Apple, Meta Platforms și Google urmează să fie investigate pentru posibile încălcări ale legii piețelor digitale a UE

Apple, Meta Platforms și Google urmează să fie investigate pentru posibile încălcări ale legii piețelor digitale a UE
Profit.ro
Profit.ro
scris 22 mar 2024

Apple, Meta Platforms și Google, parte a grupului Alphabet, urmează să fie investigate pentru potențiale încălcări ale legii piețelor digitale (Digital Markets Act – DMA) a Uniunii Europene, care ar putea duce la amenzi usturătoare până la sfârșitul anului, potrivit unor persoane care au cunoștință directă a subiectului, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Comisia Europeană va anunța, probabil, investigațiile, fie în același timp, fie una după alta, rapid, în zilele următoare, și va emite decizii înainte ca mandatul șefului antitrust  al UE, Margrethe Vestager, să se încheie în noiembrie, au spus persoanele.

AFIR folosește soluții UiPath pentru a sprijini fermierii români să acceseze fonduri UE rapid și ieftin CITEȘTE ȘI AFIR folosește soluții UiPath pentru a sprijini fermierii români să acceseze fonduri UE rapid și ieftin

Încălcările DMA ar putea costa companiile până la 10% din cifra de afaceri anuală globală, scrie News.ro.

Regula emblematică a UE în domeniul tehnologiei impune companiilor să ofere utilizatorilor și rivalilor mai multe opțiuni pentru a asigura condiții de concurență echitabile.

Comisia a refuzat să comenteze. Apple, Meta și Google nu au răspuns imediat solicitărilor de comentarii.

La începutul acestei săptămâni, Vestager a declarat într-un interviu pentru Reuters că noile comisioane ale Apple și Meta pentru serviciile lor ar putea împiedica utilizatorii să se bucure de beneficiile DMA și că acest lucru va face parte din orice investigație.

Ea a evidențiat, de asemenea, tacticile folosite de unele companii pentru a denigra produsele sau serviciile rivale pentru a descuraja utilizatorii să treacă la acestea, spunând că nu este înțelept ca companiile să facă acest lucru.

Vestager a mai spus că dorește să accelereze orice investigație DMA, urmărind să ia decizii, de preferință, în șase luni, astfel încât utilizatorii și dezvoltatorii de aplicații să poată vedea roadele noilor reguli în curând.

În schimb, anchetele tradiționale antitrust ale UE durează ani.

FOTO O echipă de IT-iști români a creat roboții AI care pot lucra non-stop, nu obosesc și nu mint CITEȘTE ȘI FOTO O echipă de IT-iști români a creat roboții AI care pot lucra non-stop, nu obosesc și nu mint

Rivalii celor trei companii au împărtășit frustrările lor cu organul de control al concurenței din UE, declarând că măsurile anunțate de companii pentru a-și reconecta serviciile principale ale platformei sunt inadecvate.

DMA cere celor trei companii, precum și Microsoft, Amazon.com și ByteDance, proprietarul TikTok, pentru a permite utilizatorilor să elimine orice software sau aplicație preinstalată, dacă doresc, și pentru a obține consimțământul utilizatorilor pentru a-și folosi datele în diferitele lor servicii sau pentru reclame personalizate.

Companiile nu au voie să-și favorizeze serviciile sau produsele față de rivalii de pe platformele lor. Bloomberg a relatat pentru prima oară despre investigațiile iminente conform legii piețelor digitale asupra Apple, Meta și Google.

viewscnt
Afla mai multe despre
apple
meta platforms