Facebook, în centrul unei adevărate furtuni mondiale, se declară ”scandalizat că a fost înșelat” de Cambridge Analytica

Facebook, în centrul unei adevărate furtuni mondiale, se declară ”scandalizat că a fost înșelat” de Cambridge Analytica
Profit.ro
Profit.ro
scris 21 mar 2018

Facebook se afla miercuri în continuare în centrul unei adevărate furtuni mondiale, după ce societatea Cambridge Analytica a fost acuzată că a cules - în mod ilegal - datele a 50 de milioane de utilizatori ai rețelei de socializare, relatează AFP.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Societatea lui Mark Zuckerberg s-a declarat ”scandalizată că a fost înșelată” prin utilizarea datelor utilizatorilor săi de către Cambridge Analytica și a spus că ”înțelege gravitatea problemei”, scrie News.ro.

În fața amplorii scandalului, o comisie parlamentară britanică i-a cerut marți CEO-ului Facebook să vină să se explice în fața ei. Și i-a dat ultimatum până luni să răspundă.

Tânărul miliardar a fost invitat să se exprime și în fața Parlamentului European (PE), care va ”ancheta deplin” cu privire la această ”încălcare inacceptabilă a drepturilor la confidențialitatea datelor”.

Apple și IBM lucrează împreună pentru a aduce inteligența artificială în rândul aplicațiilor de business pentru iOS CITEȘTE ȘI Apple și IBM lucrează împreună pentru a aduce inteligența artificială în rândul aplicațiilor de business pentru iOS

În Statele Unite, procurorii din New York și Massachusetts au lansat o anchetă cu privire la acest scandal, iar potrivit presei americane Comisia Federală a Comerțului (FTC) - un organism public însărcinat să vegheze la protecția consumatorilor și concurenței - a deschis de asemenea o anchetă.

Autoritățile însărcinate cu protecția datelor în Uniunea Europeană (UE) s-au sesizat, de asemenea, marți în scandal. Subiectul se află pe agenda unei reuniuni a autorităților la Bruxelles, a anunțat Comisia Europeană (CE), o reprezentantă a căreia urma să ceară ”clarificări” Facebook, al cărui curs pe Bursă s-a depreciat.

Averea lui Zuckerberg a scăzut cu opt miliarde de dolari în mai puțin de două zile.

Cambridge Analytica - aflată în vizorul autorităților britanice de protecția datelor și al justiției americane - a anunțat marți că-l suspendă pe directorul ei Alexander Nix, care s-a lăudat că a acționat în favoarea lui Donald Trump în 2016.

Această decizie a fost luată în urma publicării unor ”comentarii” ale lui Nix înregistrate de postul britanic Channel 4 News, și altor ”acuzații” formulate împotriva sa, care ”nu preprezintă valorile” societății, specializate în comunicare strategică și analiză de date la scară mare, a explicat ea într-un comunicat.

Comentariile respective provin dintr-o anchetă difuzată luni și marți de postul britanic, în care directorul Cambridge Analytica a fost filmat cu camera ascunsă răspunzând la întrebările unui reporter deghizat.

”NICIO PROBĂ, NICIO URMĂ SCRISĂ”

Ultimele elemente publicate marți îl înfățișează lăudându-se cu rolul pe care l-a jucat compania sa în Sattele Unite în campania prezidențială a candidatului republican Donald Trump în 2016. Cercetare, analiză, ”i-am condus campania online”, dă el asigurări, după care s-a lăudat cu sistemul de e-mail autodistrugător pe care-l folosește.

”Nu există nicio probă, nicio urmă scrisă, nimic”, spune el, afirmând că nu există pericolul ca parlamentari americani să-i străpungă secretul și să-l expună. ”Sunt politicieni, nu tehnicieni. Ei nu înțeleg cum funcționează”.

Cambridge Analytica, care dispune de birouri în Regatul Unit și Statele Unite, este acuzată că a cules - fără consimțământul acestora - datele a 50 de milioane de utilizatori de Facebook pentru a elabora un program informatic care permite să se prezică și influențeze votul alegătorilor, cu scopul de a ajuta campania lui Trump.

Channel 4 News a difuzat de asemenea un interviu înregistrat cu Hillary Clinton în octombrie 2017.

”Exista o campanie de un tip cu totul nou, care era purtată în tabăra opusă”, explică fosta candidată democrată, denunțând ”un efort de propagandă”.

”Adevărata problemă este cum au putut rușii să țintească atât de precis alegători indeciși în Wisconsin, Michigan și Pennsylvania” - cele trei state-cheie în care miliardarul american a obținut o victorie, adaugă ea.

În înregistrări publicate luni, Alexander Nix sugerează, de asemenea, tehnici în vederea punerii în dificultate a unui rival politic, ca de exemplu ”trimiterea unor fete în jurul casei candidatului”.

Contactat de cotidianul The Times, Alexander Nix a dezmințit că a încercat să atragă în capcană politicieni.

Cambridge Analytica a ”negat ferm”, la rândul ei, aceste acuzații.

În Regatul Unit, Information Commissioner's Office (ICO - o autoritate independentă însărcinată cu reglementarea sectorului și protejarea datelor personale) a cerut autorizație să ancheteze în interiorul Cambridge Analytica, să ”percheziționeze serverele” și ”să efectueze o verificare a datelor”.

Facebook - la fel ca Twitter sau Google - este acuzat de mai mute luni că a servit unor entități cu legături cu Rusia pentru a manipula opinia publică, mai ales în campania prezidențială americană sau a referendumului cu privire la Brexit în 2016.

Ele sunt acuzate totodată cu regularitate că nu protejează suficient datele personale ale utilizatorilor lor, care sunt baza modelului lor economic.

viewscnt
Afla mai multe despre
facebook
cambridge analytica