Parlamentul francez dă undă verde definitivă interdicției telefoanelor mobile în școli și colegii

Parlamentul francez dă undă verde definitivă interdicției telefoanelor mobile în școli și colegii
Profit.ro
Profit.ro
scris 31 iul 2018

Parlamentul francez a adoptat definitiv luni, printr-un ultim vot în Adunarea Națională, interzicerea telefoanelor mobile în școli și colegii, eventual în anumite licee, în baza unui proiect de lege al LREM, care traduce o promsiune de campanie a lui Emmanuel Macron, relatează AFP.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

Susținut de grupurile LREM, MoDem și UDI-Agir-Indépendants, textul privind ”încadrarea utilizării telefonului mobil în instituțiile de învățământ școlar”, asupra căruia deputații și senatorii au ajuns la un compromis, a fost adoptat cu 62 de voturi ”pentru” și unul ”împotrivă”, scrie News.ro

LR, socialiștii, LFI și comuniștii s-au abținut, criticând ”o operațiune de comunicare”, de ”afișaj politic”, ”o lege de circumstanță” care ”nu va schimba nimic”.

Google va elimina din Play Store o serie întreagă de categorii de aplicații care nu corespund noilor reguli CITEȘTE ȘI Google va elimina din Play Store o serie întreagă de categorii de aplicații care nu corespund noilor reguli

Proiectul de lege interzice folosirea oricărui obiect conectat - mobil, tabletă, ceas - în școli și colegii. Vor exista excepții ”în vederea unui uz pedagogic”, lăsat la aprecierea fiecărei instituții prin regulamentul său interior sau în cazul copiilor cu deficiențe.

Activitățile legate de învățământ dar în exteriorul școlii, precum sportul, sunt de asemenea vizate.

Liceele vor avea posibilitatea, dar nu obligația, să introducă interdicția totală sau parțială a mobilului și altor obiecte conectate în regulamentul interior.

Codul Educației interzice, printr-o lege din 12 iulie 2010, telefoanele mobile ”în timpul oricărei activități de învățăământ și în locuri prevăzute în regumanetul intern”.

Ministrul Educației Jean-Michel Blanquer, în opinia căruia această interdicție nu este efectivă în toate colegiile și nu are un soclu juridic solid, a lăudat o lege ”a intrării în secolul al XXI-lea”, care ”transmite un mesaj societății franceze” dar și pe plan internațional, existând și ”alte țări interesate”.

El a pledat în favoarea unei ”abordări moderne a tehnologiilor”, caracterizată prin ”discernământ”, dar și în favoarea unei abordări ”defensive” și ”ofensive”.

Proiectul de lege vizează astfel să consolideze educația elevilor în vederea unei folosiri responsabile și ”luminate” a instrumentelor și resurselor digitale.

viewscnt
Afla mai multe despre
parlamentul francez
telefoane mobile