ANCOM revizuiește condițiile de utilizare a benzilor de frecvențe radio exceptate de la licențiere

ANCOM revizuiește condițiile de utilizare a benzilor de frecvențe radio exceptate de la licențiere
Profit.ro
Profit.ro
scris 4 sep 2018

Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM) a lansat în consultare publică un proiect de decizie care actualizează prevederile deciziei privind frecvențele radio ori benzile de frecvențe radio exceptate de la regimul de licențiere, în conformitate cu modificările legislative de la nivel european. Principala modificare este extinderea benzii de frecvență în care funcționează echipamentele nelicențiate, destinate radiocomunicațiilor mobile private.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

”Principala modificare constă în extinderea benzii de frecvență în care funcționează echipamentele destinate radiocomunicațiilor mobile private – PMR 446 (echipamente de tip walkie – talkie), pentru a se permite utilizarea în România și a echipamentelor PMR 446 digitale în regim nelicențiat”, se arată în comunicat, preluat de news.ro.

Proiectul supus consultării publice urmărește, în principal, actualizarea specificației tehnice privind interfața radio RO-IR 15 și corelarea unor termeni utilizați în legislația de specialitate.

EXCLUSIV Poșta se modernizează. Compania se va dota cu imprimante de mare viteză și va introduce în sfârșit posibilitatea plății prin card CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Poșta se modernizează. Compania se va dota cu imprimante de mare viteză și va introduce în sfârșit posibilitatea plății prin card

”Astfel, se propune extinderea benzii de frecvențe radio destinată funcționării echipamentelor PMR 446 în regim nelicențiat până la 446,2 MHz. Totodată, proiectul de decizie urmărește și permiterea utilizării, în România, a acestei benzi pentru echipamente PMR 446 digitale în regim nelicențiat”, se arată în comunicat.

În prezent, în România, în regim nelicențiat, pot funcționa doar echipamentele PMR 446 analogice (în banda 446 – 446,1 MHz), potrivit ANCOM.

Aceste echipamente pot fi folosite în benzile libere exceptate de la licențiere, dar utilizarea lor în aceste benzi se face numai cu respectarea normelor tehnice în vigoare pentru a se elimina riscul de producere a interferențelor prejudiciabile asupra stațiilor de radiocomunicații care utilizează spectrul radio în conformitate cu reglementările în vigoare.

”De asemenea, banda de frecvențe utilizată de aceste echipamente nu beneficiază de protecție radio, indiferent dacă interferențele sunt produse de utilizatori similari sau de stații de radiocomunicații care funcționează în conformitate cu reglementările în vigoare”, se mai arată în comunicat.

viewscnt
Afla mai multe despre
ancom
licente