Statul spaniol redevine acționar la Telefonica, la aproape 30 de ani de la privatizare

Statul spaniol redevine acționar la Telefonica, la aproape 30 de ani de la privatizare
Profit.ro
Profit.ro
scris 26 mar 2024

Statul spaniol a preluat o participație de 3% la operatorul național de telecomunicații Telefonica, la șase luni de la intrarea surprinzătoare a companiei saudite STC în acționariatul operatorului iberic, a anunțat societatea care a realizat această operațiune în numele Guvernului de la Madrid, transmite AFP.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Într-un comunicat publicat luni seara, Societatea publică pentru participații industriale (SEPI), un holding de stat, a informat că a preluat un pachet de 3% din acțiunile Telefonica, "în conformitate cu acordul consiliului de miniștrii din luna decembrie, care a ordonat SEPI să achiziționeze acțiuni de până la 10% din capitalul societății", scrie Agerpres.

Ericsson va concedia 1.200 de angajați în Suedia CITEȘTE ȘI Ericsson va concedia 1.200 de angajați în Suedia

Concret, SEPI a cumpărat 176,04 milioane acțiuni Telefonica, echivalentul a 3,044% din capitalul operatorului de telecomunicații, la un preț de 698,4 milioane de euro. Acțiunile Telefonica au închis ședința de luni la o cotație de 3,99 euro.

În luna decembrie 2023, premierul spaniol Pedro Sanchez a anunțat că statul va redeveni acționar la Telefonica, pentru prima dată de la privatizarea companiei în 1997, în ideea de a întări "o companie foarte importantă și strategică pentru țară".

Acest anunț a venit după ce în luna septembrie a anului trecut, grupul semi-public Saudi Telecom Company (STC), numărul unu pe piața de telecomunicații din Arabia Saudită, a plătit 2,1 miliarde de euro pentru a achiziționa 9,9% din capitalul Telefonica. Operațiunea a provocat îngrijorări în rândul Guvernului spaniol, care a fost avertizat în ultimul moment cu privire la această tranzacție.

Grație faptului că a preluat o participație mai mică de 10% din acțiunile unei companii spaniole, investitorul saudit nu a avut nevoie de aprobarea Guvernului de la Madrid.

STC, la care acționar majoritar este fondul suveran de investiții din Arabia Saudită (PIF), a dat atunci asigurări că nu are nicio intenție "să preia controlul sau o participație majoritară" la Telefonica, operator cu o prezență importantă în America Latină și în Marea Britanie.

Guvernul spaniol a explicat că decizia sa de a redeveni acționar la Telefonica este similară cu ceea ce fac țările europene vecine, care dețin participații minoritare la principalul lor operator de telecomunicații. De exemplu, Berlinul deține 13,8% din capitalul Deutsche Telekom, Parisul controlează o participație de 13,4% la Orange, în timp ce Guvernul de la Roma deține 20% din acțiunile Telecom Italia.

Această revenire a statului în capitalul Telefonica are loc într-un moment în care fostul monopol de telecomunicații intenționează să elimine 3.400 din cele 16.500 de posturi din Spania (adică puțin peste 20% din efectiv) până în 2026, în ideea de a-și îmbunătăți rentabilitatea.

viewscnt
Afla mai multe despre
telefonica
spania