Scutirea de impozit pe venit aplicabilă programatorilor IT va fi extinsă de anul viitor

Scutirea de impozit pe venit aplicabilă programatorilor IT va fi extinsă de anul viitor
Profit.ro
Profit.ro
scris 8 mar 2017

Scutirea de impozit pe venit aplicabilă programatorilor IT va fi extinsă, în luna august cu aplicare de anul viitor, și pentru informaticienii cu studii medii, dar și pentru alte modele de afaceri, a anunțat astăzi ministrul Comunicațiilor, Augustin Jianu, în ședința de guvern.  Astăzi, scutirea este valabilă pentru firmele care creează programe pentru computere.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară

El a arătat că a primit observații din industria de outsourcing că programatorii nu mai pot beneficia de scutirea de impozit pe venit dacă activitatea lor nu este legată de finalizarea unor programe, precizând că această regulă va fi corectată.

”Conform Legii finanțelor publice, pentru activitatea de creație programe de calculator, programatorii beneficiază de o scutire de la plata impozitelor pe venit. Încadrarea  în această activitate se stabilește și este convenită prin ordin comun a patru ministere - Ministerul Comunicațiilor, Ministerul Finanțelor, Ministerul Muncii și Misterul Educației. În luna decembrie a anului trecut, Guvernul anterior a dat un ordin care să faciliteze accesul la această facilitate pentru start-upuri, însă, prin adăugarea unei sintagme de tip «programe finale sau componente a unor componente finale», au exclus complet piața de outsourcing, deci toată industria de outsourcig IT din România, care este cea mai mare parte din acest sector IT nu mai beneficiază de această scutire. Începând cu luna ianuarie, am primit din partea asociațiilor patronale, dar și a companiilor numeroase sesizări cu privire la acest aspect, am analizat solicitările lor, am colaborat cu celelalte ministere și suntem, în momentul de față, într-o etapă finală privind elaborarea unui ordin care să corecteze această problemă și să permită în continuare această scutire pentru companiile de outsourcing, adică software la comandă.

De asemenea, conform programului de guvernare, avem pentru trimestrul III prevăzută finalizarea ordinului pentru extinderea acestei facilități și pentru studii medii, dar și pentru alte modele de afaceri. Prin urmare, împreună cu celelalte ministere, vom adopta ordinul pentru repararea acestei erori cât mai curând, sperăm noi în această lună și până în august să avem și extinderea, cu aplicarea din 1 ianuarie 2018”, a spus ministrul.

Profit.ro a anunțat, la începutul anului, prezentând și documentul, că procedura în baza căreia programatorii IT vor fi scutiți de impozit pe veniturile din salarii și asimilate salariilor, chiar dacă firma la care lucrează nu a obținut un venit de 10.000 de dolari anual pe angajat, a fost finalizată, pentru a fi aplicată din luna februarie.

Facilitatea va fi aplicată inclusiv firmelor aflate în primul an de funcționare sau celor care au trecut printr-o reorganizare. Scutirea este însă valabilă pentru angajatorii care au ca activitate crearea de programe pentru computere.

Profit.ro a anunțat din vară intenția Guvernului de a elimina "bariera" de 10.000 de dolari fixată în acest moment ca plafon pentru scutirea programatorilor de plata impozitului pe venit și preocuparea acestuia de statutul start-upurilor.

O treime dintre abonații corporate diagnosticați cu o afecțiune suferă de o boală cronică, cei mai mulți din finanțe, asigurări și IT CITEȘTE ȘI O treime dintre abonații corporate diagnosticați cu o afecțiune suferă de o boală cronică, cei mai mulți din finanțe, asigurări și IT

Astăzi, angajatorii care au ca activitate crearea de programe pentru calculatoare sunt scutiți de la plata impozitelor pe venit dacă au realizat în anul precedent un venit de cel puțin 10.000 de dolari din comercializarea softurilor.

Vechea reglementare poate fi văzută AICI.

Documentul publicat astăzi în Monitorul Oficial

Scutirea de impozit pe venit aplicabilă programatorilor IT va fi extinsă de anul viitor

Scutirea de impozit pe venit aplicabilă programatorilor IT va fi extinsă de anul viitor

Scutirea de impozit pe venit aplicabilă programatorilor IT va fi extinsă de anul viitor

viewscnt
Afla mai multe despre
ministerul comunicațiilor
impzit programatori