SRI organizează în premieră un exercițiu de securitate cibernetică; peste 60 de instituții își vor testa capacitatea de răspuns la atacuri cibernetice

SRI organizează în premieră un exercițiu de securitate cibernetică; peste 60 de instituții își vor testa capacitatea de răspuns la atacuri cibernetice
Profit.ro
Profit.ro
scris 15 mai 2017

Serviciul Român de Informații (SRI) organizează în premieră, de luni până miercuri, un exercițiu de securitate cibernetică, pentru a vedea cum răspund instituțiile de stat și private la un atac cibernetic, datele obținute urmând să fie folosite pentru dezvoltarea unui mecanism eficient de avertizare, alertă și reacție la astfel de incidente.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară

Potrivit SRI, prima ediție CyDEx17, exercițiu național live de securitate cibernetică, se va desfășura în poligonul cibernetic al Centrului Național Cyberint, creat și personalizat special pentru acest exercițiu, și vizează evaluarea modului în care peste 60 de instituții publice și private participante gestionează incidentele cibernetice și răspund la un eventual atac cibernetic, scrie News.ro.

“Exercițiul va contribui la conștientizarea nivelului de pregătire al entităților implicate, în situația unui eveniment ce va afecta spațiul cibernetic la nivel național, precum și la consolidarea parteneriatului public-privat în domeniu”, spun reprezentanții SRI.

Potrivit acestora, peste 60 de instituții din sectoarele public și privat își vor testa și antrena competențele și modalitățile de răspuns în cazul unor incidente cibernetice, vor partaja informații cu privire la acestea, într-o manieră rapidă și eficientă, coordonându-și capacitățile de apărare.

SRI a precizat că exercițiul va permite dezvoltarea unui mecanism eficient de avertizare, alertă și reacție la incidente/atacuri cibernetice.

Microsoft își schimbă politica și oferă gratuit soluții de securitate după atacul cibernetic la nivel mondial CITEȘTE ȘI Microsoft își schimbă politica și oferă gratuit soluții de securitate după atacul cibernetic la nivel mondial

Exercițiul de securitate cibernetică este organizat de SRI în colaborare cu Ministerul Apărării Naționale, Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Afacerilor Externe, Serviciul de Telecomunicații Speciale, Serviciul de Informații Externe, Oficiul Registrului Național al Informațiilor Secrete de Stat și Centrul de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică (CERT-RO).

Peste 200.000 de victime, mai ales instituții, din cel puțin 150 de țări au fost afectate de un atac cibernetic masiv la sfârșitul săptămânii trecute. Potrivit Europol, atacul s-a propagat foarte rapid, iar numărul victimelor ar putea să crească luni, după ce oamenii se vor întoarce la muncă și își vor poni computerele.

Acest atac, care a început vineri, a afectat, între alții, spitale britanice, constructorul francez de automobile Renault, inclusiv uzinele Dacia de la Mioveni, sistemul bancar rus, grupul american FedEx sau universități din Grecia și Italia.

Una dintre ținte a fost și Ministerul român al Afacerilor Externe. SRI a anunțat, vineri, că Centrul Național Cyberint, structură aflată în coordonarea SRI, a reușit să contracareze o tentativă de atac cibernetic derulată, cel mai probabil, de entitatea asociată grupului de criminalitate cibernetică APT28 / Fancy Bear, fiind vizată o instituție guvernamentală.

Potrivit SRI, nivelul tehnologic al atacurilor cibernetice va crește semnificativ în perioada imediat următoare, astfel că este "imperios necesară" implementarea unui cadru legislativ clar și pragmatic, care să stabilească atribuții și responsabilități concrete în acest domeniu la nivel național.

viewscnt
Afla mai multe despre
sri
securitate cibernetica