CONFIRMARE Bittnet a preluat în acționariat Impetum Group și Agista; vrea venituri de 1 miliard de lei și ia în calcul listarea pe o piață europeană, pentru "mai mult pedigree"

CONFIRMARE Bittnet a preluat în acționariat Impetum Group și Agista; vrea venituri de 1 miliard de lei și ia în calcul listarea pe o piață europeană, pentru "mai mult pedigree"
Emil Popescu
Emil Popescu
scris 20 apr 2023

Bittnet, companie listată pe piața principală a BVB, a preluat în acționariat Impetum Group (prin divizia de investiții Impetum Investments) și fondul de investiții Agista, mișcarea, anunțată anterior de Profit.ro, fiind detaliată acum oficial.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Profit.ro a anunțat luna trecută că fondul de investiții Agista, parte a Impetum Group,  va deveni, în urma unei majorări de capital, cel mai mare acționar al Bittnet, companie listată pe piața principală a BVB.

Odată cu  încheierea cu succes în luna martie a celei mai recente majorări de capital Bittnet Group, în valoare de 32 milioane lei, grupul are o nouă structură de acționariat. Astfel, Bittnet Group face trecerea de la un acționariat pur de retail către unul mai instituțional, prin cei doi investitori ancoră, Impetum Group (prin divizia de investiții Impetum Investments) și Agista.

„După înregistrarea la Depozitarul Central, cei doi acționari vor deveni cei mai mari acționari ai Bittnet Group, apropiindu-se împreună de pragul de 30%. Acest moment marchează un nou prag de maturitate în viață noastră iar aportul acestora se va simți și la nivel de guvernanță. Această ocazie aduce și o schimbare în prioritățile noastre și anume o atenție sporită pentru creșterea profitabilității. Ambiția noastră comună este să transformăm Bittnet Group într-un campion regional, începând cu 2024, cu precădere în zona CEE. " a declarat Mihai Logofătu, CEO Bittnet Group.

Site-ul Ministerului Dezvoltării a fost atacat CITEȘTE ȘI Site-ul Ministerului Dezvoltării a fost atacat

„Vom acționa ca investitor "punte" între structura de retail cu care a pornit la drum compania și investitorii instituționali spre care ne îndreptăm, atunci când compania va fi suficient de mare și profitabilă pentru a intra pe "radarele" lor. Suntem mai mult decât orice investitor individual de până acum și probabil mai puțin decât orice investitor instituțional pe care îl țintim pentru următorii 3-5 ani sau, cu alte cuvinte, credem că suntem exact ceea ce are nevoie compania acum, în această tranziție, în drumul ei spre relevanță", spune Andrei Cionca, CEO Impetum Group.

Angajamentul Bittnet Group la trecerea pe piața principală a BVB era de creștere accelerată până la 500 milioane lei până la finalul lui 2024, urmată de schimbarea focusului către profitabilitate. Profitabilitatea devine însă o prioritate pentru Bittnet Group încă din acest an, fapt ce se regăsește în bugetul supus votului acționarilor în 27 aprilie.

„Personal cred nu doar că ținta de creștere propusă până acum va fi de depășită în curând, dar și că Bittnet Group poate ajunge la vânzări totale de peste 1 miliard lei în următorii 3 ani. Creșterea Bittnet va fi de două tipuri: creșterea organică, generată de produsele companiilor din grup și creșterea rezultată din tranzacții M&A. M&A-urile, urmate de implementarea sinergiilor în grup au potențialul să genereze o creștere exponențială. Rolul nostru ca investitor ancoră este să ajutăm la accelerarea ritmulului de creștere a companiei, prin acces la resurse financiare și implicare strategică activă.

Investiția în Bittnet Group exemplifică teza de investiții Agista – participații minoritare în companii cu potențial mare de creștere, cu management performant, care au demostrat capacitate de a livra creșteri", a spus Nicolae Kovacs, CEO Agista.

