Smartphone-urile cu Android urmăresc utilizatorii și trimit datele la Google chiar și când este dezactivată funcția de localizare

Smartphone-urile cu Android urmăresc utilizatorii și trimit datele la Google chiar și când este dezactivată funcția de localizare
Liviu Mihai
Liviu Mihai
scris 22 nov 2017

O investigație recentă a transferului de date dintre dispozitivele cu Android și serverele Google arată faptul că acesta se realizează indiferent de dorința utilizatorilor.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Publicația americană Quartz a urmărit pe parcursul acestui an modul în care mai multe tipuri de dispozitive care folosesc Android, ale mai multor producători, transmit către Google datele personale ale utilizatorilor.

Punctual, este vorba de datele care privesc coordonatele GPS, date deosebit de importante de o companie care trăiește de pe urma reclamelor, cum este Google. Cunoscând locul în care se află utilizatorul, Google poate livra reclame mai relevante.

Kasparov vine în premieră în România. Detalii AICI

Concluzia investigației este că dispozitivele cu Android trimit coordonatele GPS către serverele Google indiferent de preferințele utilizatorilor. Datele ajung la Google chiar dacă utilizatorii dezactivează funcția de localizare.

Mai mult, acest transfer se realizează în orice moment există o conexiune activă la internet. Când conexiunea de date este oprită, transferul se face pe wireless și invers – inclusiv atunci când în telefon nu există nicio cartelă.

Google folosește triangulația realizată de turnurile operatorilor pentru a obține coordonatele GPS ale utilizatorilor săi. În funcție de numărul de turnuri pe baza cărora se realizează localizarea, Google poate ști cu mai puțină sau foarte mare precizie locul în care se află un anumit utilizator.

Hackerii au accesat milioane de conturi ale utilizatorilor Uber anul trecut, iar compania a anunțat abia marți CITEȘTE ȘI Hackerii au accesat milioane de conturi ale utilizatorilor Uber anul trecut, iar compania a anunțat abia marți

Toate dispozitivele cu Android operează în acest fel, neexistând o diferențiere în funcție de prețul sau tipul device-ului – telefon, tabletă, smartwatch sau alt produs.

Google a emis un comunicat cu privire la această chestiune, recunoscând că a colectat datele de localizare indiferent de opțiunile utilizatorilor săi pe parcursul ultimelor luni. Compania americană se apără spunând că datele nu au fost stocate sau folosite în vreun scop și că acest procedeu va fi terminal la finele acestei luni.

Practic, Google ne spune că, deși este o companie pentru care datele personale ale utilizatorilor sunt esențiale, și-a urmărit forțat utilizatorii fără niciun scop, doar pentru că a putut. Și, pentru că acum s-a aflat, a decis să termine această operațiune pe care oricum o desfășura degeaba.

viewscnt
Afla mai multe despre
android
google