Laurențiu Stan, consultant financiar: Piața evaluărilor va crește în 2024 cu aproximativ 10%

Laurențiu Stan, consultant financiar: Piața evaluărilor va crește în 2024 cu aproximativ 10%
Profit.ro
Profit.ro
scris 6 dec 2023

Consultantul financiar Laurențiu Stan estimează o creștere cu aproximativ zece puncte procentuale a pieței evaluărilor în anul 2024.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

”Creșterea anuală a pieței de evaluare nu a fost exponențială în ultima perioadă, fiind înregistrate variații de până la 10% în fiecare an. Estimez că, în 2024, piața evaluărilor va crește, probabil, cu același procent. (...) Evaluarea afacerilor are un potențial ridicat de creștere, deoarece din ce în ce mai mulți antreprenori înțeleg importanța cunoașterii valorii reale a companiei în care au investit bani și timp în decursul multor ani de zile. De altfel, raportul de evaluare nu comunică doar o valoare, ci descrie toți factorii care influențează acea valoare estimată și modul cum ei ar putea fi îmbunătățiți pentru creșterea acesteia”, a declarat Stan pentru News.ro.

VIDEO&FOTO Nou protest la producătorul de tehnică militară CARFIL din Brașov CITEȘTE ȘI VIDEO&FOTO Nou protest la producătorul de tehnică militară CARFIL din Brașov

El a făcut și o serie de estimări referitoare la evoluția evaluărilor pentru garantarea împrumuturilor, precum și a evaluărilor de active și de companii.

Potrivit lui Laurențiu Stan, evaluarea pentru garantarea împrumuturilor are încă un potențial ridicat în România, în pofida dobânzilor ridicate și a dificultății întâmpinate de anumite categorii ale populației în a accesa un credit ipotecar. El a argumentat arătând că în 2023 au fost demarate multe proiecte imobiliare rezidențiale care își vor găsi în continuare cumpărători, aceștia având nevoie de o evaluare a proprietății achiziționate pentru obținerea creditului.

Totodată, Stan a precizat că, în condițiile în care impozitarea clădirilor se va realiza în baza aceleiași legislații cel puțin până în 2025, evaluatorii autorizați vor avea un rol esențial în determinarea valorilor impozabile care vor fi declarate de contribuabili primăriilor. Companiile medii și mari vor solicita în continuare reevaluarea activelor din patrimoniu pentru înregistrarea valorii juste în contabilitate, a declarat Laurențiu Stan, el opinând că este foarte probabil ca aportul acestui segment în totalul pieței să se păstreze la același nivel anul viitor.

”În 2023 s-a simțit un avânt important al solicitărilor de evaluare a părților sociale sau acțiunilor companiilor autohtone, în diferite scopuri, printre care vânzarea unor pachete minoritare către investitori, exit-ul unuia dintre acționari, constituirea unui holding și altele. Preconizez că interesul pentru astfel de evaluări va fi și mai ridicat în 2024, din dorința antreprenorilor de a consolida propriile afaceri prin atragerea unor investitori alături de ei, ca alternativă la finanțarea investițiilor sau activității curente prin finanțare bancară”, a subliniat Stan, care a arătat că, în opinia sa, va exista un interes mai ridicat și pentru evaluarea companiilor care doresc să se listeze la bursă sau să se retragă de pe piața de capital.

Apple trece din nou de pragul de 3.000 de miliarde capitalizare de piață CITEȘTE ȘI Apple trece din nou de pragul de 3.000 de miliarde capitalizare de piață

Întrebat dacă anul 2023 a fost diferit față de alți ani în domeniul evaluărilor, Stan a precizat că începutul anului  a fost ”ceva mai dificil” comparativ cu alți ani, mai ales pentru evaluatorii de garanții bancare. El a adăugat că majorarea dobânzilor și înăsprirea condițiilor de creditare au condus automat la reducerea solicitărilor de credite ipotecare și, implicit, a evaluărilor pentru garantare.

”Însă, treptat, activitatea de evaluare și-a revenit, ajutată și de necesitatea reevaluării unor garanții deținute deja de bănci, conform regulamentelor în vigoare. Pe de altă parte, au crescut alte linii de activitate din domeniul evaluărilor, cum ar fi cele pentru raportare financiară și evaluarea afacerilor, în urma conștientizării nevoii de evaluare în rândurile antreprenorilor”, a declarat acesta.

El a mai spus că domeniul evaluărilor este influențat, în principal, de modificările legislative fiscale, deoarece acestea au impact atât asupra demersului de estimare a valorii diferitelor tipuri de active, precum și asupra activității propriu-zise a unei firme de evaluare. Potrivit lui Laurențiu Stan, orice modificare a impozitelor are impact asupra acestui business, mai ales că profesia de evaluator autorizat este una liberală și forma de organizare a evaluatorilor poate fi atât ca PFA, cât și ca microintreprindere, ambele forme de funcționare fiind influențate direct de reglementările fiscale.

“Impozitarea microintreprinderilor se va modifica începând cu 1 ianuarie 2024, conform Legii 296/2023. Astfel, vor exista 2 cote de impozitare, de 1% și de 3%. Cota de 3% se va aplica microintreprinderilor cu venituri de peste 60.000 euro, categorie în care se încadrează majoritatea firmelor de evaluare”, a adăugat consultantul financiar.

”Fiecare an a venit cu propriile provocări pentru piața evaluărilor din România, iar 2024 nu va face excepție. Vor fi adoptate diferite modificări legislative care vor influența cu siguranță activitatea evaluatorilor autorizați, sper doar că vor fi benefice atât pentru evaluatori cât și pentru mediul de afaceri în general”, a apreciat Laurențiu Stan.

Laurențiu Stan este cunoscut în domeniu ca evaluator autorizat de aproape 20 de ani. De 15 ani s-a specializat în evaluarea de afaceri și active intangibile, cum ar fi licențe, patente, software, drepturile de proprietate intelectuala, mărcile comerciale, iar în prezent dezvoltă în România conceptul de Value Growth Advisory, menit să ajute antreprenorii care doresc să crească valoarea propriei afaceri în vederea unei eventuale vânzări și nu numai. Este certificat de organizații naționale și internaționale de renume din domeniul evaluărilor – Membru Acreditat ANEVAR (MAA) pentru specializarea Evaluarea întreprinderilor și activelor necorporale, Certified Valuation Analyst – CVA™ de către The European Association Of Certified Valuators And Analysts – EACVA™, Recognised European Valuer – REV® de către The European Group Of Valuers' Associations – TEGoVA și membru al The Royal Institution of Chartered Surveyors – RICS.

viewscnt
Afla mai multe despre
laurențiu stan
evaluări