Rheinmetall - ținta unui atac cibernetic CITEȘTE ȘI Rheinmetall - ținta unui atac cibernetic

În 2023, Bittnet Group va derula mai multe oferte publice de obligațiuni, succesive, o premieră pentru piața de capital românească

"Astfel, mai mulți investitori vor avea acces la aceste instrumente ale pieței de capital care produc randament fix imediat, iar prețul ofertei reflectă mai corect preferințele pieței, dar și soliditatea emitentului. Suntem încrezători în succesul acestor instrumente având în vedere că Bittnet Group are un cashflow operațional pozitiv în toți anii de activitate și un activ net contabil de aproape 100 milioane lei”, a declarat Cristian Logofătu, fondator Bittnet Group.

Conform strategiei de dezvoltare a grupului, fiecare din pilonii de business urmărește să aibă acces separat la finanțare prin mecanismele pieței de capital. Asta permite investitorilor care sunt interesați doar de un domeniu să poată să se alăture grupului, fără a-și asuma și evoluția celorlalți piloni ai Bittnet Group.

Astfel, compania de cybersecurity a Bittnet Group, Fort, va fi listată pe piața AeRo în 2023.

"Am anunțat acest proiect de ceva vreme, iar dacă 2022 nu a fost un an ideal pentru listări, credem că deja avem destul track record ca listarea să aibă succes în 2023. Domeniul de Cybersecurity este unul de mare interes atât în business cât și pe piața de capital, iar noi venim cu o companie solidă, cu creșteri foarte bune, o companie plătitoare de dividende și la o evaluare avantajoasă față de concurenții din România", susține Cristian Logofătu.

Bittnet Group include acum 12 companii în mai multe zone de servicii de tehnologie și vrea să devină un jucător regional.

"Deja avem companii care prestează servicii pentru clienți din afara țării. În strategia noastră din acest an este să creștem această componentă a veniturilor din piețe externe pentru că la același efort prețurile sunt mai mari. Plus că reducem dependența de piața locală. Separat de asta, credem că pentru a ne extinde printr-o achiziție - lucru pe care l-am încercat acum 2 ani, dar am înțeles că este prea devreme - trebuie să avem alături parteneri care să dea mai multă credibilitate și de ce nu o listare pe o piață europeană care să ne permită, când cumpărăm, să nu mai fim doar "ăia din România". Să ai ceva mai mult pedigree. E un handicap în momentul de față faptul că ești doar o firmă din România și nu ești atât de mare. Îți reduce un pic șansele de a face niște tranzacții bune. Trebuie să ne punem într-o lumină mai bună și apoi vom relua procesul de M&A internațional", spune Mihai Logofătu.

Printre bursele luate în calcul se numără cele din țările nordice și Marea Britanie.

Impetum Group (format acum din liderul pieței de restructurare și insolvență CITR și fondurile de investiții Roca, Roca X și Agista) a lansat în 2021-2022 primele două holdinguri ale grupului, Roca Industry, respectiv Roca Agri RDF, dar și fondul Agista, primul fond de investiții din România care ajută IMM-urile locale să se listeze la bursă, finanțează și accelerează creșterea acestora prin intermediul pieței de capital.

Portofoliul Agista cuprinde șase companii, dintre care 4 au activități în domeniul IT: Bittnet Systems, Softbinator Technologies, AROBS Transilvania Software și Global Resolution Experts.

În toamna anului trecut, Agista anunța că deține aproape 7% din Bittnet, grup de companii fondat de frații Mihai și Cristian Logofătu, iar ulterior participația fondului de investiții a crescut la 15,16%. Frații Logofătu, fondatorii companiei, dețin 10,8%, respectiv 10,1%.

Săptămâna trecută, Bittnet a informat investitorii că a atras o rundă de finanțare de aproape 30 de milioane de lei, în două etape: ofertă publică urmată de un plasament privat.

EXCLUSIV Planul fondului londonez Atomico, lansat și condus de co-fondatorul Skype, după prima investiție în România CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Planul fondului londonez Atomico, lansat și condus de co-fondatorul Skype, după prima investiție în România

În urma acestor operațiuni, Agista va deveni cel mai mare acționar al Bittnet, fondul participând la plasamentul privat. Fondatorii vor avea a doua cea mai mare deținere.

Bittnet, cel mai mare furnizor de cursuri IT din România, este de asemenea prezent pe segmentele de infrastructură, cloud, securitate cibernetică, aplicații de business și dezvoltare software.

viewscnt
Afla mai multe despre
bittnet impetum agista