Comisia Europeană intenționează să ceară giganților din tehnologie (precum Google și Meta) precum și operatorilor de telecomunicații din UE să furnizeze informații cu privire la planurile lor de investiții, înainte de a propune o legislație care ar cere giganților din tehnologie să plătească pentru costurile extinderii rețelelor de comunicații, informează Reuters.
Deutsche Telekom, Orange, Telefonica, Telecom Italia și alți mari operatori de telecomunicații din UE susțin că o astfel de inițiativă ar obliga primii șase mari furnizori de conținut să contribuie și ei la dezvoltarea rețelelor de telecomunicații, având în vedere că acești șase mari furnizori de conținut sunt responsabili pentru mai mult de jumătate din traficul de date pe internet, scrie Agerpres.
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
În replică, Google (o divizie a Alphabet Inc), Netflix Inc, Meta, Amazon.com și ceilalți giganți din sectorul tehnologiei susțin că inițiativa Comisiei Europene este practic o taxă pe traficul pe internet și ar putea submina regulile europene privind neutralitatea net-ului care cer ca toți utilizatorii să fie tratați în mod egal.
Potrivit unei surse din apropierea acestui dosar, Executivul comunitar intenționează să lanseze săptămâna următoare o procedură de consultare publică și un chestionar extins, chiar dacă este posibil ca orizontul de timp să sufere modificări. Cel mai probabil, va dura aproximativ 12 săptămâni înainte ca Executivul comunitar să elaboreze legislația pe care statele membre și Parlamentul European vor trebui să o discute înainte de a intra în vigoare.
Comisia îi va întreba pe giganții din tehnologie și pe operatorii de telecomunicații din UE în ce investesc, cum vor evolua aceste investiții și dacă există un decalaj de investiții, susține sursa citată. De asemenea, toate aceste companii vor fi rugate să își prezinte punctul lor de vedere cu privire la tranziția la infrastructura cloud și care sunt investițiile necesare pentru această tranziție, deoarece organismele de reglementare vor ca dezbaterea să treacă dincolo de cheltuieile pentru cabluri și turnuri de telefonie. În plus, organismele de reglementare vor să știe care sunt relațiile între giganții din tehnologie și operatorii de telecomunicații din UE.