Guvernul extinde accesul la subvenția de 200 euro pentru elevii și studenții care cumpără un computer. Pragul de venit pe membru de familie, majorat la 250 de lei

Guvernul extinde accesul la subvenția de 200 euro pentru elevii și studenții care cumpără un computer. Pragul de venit pe membru de familie, majorat la 250 de lei
scris 3 mai 2018

Subvenția de 200 euro pentru cumpărarea unui computer va putea fi acordată în acest an unui număr mai mare de elevi și studenți. Guvernul a decis, joi, majorarea, în acest scop, la 250 lei pragul de venit brut pe membru de familie pentru elevii care vor să beneficieze de subvenție.

De ce este important: Din 2004, în cadrul programului ”EURO 200”, Guvernul acordă elevilor și studenților un ajutor financiar, reprezentând echivalentul în lei a 200 de euro, pentru achiziționarea unui calculator personal nou.

Condiții de acordare: În prezent, legea stabilește că beneficiarii programului trebuie să fie elevi sau studenți în învățământul de stat sau particular acreditat, în vârstă de până la 26 de ani, și să aibă un venit brut pe membru de familie sub 150 lei.

Mai este bine de știut: Legea prevede, totodată, că plafonul maxim al venitului brut lunar pe membru de familie ar trebui indexat anual, prin hotărâre a Guvernului, în funcţie de indicele de creştere a preţurilor de consum. Această indexare nu a mai fost realizată însă de niciun guvern din 2008, când plafonul a fost stabilit la 150 lei.

Consiliul Concurenței: Comercianții online au păcălit clienții cu false reduceri de prețuri de Brack Friday. Prețurile \ CITEȘTE ȘI Consiliul Concurenței: Comercianții online au păcălit clienții cu false reduceri de prețuri de Brack Friday. Prețurile "tăiate", mai mari în realitate decât cele maxime practicate în ultima lună

Guvernul a decis abia acum, după zece ani de la ultima indexare, actualizarea plafonului cu indicele de creştere a preţurilor de consum.

Astfel, pragul de venit brut pe membru de familie, pentru ca un elev să poată primi subvenția de 200 euro, a fost majorat de la 150 lei la 250 lei.

Potrivit datelor Executivului, măsura este necesară deoarece anul trecut suma alocată pentru programul ”EURO 200” a fost de 12.000.000 lei și, deși ar fi permis acordarea ajutorului unui număr maxim de 11.842 beneficiari, în mod real au existat doar 7.364 de elevi și studenți beneficiari. Executivul apreciază că alți 4.478 potențiali beneficiari nu ar fi putut fi eligibili pentru subvenție din cauza pragului mic de venit.

EXCLUSIV Orange România, amendat pentru prelucrarea nelegală a datelor cu caracter personal. Soluțiile firmelor pentru GDPR vor fi anunțate și detaliate la WeLoveDigital.forum CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Orange România, amendat pentru prelucrarea nelegală a datelor cu caracter personal. Soluțiile firmelor pentru GDPR vor fi anunțate și detaliate la WeLoveDigital.forum

”Prin indexarea cuantumului plafonului la valoarea de 250 de lei, numărul potenţialilor beneficiari va creşte, asigurând astfel accesul la informaţia digitalizată şi a premiselor pentru dezvoltarea competenţelor de utilizare TIC pentru un număr mai mare de potenţiali beneficiari”, arată Guvernul.

Pentru anul 2018, bugetul alocat Ministerului Educaţiei Naţionale pentru implementarea programului de acordare a unui ajutor financiar în vederea stimulării achiziționării de calculatoare prevede suma de 12,32 milioane lei, ceea ce ar permite acordarea ajutorului pentru 13.514 de potenţiali beneficiari. 

viewscnt
Afla mai multe despre
calculator
subventie
200 euro
elevi
studenti
program
guvern
majorare
indexare
venit
minim
prag
plafon