Marea Britanie cere Apple și Google schimbări în ecosistemele mobile pentru a limita dominația lor pe piață

IT&C   
Marea Britanie cere Apple și Google schimbări în ecosistemele mobile pentru a limita dominația lor pe piață

Autoritatea pentru Concurență și Piețe (CMA) din Marea Britanie a propus desemnarea Apple și Google ca având ”statut de piață strategică” (SMS), ceea ce le-ar obliga să facă schimbări semnificative în funcționarea sistemelor de operare mobile, magazinelor de aplicații și browserelor, relatează CNBC.

Statutul SMS se aplică companiilor care dețin o poziție dominantă și consolidată în domenii digitale esențiale pentru consumatorii și afacerile din Regatul Unit, scrie News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
SURPRIZĂ Lanț românesc de restaurante își cere insolvența. Anterior, pentru Profit.ro: E o luptă de supraviețuire! CITEȘTE ȘI SURPRIZĂ Lanț românesc de restaurante își cere insolvența. Anterior, pentru Profit.ro: E o luptă de supraviețuire!

O aAncheta deschisă în ianuarie a vizat posibile bariere în calea concurenței, inclusiv condiții ”nedrepte” impuse dezvoltatorilor de aplicații, comisioane de până la 30% la plăți în aplicație, lipsa transparenței în aprobarea aplicațiilor și accesul Apple și Google la date sensibile ale competitorilor.

CMA a criticat și restricțiile impuse dezvoltatorilor care doresc să le ofere utilizatorilor opțiuni mai ieftine de plată în afara aplicațiilor oficiale.

Autoritatea cere acum ca Apple și Google să revizuiască procesul de evaluare a aplicațiilor într-un mod ”echitabil, obiectiv și transparent”.

De asemenea, se propun metode care să permită transferul ușor de date între sistemele iOS și Android, precum și posibilitatea de a instala aplicații direct de pe site-ul dezvoltatorului (sideloading) sau din alte magazine de aplicații.

Apple a reacționat critic, susținând că noile reguli ”ar submina protecția intimității și securității” utilizatorilor și ar forța compania ”să-și ofere tehnologia gratuit competitorilor străini.”

Deutsche Telekom își majorează participația la OTE CITEȘTE ȘI Deutsche Telekom își majorează participația la OTE

Google a calificat anunțul ca fiind ”dezamăgitor și nejustificat,” afirmând că produsele sale sunt bazate pe cod deschis și promovează alegerea și inovația.

Acțiunea autorităților britanice vine pe fondul unei presiuni europene crescânde asupra giganților americani din tehnologie. Apple a fost amendată cu 500 milioane de euro de Comisia Europeană în aprilie pentru încălcarea Digital Markets Act (DMA), iar Google se confruntă cu acuzații similare privind favorizarea propriilor servicii și împiedicarea concurenței în căutare și distribuție de aplicații.

viewscnt
Afla mai multe despre
marea britanie
apple
google