Noul Executiv: crește ponderea TIC în PIB printr-un calendar predictibil de taxare pe 20 de ani

Noul Executiv: crește ponderea TIC în PIB printr-un calendar predictibil de taxare pe 20 de ani
Adrian Dumitrache
Adrian Dumitrache
scris 26 ian 2018

Creșterea cotei sectorului TIC în PIB la peste 10% până în anul 2022, reducerea ponderii persoanelor care nu au utilizat niciodată internetul la 25% până în anul 2020 și majorarea procentajului personalului TIC în totalul angajaților sunt principalele obiective pe care le va urmări noul Executiv condus de premierul Dăncilă.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

De asemenea, noul guvern va urmări creșterea valorii adăugate de sectorul TIC, consolidarea încrederii în serviciile digitale prin securitate cibernetică și îmbunătățirea actului de guvernare și a serviciilor publice, predictibilitate, transparență și e-Guvernare, plus operaționalizarea conceptului de cloud guvernamental și vânzarea licențelor 5G pănă la finele acestui an.

“Dezideratele majore ale «Societății Informaționale» sunt accesul rapid și nelimitat la informații și la facilitățile instrumentelor de informare, comunicație și calcul în scopul valorificării superioare a energiilor umane, modelării unei societăți echitabile și creative care să contribuie la dezvoltarea economică și creșterea competitivității României, atât prin acțiuni directe precum dezvoltarea efectivă a sectorului IT&C românesc cât și prin acțiuni indirecte, precum creșterea eficienței și reducerea costurilor sectorului public din România, îmbunătățirea productivității sectorului privat prin reducerea barierelor administrative în relația cu statul, îmbunătățirea competitivității forței de muncă din România”, se arată în Programul de guvernare pentru anii 2018 – 2020.

Creșterea ponderii sectorului TIC în PIB, care în 2016 s-a situat la 5,6%, va fi posibilă prin stimularea incubatoarelor IT (prin acordarea de granturi/program Start-up Nation), a investițiilor de stat și private în infrastructuri suport (fibră optică și 5G) și a modelelor antreprenoriale colective (cooperative), în special în domeniul TIC, printr-un calendar predictibil de taxare pe 20 de ani.

Mișcare pe piața telecom: Deutsche Telekom anticipează în România începerea licitației 5G. Profit.ro a anunțat în octombrie pregătirea operațiunii, Guvernul vrând astfel să facă rost de bani CITEȘTE ȘI Mișcare pe piața telecom: Deutsche Telekom anticipează în România începerea licitației 5G. Profit.ro a anunțat în octombrie pregătirea operațiunii, Guvernul vrând astfel să facă rost de bani

“Stimularea IMM-urilor pentru realizarea de produse cu înaltă valoare adăugată prin alocarea unui buget destinat achizițiilor publice în domeniul IT&C dedicat acestor companii, cu respectarea legislatiei achizitiilor publice in vigoare”, se arată în document.

Derularea unui program național de înființare de parcuri tehnologice prin parteneriate extinse între Guvern, autorități publice locale, universități tehnice și companii private, precum și încurajarea creșterii cheltuielilor private de cercetare-dezvoltare, a investițiilor în infrastructura și în capital uman prin acordarea de garanții de stat și facilități fiscal sunt măsuri care vor conduce la creșterea valorii adăugate de sectorul TIC.

Noul guvern va încuraja alfabetizarea digitală la nivelul populației, prin facilități fiscale acordate pentru persoanelor care finalizează cursuri și dobândesc competențe digitale, în cadrul unui program național. De asemenea, Executivul Dăncilă vrea alfabetizarea digitală a tuturor cetățenilor României până în anul 2030.

Consolidarea încrederii în serviciile digitale prin securitate cibernetică va fi posibilă, potrivit documentului, prin consolidarea rolului României ca lider regional în securitate cibernetică prin înființarea unui program comun în cadrul parteneriatului strategic România - SUA, dedicat finanțării proiectelor statelor din regiune pentru construirea capacităților cibernetice.

