OFICIAL UPC România trece în proprietatea Vodafone. Britanicii cumpără activele Liberty Global din Germania și Europa de Est, pentru aproape 19 miliarde euro

OFICIAL UPC România trece în proprietatea Vodafone. Britanicii cumpără activele Liberty Global din Germania și Europa de Est, pentru aproape 19 miliarde euro
Florentina Dragu
Florentina Dragu
scris 9 mai 2018

Vodafone a ajuns la un acord pentru preluarea operațiunilor prin cablu ale companiei americane Liberty Global din Germania și Europa de Est, inclusiv UPC România, într-o tranzacție evaluată la 18,4 miliarde de euro. Grupul britanic se extinde astfel pe segmentul televiziunii prin cablu și își consolidează puternic prezența pe piața europeană de telecomunicații.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Valoarea tranzacției este estimată la 19 miliarde de euro după regulile contabile din SUA și la 18,4 miliarde de euro după cele europene IFRS, fiind peste suma vehiculată anterior în presă, de 16,5 miliarde de euro.

Potrivit înțelegerii, Vodafone va prelua subsidiarele Liberty Global din Germania, România, Ungaria și Republica Cehă, și anume Unitymedia, UPC România, UPC Ungaria și UPC Cehia.

Google Maps va folosi realitatea augmentată pentru o mai bună ghidare CITEȘTE ȘI Google Maps va folosi realitatea augmentată pentru o mai bună ghidare

Cei patru furnizori de servicii de televiziune prin cablu, internet și telefonie deservesc în total aproximativ 10,3 milioane de abonați și au contribuit cu aproximativ 28% la fluxurile de numerar operaționale cosolidate ale Liberty Global în 2017.

"Entitatea formată în urma achiziției va permite clienților Vodafone și UPC România să aibă acces la oferte convergente de servicii mobile, de internet în bandă largă și TV, precum și la servicii dedicate persoanelor juridice. Tranzacția nu va include operațiunile UPC România de televiziune prin satelit, Focus Sat. Compania creată în urma achiziției va putea oferi servicii TV interactive, de internet în bandă largă și de telefonie fixă, precum și servicii mobile, pentru cei 9,9 milioane de clienți mobili ai Vodafone România și pentru utilizatorii celor 2,1 milioane de abonamente de servicii fixe ale UPC România („revenue generating unit”, RGU)", transmite Vodafone, precizând că entitatea astfel creată va avea o cotă totală de piață de 25% după veniturile totale.

„Această achiziție va duce la transformări semnificative și va crea un furnizor important de servicii convergente de telecomunicații, contribuind la creșterea competiției pe piața din România”, spune Murielle Lorilloux, CEO Vodafone România.

Compania precizează că este de așteptat ca tranzacția să fie revizuită și aprobată de Comisia Europeană. Vodafone anticipează că tranzacția va fi încheiată la jumătatea anului 2019.

Liberty Global estimează la rândul său venituri nete în numerar de 10,6 milioane de euro în urma tranzacției, pe lângă fluxurile de numerar ce vor fi încasate din activitățile celor patru subsidiare până la finalizarea vânzării, programată pentru mijlocul anului viitor.

Grupul american de servicii prin cablu a agreat să furnizeze Vodafone, contra cost, anumite servicii pentru o perioadă de tranziție de până la patru ani.

Vodafone a anunțat în februarie că negociază achiziția unor active din Europa ale Liberty Global, după ce în presă au apărut informații în acest sens. O rundă de discuții desfășurată anterior între cele două companii, în 2015, s-a încheiat fără succes.

Dacă va fi aprobată de autoritățile de reglementare, achiziția va extinde prezența Vodafone pe piața telecomunicațiilor și va aduce grupul britanic mai aproape de liderul european în funcție de venituri, compania germană Deutsche Telekom.

EXCLUSIV Liviu Drăgan, fondatorul Total Soft, afacere vândută, s-a asociat cu mari jucători din industria farma și alți puternici investitori și lansează un nou business: inteligența artificială CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Liviu Drăgan, fondatorul Total Soft, afacere vândută, s-a asociat cu mari jucători din industria farma și alți puternici investitori și lansează un nou business: inteligența artificială

Vodafone este al doilea mare operator de telefonie mobilă din România în funcție de venituri și numărul de clienți, după Orange. La finele anului trecut, Vodafone România avea 9,94 milioane de clienți, în creștere cu peste 5% comparativ cu anul 2016.

În anul calendaristic 2017, care nu coincide cu anul fiscal al grupului britanic Vodafone (01.04.2017 – 31.03.2018), veniturile cumulate ale subsidiarei din Romania au atins 722,3 milioane de euro, echivalentul a 3,36 miliarde de lei la un curs de 4,65 lei/euro.

UPC România, printre principalii operatori locali de telecomunicații prin cablu,avea 1,338 milioane de clienți la finele primului trimestru al acestui an, cu 3,6% mai mulți față de martie 2017 și în scădere cu 0,6% față de decembrie 2017. Anul trecut, veniturile operatorului prin cablu au atins 734,4 milioane de lei.

Cumulat, la nivelul anului 2017, subsidiarele locale ale grupurilor Vodafone și Liberty Global au venituri de circa 4,1 miliarde de lei.

Comparativ, grupul francez Orange, liderul pieței, a anunțat recent că operatorul din România a înregistrat în 2017 venituri de 1,07 miliarde de euro (4,98 miliarde de lei la un curs de 4,65 lei/euro).

De asemenea, datele Deutsche Telekom arată că afacerile din România au atins 972 milioane de euro în 2017, echivalentul a 4,52 miliarde de lei la un curs de 4,65 lei/euro.

Un alt mare jucător local este RCS&RDS, cu venituri de 655,2 milioane de euro în 2017, puțin peste 3 miliarde de lei.

Pe piața locală mai activează grupul de firme format din Digital Cable Systems și AKTA Telecom, cu afaceri sub 70 milioane de euro. De mai mult timp, Orange analizează posibilitatea de a prelua Akta.

viewscnt
Afla mai multe despre
vodafone
upc
liberty global
tranzactie