Google investește împreună cu Novartis într-un fond specializat în companii de biotehnologie

Google investește împreună cu Novartis într-un fond specializat în companii de biotehnologie
Profit.ro
Profit.ro
scris 15 iun 2017

Google mizează pe potențialul companiilor europene de biotehnologie de a produce medicamente care pot schimba viața oamenilor printr-o investiție făcută împreună cu grupul farmaceutic elvețian Novartis într-un nou fond de 300 de milioane de dolari, administrat de compania de investiții Medicxi, relatează Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară

Inițiativa arată extinderea Google în domeniul cercetărilor medicale, creând condițiile pentru dezvoltarea unei afaceri pe termen lung în industria medicală, scrie News.ro.

Novartis și Verily, divizie a Alphabet, compania mamă a Google, sunt investitorii principali în nou fond, alături de European Investment Fund, a anunțat joi Medicxi.

Verily a încheiat deja acorduri cu GlaxoSmithKline, Sanofi, Novartis și Johnson & Johnson (J&J) pentru a aplica tehnologie nouă în domenii pornind de la managementul diabetului la chirurgia robotică. Luna trecută, Verily l-a atras în echipa sa pe fostul șef al Administrației pentru Alimente și Medicamente din Statele Unite, Robert Califf.

iPhone 7 va avea un sistem de încărcare wireless, conform unui partener Apple CITEȘTE ȘI iPhone 7 va avea un sistem de încărcare wireless, conform unui partener Apple

O altă companie a Google, Calico, lucrează la un tratament de combatere a îmbătrânirii, în timp ce divizia de investiții GV a Alphabet a investit în zeci de startup-uri din industria sănătății, majoritatea în Statele Unite.

Cea mai recentă inițiativă înseamnă că Google se va implica mai mult în dezvoltarea de medicamente prin investiții în companii europene de biotehnologie.

Noul fond va susține firme publice și private ale căror produse au ajuns deja în faza a doua de dezvoltare clinică, oferindu-le capital pentru creștere.

Investiția reflectă reconfigurarea unei industrii tradiționale, pe măsură ce companiile tehnologice se implică direct în inovațiile din sănătate, fapt dovedit de numirea de către Verily a doi membri în boardul științific consultativ al noului fond.

Și alte companii de tehnologie, cum sunt Apple și Microsoft, investesc în sectorul sănătății, cu convingerea că informatica modernă și miniaturizarea pot ajuta la accelerarea progreselor în tratamentele medicale.

Europa are universități și specialiști de clasă mondială, dar sectorul de biotehnologie este în urma celui din Statele Unite, unde firmele nou înființate au acces la finanțări mai mari.

Investiiile vor fi orientate probabil către companii din Marea Britanie, Elveția și regiunea cuprinsă între Paris-Bruxelles și Amsterdam, a spus Francesco De Rubertis, co-fondator și partener al Medicxi.

Europa are un număr mic de companii de biotehnologie de succes, pecum compania daneză specializată în oncologie Genmab, evaluată în prezent la 13 miliarde de dolari, și compania Actelion din Elveția.

Actelion a fost timp de mulți ani cea mai mare companie de biotehnologie din Europa, datorită poziției de lider pe piața produselor care tratează hipertensiunea arterială pulmonară, înainte de a fi cumpărată în acest an de grupul J&J, pentru 300 de miliarde de dolari.

Veniturile totale ale industriei europene de biotehnologie au fost în 2015 de 25 de miliarde de dolari, față de veniturile de 108 miliarde de dolari aduse de acest sector în Statele Unite, potrivit firmei de consultanță EY.

viewscnt
Afla mai multe despre
biotehnologie
google
novartis