ANALIZĂ Regres în 2017 la portabilitatea numerelor de telefon. RCS&RDS rămâne lider, dar pierde cotă. Telekom, în revenire CITEȘTE ȘI ANALIZĂ Regres în 2017 la portabilitatea numerelor de telefon. RCS&RDS rămâne lider, dar pierde cotă. Telekom, în revenire

Guvernul va susține acțiuni care vor conduce la creșterea accesului la informații de interes public, îmbunătățirea cadrului legal și a practicilor privind accesul la informațiile de interes public, publicarea centralizată a informațiilor de interes public, publicarea centralizată a proiectelor și actelor normative, uniformizarea practicilor privind procesele de consultare publică, creșterea gradului de consultare și participare în rândul tinerilor, transparența procesului de achiziții publice, promovarea transparenței procesului de luare a deciziilor publice.

“Declararea multiplexului 1, național, ca serviciu public universal pentru informarea nediscriminatorie și din mai multe surse a populației. Astfel, stabilindu-se standardul SD, pot fi emise 12-14 canale (TVR1, TVR2 și canale de știri, divertisment, sportive – stabilite de către CNA)”, este o altă măsură din program.

Telekom lansează un nou proiect-pilot de tip Smart City, în Constanța CITEȘTE ȘI Telekom lansează un nou proiect-pilot de tip Smart City, în Constanța

De asemenea, noul guvern, al treilea de la algerile parlamentare din 2016, va prelungi licențele pentru utilizarea spectrului de frecvență din domeniul audiovizualului deținute de Radiocom (SNR) până la implementarea radioului digital în România.

Cetățenii din zona rurală vor avea acces la internet prin înființarea unor puncte de acces Wi-Fi gratuite, în cadrul unui proiect la nivel național, potrivit programului de guvernare.

Dotarea autorităților publice locale din mediul rural și mic-urban cu facilități și unelte TIC standard (software, hardware, comunicații, site, specialist IT) pentru constituirea unui birou unic, conectat la bazele naționale de date, precum și sprijinirea și încurajarea autorităților locale în implementarea de proiecte de Smart-City și rețele de tip City-Net sunt acțiuni care vor asigura îmbunătățirea actului de guvernare și a serviciilor publice, predictibilitate, transparență și e-Guvernare.

Executivul Dăncilă vrea să introducă un concept, Single Sign On, pentru toate aplicațiile guvernamentale oferite cetățenilor sau companiilor și să implementeze conceptul de identitate virtuală pentru cetățenii din România în vederea realizării unei comunicări electronice între cetățean și instituțiile statului.

Noul guvern va continua implementarea programelor de acoperire broad-band în “zonele albe” ale României și va scoate la licitatie publică serviciile de teelcomunicații din generația a cincea (5G) până la finele acestui an, cu toate că standardul nu este încă definitivat.

În zona serviciilor poștale, Executivul Dăncilă vrea să modernizeze și să eficientizeze Poșta Română prin diversificarea paletei de servicii și automatizarea centrelor de sortare. De asemenea, va fi sprijinită capitalizarea/finanțarea activității operatorului postal national pentru implementarea necesităților investiționale precum și identificarea soluțiilor pentru problematica datoriilor istorice ale CNPR față de stat, în vederea consolidării performanțelor economice ale companiei.

Conflict la Poșta Română: Fondul Proprietatea cere insolvența companiei în loc de majorarea capitalului, statul îl acuză de lipsă de proactivitate CITEȘTE ȘI Conflict la Poșta Română: Fondul Proprietatea cere insolvența companiei în loc de majorarea capitalului, statul îl acuză de lipsă de proactivitate

Întărirea guvernanței corporative la standarde internaționale pentru Poșta Română și recunoașterea serviciului poștal universal ca serviciu public și compensarea corectă a furnizorului sunt alte obiective inclus în programul de guvernare.

“Prioritizarea și implementarea programelor/proiectelor din domeniul IT&C și servicii poștale va avea în vedere eficiența economică, crearea de locuri de muncă, acoperirea zonelor defavorizate, integrarea cu alte proiecte din alte domenii, retenția forței de muncă superior calificată”, se precizează la finalul secțiunii dedicate sectorului TIC din programul de guvernare.

viewscnt
Afla mai multe despre
program
guvernare
obiective
actiuni
masuri
it&c
tic
tehnologia informatiei
servicii postale