ANCOM: Numărul de conexiuni mobile 4G aproape că s-a triplat în ultimul an, numărul de SMS-uri scade pentru prima dată

ANCOM: Numărul de conexiuni mobile 4G aproape că s-a triplat în ultimul an, numărul de SMS-uri scade pentru prima dată
Profit.ro
Profit.ro
scris 11 oct 2016

Numărul de conexiuni de internet mobil 4G a ajuns la 3,7 milioane după primele șase luni ale acestui an, cu 164,3% peste nivelul înregistrat la finalul primului semestru din 2015, și a ajuns la mai mult de un sfert din totalul conexiunilor de internet mobil în bandă largă, în timp ce numărul de SMS-uri scade pentru prima dată din cauza extinderii aplicațiilor de mesagerie, potrivit unui raport publicat marți al Autorității Naționale pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM).

Urmărește-ne și pe Google News

La jumătatea anului trecut, în România existau circa 1,4 milioane de conexiuni 4G, scrie News.ro.

Abonamentele persoanelor fizice, în creștere cu 1,3 milioane față de aceeași perioadă a anului trecut, au fost principala sursă de creștere a numărului de conexiuni de internet mobil 4G.

Totodată, traficul mediu de internet mobil ar putea depăși 1GB pe lună până la finalul anului, potrivit ANCOM.

”Traficul mediu lunar de internet mobil per conexiune aproape s-a dublat față de aceeași perioadă din 2015. Mă aștept în continuare la creșteri susținute în cazul utilizării internetului mobil, cred că traficul mediu pe conexiune de internet mobil va depăși 1 GB pe lună până la finalul anului”, a declarat președintele ANCOM, Cătălin Marinescu, citat într-un comunicat al instituției.

La finalul primului semestru din acest an, internetul mobil de bandă largă înregistra 14,8 milioane conexiuni, ceea ce corespunde unei rate de penetrare de 75% la 100 locuitori, în creștere cu 10 punte procentuale față de iunie 2015.

Abonamentele de internet mobil de bandă largă au crescut până la 65% din totalul conexiunilor, în creștere anuală cu peste 28%, în timp ce conexiunile pe bază de cartele preplătite au scăzut cu 3%, până la 5,2 milioane.

Traficul mediu lunar pe conexiune aproape s-a dublat față de primul semestru din 2015, de la 0,33 GB la 0,63 GB.

Roma, cea mai căutată destinație în octombrie. Românii plătesc 200 euro de persoană pentru un weekend în Cetatea Eternă CITEȘTE ȘI Roma, cea mai căutată destinație în octombrie. Românii plătesc 200 euro de persoană pentru un weekend în Cetatea Eternă

Pentru prima dată în România, s-a înregistrat o scădere a numărului de mesaje SMS ca urmare a utilizării în creștere a internetului mobil, prin care se pot accesa aplicații de mesagerie.

Astfel, în primul semestru al acestui an au fost trimise peste 9,5 miliarde de mesaje SMS, cu aproape 6% mai puține față aceeași perioadă a anului 2015.

Totodată, potrivit datelor ANCOM, numărul de utilizatori activi de telefonie mobilă din România a stagnat în primele șase luni, fiind în 30 iunie 2016 la același nivel ca la sfârșitul primului semestru din anul 2015, 22,6 milioane de utilizatori.

Însă structura pieței este în schimbare, numărul de utilizatori pe bază de abonament aurcând cu 9% în ultimul an, până la 11,1 milioane, în timp ce numărul cartelelor preplătite active a scăzut la 11,5 milioane.

Rata de penetrare a serviciilor de telefonie mobilă la 100 de locuitori a ajus la 114,3% la jumătatea anului 2016.

Chiar dacă numărul de utilizatori a stagnat, traficul total efectuat de aceștia a crescut cu 4% în primul semestru din 2016 față de primul semestru din 2015, până la aproape 36 de miliarde minute.

În medie, un utilizator român vorbește 4 ore și 21 de minute într-o lună, cu 8 minute mai mult decât în primul semestru al anului trecut.

În ceea ce privește serviciile de telefonie mobilă în roaming, traficul de voce a crescut în primul semestru o creștere semnificativă, de 37,5% față de aceeași perioadă a anului 2015, la aproape 685 de milioane de minute.

viewscnt
Afla mai multe despre
ancom
4g
sms