Peste 100 de milioane de atacuri asupra dispozitivelor inteligente detectate în primul semestru

Peste 100 de milioane de atacuri asupra dispozitivelor inteligente detectate în primul semestru
scris 16 oct 2019

Producătorul rus de soluții de securitate cibernetică Kaspersky Lab a anunțat, miercuri, că a detectat 105 de milioane de atacuri asupra dispozitivelor inteligente detectate în primul semestrul al acestui an, de aproape 9 ori mai multe decât în aceeași perioadă a anului trecut.

”În primele șase luni ale anului, „borcanele cu miere” („honeypots”) Kaspersky - rețele de copii virtuale ale diferitelor dispozitive și aplicații conectate la Internet - au detectat 105 milioane de atacuri asupra dispozitivelor IoT, provenind de la 276.000 de IP-uri unice”, se arată în comunicat.

Comparativ, în primul semestru al anului 2018 au fost depistate doar aproximativ 12 milioane de atacuri, provenind de la 69.000 de adrese IP. Profitând de o securitate slabă a produselor IoT, infractorii cibernetici își intensifică tentativele de a crea și de a monetiza botnet-uri IoT, scrie News.ro.

Oficial american: Memorandumul România-SUA are 3 principii importante în selectarea furnizorilor 5G. Huawei - o istorie lungă de furturi de proprietate intelectuală și încălcare a legilor din domeniul corupției CITEȘTE ȘI Oficial american: Memorandumul România-SUA are 3 principii importante în selectarea furnizorilor 5G. Huawei - o istorie lungă de furturi de proprietate intelectuală și încălcare a legilor din domeniul corupției

”Atacurile cibernetice asupra dispozitivelor IoT sunt în plină expansiune, având în vedere că, deși tot mai mulți oameni și organizații cumpără dispozitive „inteligente” (conectate la rețea și interactive), cum ar fi routere sau camere de securitate DVR, nu toată lumea consideră că merită efortul de a le proteja. Infractorii cibernetici, însă, văd tot mai multe oportunități financiare în exploatarea unor astfel de dispozitive”, se arată în comunicat.

Specialiștii avertizează că atacatorii folosesc rețele de dispozitive inteligente infectate pentru atacuri DDoS sau ca proxy pentru alte tipuri de acțiuni rău intenționate. Pentru a afla mai multe despre cum funcționează astfel de atacuri și cum să le prevină, experții Kaspersky au pregătit „borcane cu miere” - dispozitive capcană, folosite pentru a atrage atenția infractorilor cibernetici și a le analiza activitățile.

”Pe baza analizei datelor colectate de la „borcanele cu miere”, atacurile asupra dispozitivelor IoT nu sunt de obicei complexe, ci ascunse: s-ar putea ca utilizatorii nici să nu observe că dispozitivele lor sunt folosite de altcineva. Mirai, familia malware din spatele a 39% dintre atacuri, poate să utilizeze exploit-uri, ceea ce înseamnă că aceste botnet-uri își pot face loc prin intermediul unor vulnerabilități vechi, rămase nerezolvate, ale dispozitivului și îl pot controla”, se arată în comunicat.

O altă tehnică este brute force (încercarea unui număr mare de parole, pentru a vedea dacă se potrivește vreuna), care este metoda folosită de a doua cea mai răspândită familie de malware din listă - Nyadrop. Nyadrop a fost descoperit în 38,57% dintre atacuri și servește adesea ca downloader Mirai. Această familie a fost una dintre cele mai active amenințări în ultimii ani. Al treilea cel mai răspândit botnet care a amenințat dispozitivele inteligente, Gafgyt - cu 2,12% - folosește, de asemenea, metoda brute force.

În plus, cercetătorii au reușit să localizeze regiunile aflate în topul surselor de infectare în H1 2019. Acestea sunt China, cu 30% dintre toate atacurile derulate în această țară, Brazilia – cu 19% și Egipt, cu 12%. În urmă cu un an, în primul semestru din 2018, situația era diferită, Brazilia conducea cu 28%, iar China era pe locul al doilea, cu 14%, urmată de Japonia, cu 11%.

”Pe măsură ce oamenii sunt tot mai mult înconjurați de dispozitive inteligente, asistăm la intensificarea atacurilor IoT. Judecând după numărul extins de atacuri și persistența infractorilor, putem spune că IoT este o zonă fructuoasă pentru atacatori, care folosesc chiar și cele mai primitive metode, cum ar fi ghicirea parolelor și a variantelor de autentificare. Acest lucru este mult mai ușor decât s-ar putea crede: de cele mai multe ori, cele mai frecvente combinații sunt de obicei „suport / suport”, urmate de „admin / admin”, „default / default”. Este foarte ușor de schimbat parola implicită, așa că le recomandăm tuturor să facă acest pas simplu către securizarea dispozitivelor inteligente”, explică Dan Demeter, security researcher la Kaspersky.

Experții recomandă utilizatorilor să instaleze actualizări pentru firmware cât mai curând posibil după ce sunt disponibile. Odată constatată o vulnerabilitate, aceasta poate fi remediată prin intermediul corecțiilor aduse de actualizări.

”Schimbați întotdeauna parolele din fabricație. Utilizați parole complicate care includ atât majuscule, cât și litere mici, numere și simboluri, dacă este posibil. Faceți reboot dispozitivului imediat ce considerați că acționează ciudat. S-ar putea să vă ajute să scăpați de malware-ul existent, dar acest lucru nu reduce riscul unei alte infecții”, se arată în comunicat.

viewscnt
Afla mai multe despre
kaspersky lab
atacuri