Formula 1 va folosi AI-ul pentru a verifica dacă mașinile respectă limitele pistelor

Formula 1 va folosi AI-ul pentru a verifica dacă mașinile respectă limitele pistelor
Liviu Mihai
Liviu Mihai
scris 24 nov 2023

Unul dintre aspectele care stârnesc în mod frecvent controverse în Formula 1, respectarea limitelor circuitelor de piloții aflați în căutare unor timpi cât mai mici, va fi, pe viitor, verificat cu ajutorul inteligenței artificiale.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

Piloții de Formula 1, încercând să găsească cele mai bune abordări pentru un tur cât mai rapid, depășesc uneori limitele circuitelor, ceea ce contravine regulilor sportive.

Pentru că au existat numeroase controverse legate de acest fapt, Formula 1 vrea să-și îmbunătățească sistemul prin care urmărește respectarea limitelor apelând la AI.

CITEȘTE ȘI Funcțiile de AI Copilot pot fi testate pe Windows 10

Astfel, FIA (Fédération Internationale de l'Automobile, organizația care guvernează Formula 1) va contracta tehnologia furnizată de Computer Vision pentru ultima cursă a anului, care va avea loc în weekend la Abu Dhabi.

AI-ul va contoriza efectiv numărul de pixeli de pe filmări, cu care roțile unei mașini depășesc linia albă, care reprezintă limita circuitului și nu trebuie depășită cu toate cele patru roți.

FIA nu urmărește automatizarea completă a procesului, cel puțin nu la acest moment. În schimb, va folosi AI-ului pentru a reduce numărul de incidente care chiar au nevoie să fie verificate de oficiali.

AI-ul va elimina cazurile în care nu există încălcări ale regulamentului și va trimite oficialilor doar acele cazuri care chiar trebuie verificate.

Anul acesta, doar la Grand Prix-ul din Austria, oficialii au fost nevoiți să verifice în jur de 1.200 de situații de acest gen. Au existat și cazuri în care unele încălcări nu au fost observate, iar unii piloți au rămas nepedepsiți, în vreme ce altora li s-au anulat timpii sau le-au fost date penalizări.

Cei de la FIA speră că, astfel, oficialii nu vor avea de verificat decât în jur de 50 de cazuri pe cursă.

viewscnt
Afla mai multe despre
formula 1
ai
curse