Administrația Biden vrea să slăbească industria chineză a cipurilor cu un set amplu de restricții ale exporturilor americane

Administrația Biden vrea să slăbească industria chineză a cipurilor cu un set amplu de restricții ale exporturilor americane
Profit.ro
Profit.ro
scris 8 oct 2022

Administrația Biden a publicat un set amplu de controale ale exporturilor, inclusiv o măsură de a bloca accesul Chinei la anumite cipuri semiconductoare fabricate oriunde în lume cu echipamente americane, extinzându-și considerabil raza de acțiune în încercarea de a încetini progresele tehnologice și militare ale Beijingului, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Regulile, dintre care unele intră în vigoare imediat, se bazează pe restricțiile transmise deja prin intermediul unor scrisori, la începutul acestui an, către producătorii de scule de top KLA, Lam Research și Applied Materials, impunându-le să oprească livrările de echipamente către fabricile deținute în totalitate de China care produc cipuri logice avansate, scrie News.ro.

EXCLUSIV LIFE IS HARD pregătește un fond de 1 milion de euro care va intra ca acționar în firme focusate pe digitalizarea serviciilor și aplicarea unor tehnologii noi în asigurări CITEȘTE ȘI EXCLUSIV LIFE IS HARD pregătește un fond de 1 milion de euro care va intra ca acționar în firme focusate pe digitalizarea serviciilor și aplicarea unor tehnologii noi în asigurări

Seria de măsuri ar putea reprezenta cea mai mare schimbare a politicii SUA față de tehnologia livrată Chinei din anii 1990.

Dacă vor fi eficiente, ar putea împiedica industria de fabricare a cipurilor din China, forțând companiile americane și străine care folosesc tehnologia americană să întrerupă sprijinul pentru unele dintre fabricile și designerii de cipuri de top din China.

”Acest lucru îi va aduce pe chinezi cu ani înapoi”, a spus Jim Lewis, expert în tehnologie și securitate cibernetică la Centrul pentru Studii Strategice și Internaționale (CSIS), un think tank din Washington D.C., care a spus că politicile revin la reglementările dure ale vârfului Războiului Rece.

”China nu va renunța la fabricarea de cipuri... dar acest lucru îi va încetini cu adevărat”, a mai spus Lewis.

Într-o ședință de informare cu reporterii de joi, în care au prezentat regulile, înalți oficiali guvernamentali au spus că multe dintre măsuri au ca scop împiedicarea firmelor străine să vândă cipuri avansate Chinei sau să furnizeze firmelor chineze instrumente pentru a-și realiza propriile cipuri avansate. Ei au recunoscut, totuși, că nu și-au asigurat nicio promisiune că națiunile aliate vor implementa măsuri similare și că discuțiile cu acele națiuni sunt în desfășurare.

”Recunoaștem că controalele unilaterale pe care le punem în aplicare își vor pierde eficacitatea în timp, dacă alte țări nu ni se alătură. Și riscăm să dăunăm poziției de lider a tehnologiei din SUA, dacă concurenții străini nu sunt supuși unor controale similare”, a spus un oficial.

Extinderea prerogativelor SUA de a controla exporturile de cipuri fabricate cu echipamente americane către China se bazează pe o extindere a așa-numitei reguli privind produsul străin direct.

Google și-a lansat primul smartwatch CITEȘTE ȘI Google și-a lansat primul smartwatch

Anterior, măsurile au fost extinse pentru a acorda guvernului SUA autoritatea de a controla exporturile de cipuri produse în străinătate către gigantul chinez de telecomunicații Huawei Technologies și, ulterior, pentru a opri livrările de semiconductori către Rusia după invazia sa în Ucraina.

Vineri, administrația Biden a aplicat restricțiile extinse la IFLYTEK, Dahua Technology și Megvii Technology din China, companii adăugate pe lista de entități în 2019 din cauza acuzațiilor că au ajutat Beijingul în suprimarea grupului său minoritar uigur.

Regulile publicate vineri blochează, de asemenea, livrările unei game largi de cipuri pentru a fi utilizate în sistemele de supercomputere chineze.

Regulile definesc un supercomputer ca fiind orice sistem cu mai mult de 100 de petaflopi (un petaflop este echivalent cu un milion de miliarde de instrucțiuni pe secundă) de putere de calcul pe o suprafață de 6.400 de metri pătrați, o definiție despre care două surse din industrie au spus că ar putea afecta și unele centre comerciale de date ale giganților tehnologici chinezi.

Eric Sayers, expert în politica de apărare la Institutul American de Întreprinderi, a declarat că mișcarea reflectă o nouă ofertă a administrației Biden de a limita progresele Chinei în loc să încerce pur și simplu să echivaleze condițiile de joc.

”Sfera de aplicare a regulii și impacturile potențiale sunt destul de uimitoare, dar diavolul va fi, desigur, în detaliile implementării”, a adăugat el.

Asociația Industriei Semiconductorilor, care reprezintă producătorii de cipuri, a declarat că studiază reglementările și a îndemnat Statele Unite ”să implementeze regulile într-un mod țintit – și în colaborare cu partenerii internaționali – pentru a contribui la echivalarea condițiilor de concurență”.

Vineri mai devreme, Statele Unite au adăugat principalul producător de cipuri de memorie din China, YMTC, și alte 30 de entități chineze pe o listă de companii pe care oficialii americani nu le pot inspecta, intensificând tensiunile cu Beijingul și urmărind o firmă care a tulburat de mult timp administrația Biden.

”Lista neverificată” este un potențial precursor al listelor negre economice mai dure, dar companiile care respectă regulile de inspecție din SUA pot ieși de pe listă.

Vineri, oficialii americani au eliminat nouă astfel de firme, inclusiv o unitate a Wuxi Biologics din China, care produce ingrediente pentru vaccinul împotriva Covid-19 al companiei AstraZeneca.

De asemenea, noile reglementări vor restricționa sever exportul de echipamente din SUA către producătorii chinezi de cipuri de memorie și vor oficializa scrisorile trimise către Nvidia și Advanced Micro Devices, prin care se restricționează livrările către China de cipuri utilizate în supercomputing, sisteme pe care națiunile din întreaga lume se bazează pentru a dezvolta arme nucleare și alte tehnologii militare.

viewscnt
Afla mai multe despre
sua
china
cipuri