Google a inaugurat la Paris noul său centru dedicat inteligenței artificiale

Google a inaugurat la Paris noul său centru dedicat inteligenței artificiale
Profit.ro
Profit.ro
scris 15 feb 2024

Google a inaugurat joi la Paris, în prezența CEO-ul Sundar Pichai, noul său centru de cercetare și dezvoltare în domeniul inteligenței artificiale (AI), a cărui misiune este "de a face să apară noi parteneriate academice" și de a forma profesioniști în această tehnologie, informează AFP.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

După un prim centru inaugurat la Paris în 2018, Google va reuni în acest nou "hub" peste 300 de cercetători și ingineri din diversele sale echipe care colaborează cu universități și institute de cercetare franceze sau care contribuie la dezvoltarea produselor sale, cum ar fi platforma YouTube și browserul Chrome, scrie Agerpres.

Hackerii își perfecționează atacurile cu ChatGPT CITEȘTE ȘI Hackerii își perfecționează atacurile cu ChatGPT

"Franța posedă atuuri considerabile în domeniul științific, cu 500.000 de cercetători și instituții de prim rang precum CNRS, Inria, Paris Saclay, Institutul Curie și Universitatea PSL (Paris Sciences & Lettres)", au declarat reprezentanții Google într-un comunicat de presă.

"Acest hub va permite stabilirea unor cooperări cu aceste instituții pentru a stimula cercetarea fundamentală și cercetarea aplicată în domeniul inteligenței artificiale, consolidând astfel poziția de lider a Franței în acest domeniu", au adăugat reprezentanții gigantului american, care intenționează să formeze 100.000 de profesioniști francezi în domeniul instrumentelor de inteligență artificială până la sfârșitul anului 2025.

De asemenea, Sundar Pichai a fost primit la Palatul Elysée de președintele Emmanuel Macron, care "i-a reamintit viziunea sa asupra inteligenței artificiale, în care inovația trebuie să facă să avanseze economiile noastre și să contribuie la binele comun, într-un cadru care să protejeze drepturile cetățenilor". Ei au discutat, de asemenea, despre "dezinformarea online, o chestiune crucială, în special în acest an electoral pentru multe democrații".

Google nu este singurul nume mare din domeniul tehnologiei care a investit în inteligența artificială la Paris.

UE ar putea relaxa normele privind fuziunile companiilor de telecomunicații CITEȘTE ȘI UE ar putea relaxa normele privind fuziunile companiilor de telecomunicații

În 2015, Facebook a deschis în capitala Franței marele său laborator FAIR (Facebook Artificial Intelligence Research), sub impulsul cercetătorului francez Yann Le Cun, expert al grupului Meta și pionier al "învățării automate" care a stat la baza inteligenței artificiale moderne. Acesta a fost primul laborator de acest tip inaugurat în afara Statelor Unite.

Fujitsu din Japonia, Samsung din Coreea de Sud și IBM din Statele Unite au deschis, de asemenea, centre de cercetare în capitala franceză.

"În doar câțiva ani, am reușit să creăm mai multe institute de cercetare interdisciplinară și catedre de cercetare, să dublăm numărul de absolvenți în domeniul inteligenței artificiale și să creștem cu 500 numărul de doctoranzi", a declarat președintele francez Emmanuel Macron în noiembrie 2023, cu ocazia deschiderii laboratorului Kyutai, susținut de Xavier Niel (Iliad) și Rodolphe Saadé (CMA-CGM) și situat tot la Paris.

Dispunând de un buget de 300 de milioane de euro, acest laborator non-profit este dedicat cercetării open source, cu ambiția, de exemplu, de a crea propriul model lingvistic, grație unui grup de cercetători care au lucrat deja pentru mari actori din sectorul tehnologiei, precum Facebook, Google și Apple.

viewscnt
Afla mai multe despre
google
ai