Microsoft își dezvoltă propriile cipuri pentru AI

Microsoft își dezvoltă propriile cipuri pentru AI
Liviu Mihai
Liviu Mihai
scris 19 apr 2023

De câțiva ani, Microsoft își dezvoltă în secret propriile cipuri pentru sarcini de inteligență artificială, cipuri ce pot ajuta la scăderea dependenței companiei de plăcile video Nvidia.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Din 2019, Microsoft lucrează în secret la propriile cipuri de AI, susțin surse anonime din cadrul companiei citate de The Information. Unele dintre acestea sunt deja testate pentru antrenarea modelelor lingvistice ample, precum GPT-4.

În prezent, principalul furnizor de soluții pentru companiile implicate în inteligența artificială este Nvidia, companie ale căror plăci video sunt preferate pentru puterea de procesare oferită.

Elon Musk anunță propria companie TruthGPT CITEȘTE ȘI Elon Musk anunță propria companie TruthGPT

Se estimează, spre exemplu, că pentru comercializarea ChatGPT OpenAI are nevoie peste 30.000 de plăci A100 de la Nvidia. Cea mai nouă placă video Nvidia, H100, se vinde și cu peste 40.000 de dolari pe eBay.

În ultima vreme, Microsoft a accelerat chiar dezvoltarea propriilor cipuri, asta pe fondul exploziei interesului pentru modelele lingvistice, precum ChatGPT și cel implementat deja în motorul de căutare Bing.

Nu este clar în acest moment dacă Microsoft va pune aceste cipuri la dispoziția clienților serviciilor de cloud Azure, însă, de anul viitor, compania vrea să pună mai multe cipuri la dispoziția propriilor angajați și ai celor de la OpenAI.

Primele cipuri de AI dezvoltate de Microsoft nu sunt la fel de puternice precum plăcile video de la Nvidia, susțin aceleași surse, dar permit totuși companiei să-și reducă cheltuielile.

Alături de Microsoft, alte mari companii, precum Amazon, Google și Meta lucrează la propriile cipuri de AI. Restul industriei, însă, depinde de soluțiile Nvidia.

viewscnt
Afla mai multe despre
microsoft
cipuri
ai
nvidia