Cererea globală de heliu ar putea să se dubleze până în 2035, susținută de o creștere a cererii venită din partea industriei de semiconductori care nu dispune de alternative viabile, arată un raport al firmei de cercetare de piață IDTechEx, transmite agenția Reuters.
Potrivit analiștilor de la IDTechEx, în 2035, cererea globală ar putea depăși 322 milioane metri cubi de heliu, un gaz care este folosit în activitățile manufacturiere datorită proprietăților sale de răcire. Comparativ, între 2019 și 2023, producția globală de heliu s-a situat la o medie de 160 milioane metri cubi, scrie Agerpres.
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
În paralel, piața globală de semiconductori ar urma să înregistreze un avans de 13,1% numai în 2024, pe fondul unei cereri puternice pentru aplicații care utilizează inteligența artificială.
Heliul este esențial pentru gestionarea căldurii în producția de semiconductori și în prezent nu există o alternativă viabilă. Având în vedere că heliu este o resursă limitată, rezervele globale totale ar putea să se epuizeze mult mai rapid din cauza cererii crescute venite din partea unor sectoare precum Inteligența Artificială, quantum computing, industria aerospațială și vehicule electrice.
Producția de heliu, un gaz elementar ușor, al doilea după hidrogen, este așteptată să crească pe măsură ce Qatarul și Rusia își majorează producția, se arată în raportul IDTechEx. Cu toate acestea, nu există nicio garanție că nu vor apărea probleme pe lanțurile de aprovizionare din cauza tensiunilor geopolitice.
Cererea de heliu este posibil să crească de cinci ori în industria semiconductorilor, se arată în raportul IDTechEx. Heliu se produce doar în câteva țări, iar SUA și Qatarul sunt printre cei mai mari jucători din industrie. Air Products, Linde, Air Liquide și Zephyr Solutions se numără printre cele mai mari companii producătoare de heliu din lume.