VIDEO IBM prezintă primul calculator cuantic comercial

VIDEO IBM prezintă primul calculator cuantic comercial
scris 9 ian 2019

IBM anunță că a dezvoltat primul computer cuantic ce poate funcționa în afara unui laborator și pe care îl va comercializa în viitorul apropiat.

IBM Q System One este primul calculator cuantic comercial, o realizare care a fost posibilă grație unei unități care permite funcționarea în afara condițiilor speciale de laborator.

În locul tranzistorilor, computerele cuantice folosesc qubiți, care pot avea simultan mai multe poziții (1 și 0 în același timp) și care vor putea fi de mii de ori mai rapide decât calculatoarele actuale.

Cei de la IBM au reușit să integreze într-o carcasă toate componentele cuantice necesare, alături de componente de PC tradiționale.

Tim Cook: Apple va lansa servicii noi în 2019 CITEȘTE ȘI Tim Cook: Apple va lansa servicii noi în 2019

Unitatea are dimensiuni mari, comparativ cu unitatea unui PC actual, fiind un cub cu latura de aproximativ 2,74 metri. Piesele responsabile de funcționarea cuantică sunt grupate într-un fel de candelabru agățat pur și simplu de latura superioară.

Cei de la IBM promovează Q System One ca primul computer cuantic care poate fi folosit în scopuri comerciale și de cercetare.

Q System One are 20 de qubiți și este departe de puterea de procesare promisă de tehnologia cuantică, însă producătorul amintește că este un sistem la care se poate face upgrade și, de asemenea, este ușor de întreținut (comparativ un calculatoarele cuantice de până acum care nu puteau funcționa în afara unui laborator cu temperatură controlată).

Pentru crearea unității primului computer cuantic comercial IBM a colaborat cu Map Project Office, Universal Design Studio și Goppion, compania care a dezvoltat carcase de protecție, printre altele, pentru bijuteriile casei regale din Marea Britanie și pentru pictura Mona Lisa.

viewscnt
Afla mai multe despre
ibm
computer cuantic