Apple pregătește primele laptopuri cu chipset-uri pe 3nm

Apple pregătește primele laptopuri cu chipset-uri pe 3nm
Liviu Mihai
Liviu Mihai
scris 23 ian 2023

Inginerii Apple lucrează la o nouă specificație pentru propriile chipset-uri, bazată pe un proces de 3nm mai eficient, care ar putea fi văzută la lucru în viitorul nu foarte îndepărtat.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Următorul pas pentru cipurile Apple este trecerea la un proces de construcție de 3nm, care ar trebui să aducă progrese semnificative atât în ceea ce privește performanța, cât și eficiența energetică.

Comparativ cu cipurile pe 5nm, care sunt cele mai avansate cipuri ale momentului, viitoarele chipset-uri M3 pe 3nm ar urma să aducă un spor de performanță de aproximativ 15%.

Apple lucrează la un smart display CITEȘTE ȘI Apple lucrează la un smart display

Notabil va fi și câștigul energetic. Continuând comparația, cipurile pe 3nm ar urma să consume cu 30% mai puțină energie. Ținând cont că modelele de MacBook Pro pe care Apple le va lansa marți pe piață (cu M2 Pro și M2 Max) promit o autonomie de până la 22 de ore, cu viitoarele cipuri autonomia s-ar putea deja apropia de 30 de ore.

Chipset-urile M3 vor fi fabricate de TSMC. Cel mai probabil, producția va începe în Taiwan și va continua, la un moment dat dat, la fabrica din Arizona.

Conform surselor Bloomberg, primele MacBook-uri cu M3 ar urma a fi lansate pe finalul acestui an sau la începutul anului viitor. Alături de acestea, tot cu M3 va fi lansat și un iMac.

viewscnt
Afla mai multe despre
apple
laptopuri
chipuri
3nm