UE ar putea relaxa normele privind fuziunile companiilor de telecomunicații

UE ar putea relaxa normele privind fuziunile companiilor de telecomunicații
Profit.ro
Profit.ro
scris 15 feb 2024

Organismele europene de reglementare a concurenței ar putea să relaxeze normele privind fuziunile companiilor de telecomunicații și totodată să extindă domeniul regulilor actuale privind telecomunicațiile pentru a implica marile companii din tehnologie dar și alte companii în finanțarea rețelelor 5G, arată un document al Comisiei Europene.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

Deutsche Telekom, Orange, Telefonica și Telecom Italia cer de mult timp organismelor europene de reglementare a concurenței să relaxeze prevederile care împiedică acele fuziuni care reduc numărul de operatori de telefonie mobilă de pe o piață, de la patru la trei, exceptând cazul în care sunt oferite remedii substanțiale, transmite Reuters.

DOCUMENT Noi schimbări pregătite pentru PFA, II, IF CITEȘTE ȘI DOCUMENT Noi schimbări pregătite pentru PFA, II, IF

În documentul Comisiei Europene, consultat de Reuters și care ar urma să fie prezentat de vicepreședintele Comisiei Margrethe Vestager la data de 21 februarie, sunt menționați cei aproximativ 50 de operatori de telefonie mobilă și cei peste 100 de operatori de telefonie fixă din Uniunea Europeană, scrie Adevărul.

O astfel de piață fragmentată "de-a lungul frontierelor naționale ar putea afecta capacitatea operatorilor de a ajunge la mărimea necesară pentru a investi în rețelele viitorului, în special când vine vorba de servicii transfrontaliere", se arată în documentul Executivului comunitar. "Se naște întrebarea dacă o consolidare transfrontalieră sau diferite forme de cooperare upstream ar putea permite operatorilor să dobândească o mărime suficientă, fără a afecta competiția în zona downstream", subliniază Comisia Europeană.

Documentul menționat susține, de asemenea, că amploarea actualelor reguli din domeniul telecomunicațiilor ar putea fi extinsă, având în vedere convergența între rețelele electronice de telecomunicații și serviciile de tip cloud.

VIDEO Noi imagini de pe șantierul căii ferate dintre Brașov și Sighișoara. Când va fi încheiată modernizarea CITEȘTE ȘI VIDEO Noi imagini de pe șantierul căii ferate dintre Brașov și Sighișoara. Când va fi încheiată modernizarea

"Comisia ar putea lua în considerare extinderea amplorii și obiectivelor actualului cadru de reglementare pentru a asigura un mediu concurențial egal precum și drepturi și obligații echivalente pentru toți actorii și utilizatorii finali de rețele digitale", precizează Executivul comunitar.

Companiile din sectorul telecomunicațiilor susțin că giganți precum Google, Facebook, Netflix, Microsoft și Amazon ar trebui să suporte și ele o parte din costurile construirii rețelelor 5G și broadband deoarece ele sunt responsabile pentru mai mult de jumătate din traficul pe Internet.

viewscnt
Afla mai multe despre
ue
telecomunicatii