China a finalizat primele sale reguli pentru funcționarea serviciilor de inteligență artificială

China a finalizat primele sale reguli pentru funcționarea serviciilor de inteligență artificială
Profit.ro
Profit.ro
scris 14 iul 2023

Autoritățile de reglementare chineze au finalizat primele sale reguli pentru funcționarea serviciilor de inteligență artificială generativă, în timp ce țara încearcă să intensifice supravegherea tehnologiei aflată în creștere rapidă, transmite CNBC.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

Puternica Administrație Cyberspace din China (CAC) a declarat că a colaborat cu alte câteva autorități de reglementare pentru a concepe noul regulament care va intra în vigoare pe 15 august, scrie News.ro.

VIDEO Chinezii de la Honor lansează cel mai subțire smartphone pliabil CITEȘTE ȘI VIDEO Chinezii de la Honor lansează cel mai subțire smartphone pliabil

Inteligența artificială generativă este o zonă de tehnologie în creștere rapidă în care serviciile de inteligență artificială sunt capabile să genereze conținut precum text sau imagini.

ChatGPT, dezvoltat de firma americană OpenAI, este cel mai cunoscut exemplu și permite utilizatorilor să solicite chatbotului și să primească răspunsuri la interogări.

Aceste servicii sunt instruite pe cantități mari de date.

Cu toate acestea, succesul ChatGPT a declanșat apariția unui val de servicii rivale, stârnind îngrijorare în rândul autorităților de reglementare globale cu privire la riscurile potențiale din jurul tehnologiei.

Giganții tehnologici chinezi au urcat pe val, anunțând planuri și lansând propriile servicii AI generative.

Dar China, care controlează strâns internetul intern, prin cenzură și reglementare, urmărește îndeaproape dezvoltarea AI.

Autoritățile de reglementare chineze sunt îngrijorate de potențialul acestor servicii de a genera conținut care ar putea fi împotriva opiniilor sau ideologiei Beijingului.

Elon Musk lansează xAI, o nouă companie în domeniul inteligenței artificiale CITEȘTE ȘI Elon Musk lansează xAI, o nouă companie în domeniul inteligenței artificiale

Acesta este parțial motivul pentru care firmele chineze de tehnologie au fost circumspecte în ceea ce privește lansarea serviciilor lor asemănătoare ChatGPT.

În loc de servicii complete care sunt disponibile pe scară largă pentru public, companiile chineze și-au concentrat tehnologia pe întreprinderi și utilizări restrânse.

De exemplu, Alibaba a lansat luna aceasta un instrument de inteligență artificială care poate genera imagini din prompturi numite Tongyi Wanxiang, dar este disponibil doar pentru clienții întreprinderilor pentru testare beta.

Cu toate acestea, regulile CAC oferă giganților tehnologiei un cadru cu care să lucreze atunci când vine vorba de tehnologie.

Care sunt regulile Chinei pentru inteligența artificială generativă

Regulile se vor aplica numai serviciilor de inteligența artificială generativă care sunt disponibile publicului larg, mai degrabă decât celor dezvoltate în instituțiile de cercetare, de exemplu.

Serviciile AI generative vor trebui să obțină o licență pentru a funcționa, a spus CAC.

Dacă un furnizor de servicii AI generativă găsește conținut ”ilegal”, ar trebui să ia măsuri pentru a opri generarea acelui conținut, pentru a îmbunătăți algoritmul și apoi a raporta acel material autorității relevante.

Furnizorii acestor servicii trebuie să efectueze evaluări de securitate asupra produsului lor și să se asigure că informațiile oferite utilizatorilor sunt sigure.

Serviciile de inteligență artificială generativă din China trebuie, de asemenea, să adere la ”valorile de bază ale socialismului”, potrivit CAC.

Totuși, autoritățile de reglementare încearcă să atingă echilibrul între a face China un lider în inteligența artificială, urmărind în același timp dezvoltarea acesteia.

Regulile CAC spun că regulamentul urmărește să încurajeze aplicațiile inovatoare ale AI generativă și să sprijine dezvoltarea infrastructurii aferente, cum ar fi semiconductorii.

viewscnt
Afla mai multe despre
china
inteligență artificială