Liberty House a plătit 740 milioane euro pentru combinatul Galați și alte active achiziționate de la ArcelorMittal

Liberty House a plătit 740 milioane euro pentru combinatul Galați și alte active achiziționate de la ArcelorMittal
Florentina Dragu
Florentina Dragu
scris 1 iul 2019

Grupul britanic Liberty House, parte a GFC Alliance, controlată de miliardarul de origine indiană Sanjeev Gupta, a finalizat achiziția combinatului siderurgic Galați și a altor active europene de la ArcelorMittal, tranzacție care poziționează grupul între primii 10 jucători din industria globală de profil din afara Chinei.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Noul proprietar al combinatului de la Galați, devenit Liberty Galați în urma tranzacției, a plătit 740 milioane de euro pentru activele ArcelorMittal, cea mai mare achiziție într-o singură tranșă a grupului de până acum.

Unitățile preluate au în total un număr de 14.000 de angajați și includ cele mai importante fabrici de oțel din România și Republica Cehă (combinatul siderurgic Ostrava), precum și laminoarele de la Skopje (Macedonia de Nord), Piombino (Italia), Dudelange (Luxemburg) și două fabrici în apropiere de Liège în Belgia.

EXCLUSIV Teia Sponte, apropiat al lui George Becali, pregătește o nouă tranzacție pe piața imobiliară, după afacerea cu IKEA. Are în lucru un proiect cu sute de apartamente CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Teia Sponte, apropiat al lui George Becali, pregătește o nouă tranzacție pe piața imobiliară, după afacerea cu IKEA. Are în lucru un proiect cu sute de apartamente

“Aceste fabrici vor juca un rol cheie în strategia noastră globală de a crea un business sustenabil în industria oțelului, cu un lanț valoric integrat, de la materie brută la produse finite de înaltă calitate, distribuite în piețe competitive”, spune Sanjeev Gupta, președintele executiv al GFC Alliance și fondatorul Liberty House Group.

Grupul Liberty a fost consiliat cu privire la tranzacție de Wyelands Capital, divizia de servicii financiare a GFG Alliance, iar consultanța financiară a fost asigurată de Jefferies International.

Pe parcursul următoarelor aproximativ trei luni, Liberty, în colaborare cu managementul local, sindicatele, clienții și furnizorii, va finaliza o analiză cuprinzătoare a fabricilor proaspăt preluate, “pentru a explora oportunitățile de investiții și a dezvolta planuri detaliate ca să stimuleze competitivitatea, să extindă gama de produse și să susțină creșterea vânzărilor”, conform reprezentanților grupului.

GFC va integra unitățile de producție într-o singură entitate globală, ce va cuprinde activele din Marea Britanie, Europa și Australia, potrivit unui anunț recent al grupului, care estimează că tranzacția va majora vânzările cu aproximativ 50% în următorii trei ani.

OTE a devenit acționar direct al Telekom Mobile după ce a acoperit integral infuzia inițiată în contextul discuțiilor de exit. Fostul Romtelecom are participația nemodificată fără să intre în operațiune CITEȘTE ȘI OTE a devenit acționar direct al Telekom Mobile după ce a acoperit integral infuzia inițiată în contextul discuțiilor de exit. Fostul Romtelecom are participația nemodificată fără să intre în operațiune

Planurile pentru combinatul din Galați presupun creșterea producției anuale de oțel a combinatului de la Galați de la 2 milioane de tone la 3 milioane de tone și investiții de 300 milioane de euro pentru repornirea unui furnal.

Viitorul conglomerat va fi al treilea mare producător de oțel din Europa și unul dintre primii 10 jucători din industria globală de profil din afara Chinei, cu o capacitate de laminare de peste 18 milioane de tone.

Liberty House face parte din GFC Alliance, grup care mai cuprinde companiile SIMEC, specializată în servicii de infrastructură, Wyelands, care oferă servicii financiare și bancare, JAHAMA, divizia de real estate a grupului și fundația GFG, care are ca obiectiv crearea și retenția de talente în zona de industrie și inginerie.

ArcelorMittal Galați este cel mai mare combinat siderurgic din România. Fostul combinat Sidex Galați a fost privatizat în noiembrie 2001, fiind cumpărat de către compania anglo-indiană LNM Holdings NV, devenită ulterior ArcelorMittal, într-o tranzacție de 70 milioane dolari, cu angajamente de investiții de 350 milioane dolari.

În ultimii ani, combinatul ArcelorMittal Galați a înregistrat o producție medie de circa 2 milioane de tone de oțel pe an. Pe platforma siderurgică a combinatului lucrează circa 7.000 de persoane, dintre care aproximativ 5.500 sunt angajați proprii ai ArcelorMittal, iar 1.500 ai unor firme contractoare.

Înainte de privatizare, pe platforma de la Galați munceau circa 27.000 de persoane.

viewscnt
Afla mai multe despre
liberty steel
arcelormittal