentra pe extinderea prezenței noastre pe segmentele de lucrări care ne-au consacrat, urmărind totodată cu mare atenție noile tehnologii din domeniul construcțiilor inginerești și explorarea de noi oportunități în domenii conexe, precum și pe creșterea sustenabilității operaționale prin implementarea practicilor de eficiență energetică.

viewscnt
Afla mai multe despre
călin bichir
acvatot