Decizie majoră în UE: din 2024, devine obligatoriu încărcătorul unic pentru dispozitivele electronice

Decizie majoră în UE: din 2024, devine obligatoriu încărcătorul unic pentru dispozitivele electronice
Profit.ro
Profit.ro
scris 24 oct 2022

Telefoanele mobile și alte dispozitive electronice din Uniunea Europeană vor trebui să aibă un echipament standard de încărcare începând din 2024, conform unei propuneri legislative care a primit luni acordul final din partea statelor membre, relatează DPA.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

"Nu va mai fi nevoie să se cumpere un încărcător diferit de fiecare dată când se achiziționează un nou telefon mobil sau un dispozitiv similar", se arată într-un comunicat al Consiliului UE, care reprezintă cele 27 de state membre.

Acordul final, primit din partea miniștrilor mediului din UE, confirmă un vot recent din Parlamentul European în favoarea unui încărcător universal și era considerat o formalitate.

Aplicarea de către Facebook, Twitter sau Google a noii legislații din Turcia care impune eliminarea ”dezinformațiilor” - improbabilă CITEȘTE ȘI Aplicarea de către Facebook, Twitter sau Google a noii legislații din Turcia care impune eliminarea ”dezinformațiilor” - improbabilă

Conform acordului, USB-C va deveni mufa standard de încărcare în UE. Printre celelalte dispozitive electronice incluse în acord se numără tabletele, e-reader-ele, camerele digitale, căștile și boxele portabile.

Noul regulament le permite de asemenea consumatorilor să achiziționeze echipamente de încărcare și dispozitive separat unele de altele.

Jozef Síkela, ministrul Industriei din Cehia, țară care deține președinția semestrială a Consiliului UE, a spus că "a avea un încărcător care se potrivește cu mai multe dispozitive va economisi bani și timp și va contribui de asemenea la reducerea deșeurilor electronice".

Noile reguli survin în urma unor presiuni asupra companiilor de a uniformiza echipamentele de încărcare pentru telefoanele mobile și alte dispozitive portabile începând din 2014, iar propunerile inițiale datează din 2009.

Un important cablu submarin de fibră optică pentru internet din sudul Franței a fost întrerupt CITEȘTE ȘI Un important cablu submarin de fibră optică pentru internet din sudul Franței a fost întrerupt

Acordul a fost obținut în ciuda rezistenței industriei. Compania Apple a fost în mod special critică, spunând că noile reguli împiedică inovația.

Gigantul tehnologic american a susținut că decizia ar putea face ca multe dintre produsele existente să fie aruncate inutil.

Comisia Europeană estimează în schimb că încărcătoarele care nu mai sunt folosite generează 11.000 de tone de deșeuri electronice în fiecare an. 

Proiectul a fost lansat în 2009 de Comisie, dar s-a confruntat mult cu rezistența industriei.

Cu toate acestea, numărul de tipuri de încărcătoare existente a fost mult redus de-a lungul anilor. De la aproximativ treizeci în 2009, au trecut la trei: conectorul Micro USB care a fost de mult montat pe majoritatea telefoanelor, USB-C, o conexiune mai recentă și tehnologia de încărcare Lightning de la Apple.

Grupul din California, care susține că Lightning alimentează mai mult de un miliard de dispozitive în întreaga lume, și-a exprimat în mod constant opoziția, spunând că decizia UE va „înăbuși inovația” și va rupe UE – sub rezerva unei alegeri standarde „învechite” – de restul lumii.

viewscnt
Afla mai multe despre
încărcător unic
ue